Homályos látás reggel

Homályos látás reggel: ijesztő ‒ de vajon komoly vagy sem?

Ha a homályos látás reggel, ébredés után jelentkezik, sokféle okra lehet gyanakodni. „Mitől látok homályosan?” ‒ kérdezi a beteg. De a probléma közelebbi ismerete nélkül az orvos csak találgathat.
Látatlanban azt lehet mondani a homályos látás ébredés után való jelentkezéséről, hogy előidézheti ezt olyan vírusfertőzés, amely a szemre húzódott.

homalyos latas reggel

Ha azonban Önnek előzőleg nem volt láza, ami a vírusfertőzésre utalna (bár az enélkül is fennállhat), akkor azt is feltételezni lehet, hogy fáradtság, egyszerű kialvatlanság van a háttérben.
Összességében: ha a probléma nagyjából egy hét után is megmarad, vagy egyenesen rosszabbodik, akkor mindenképpen szakorvoshoz kell vele fordulni.

A homályos látás reggel a szemhéjszéli gyulladástól is előjöhet

Bőrünk felszíne csak úgy hemzseg a baktériumoktól ‒ még azoké is, akik kimondottan adnak a higiéniára. A baktériumok túlszaporodása pedig gyulladást okozhat, pl. a blepharitis néven ismert szemhéjszéli gyulladást.

A szemgyulladások klasszikus tünetei jelentkeznek: idegentestérzés, zavaróan szúró és égő-viszkető érzetek a látószervben, könnyezés és fényérzékenység. A gyulladástól átmenetileg elhomályosulhat a látás, amit a beteg pislogással ellensúlyoz. A vöröses, duzzadt bőr formájában is megmutatkozó szemhéjszéli gyulladás olyan szembetegség, amelynél a homályos látás reggel jellemzőbb, és a nap folyamán a probléma javul.

Életmódunktól is függ, hogy a homályos látás reggel, este vagy egész nap sújt

Ön rendszeresen sok időt tölt a számítógép képernyője előtt? Sokat olvas, és/vagy a munkájából eredően naphosszat közelre fókuszál?
Nem is kell csodálkozni azon, hogy mindez megterheli a szemet. Még abban az esetben is javasolt szemüveget készíttetnie, ha egyébként a lencse nulla dioptriás lesz, mert egy speciális védőréteg csodákat tehet a szeme védelme érdekében. Óvja szeme fényét a monitorok káros sugaraitól!

homalyos latas szamitogep

A szem és az agy komplex és roppant szoros kapcsolatára vezethető vissza, hogy a homályos látás reggel jelentkező panaszai egyes lelki betegségek hatására is felléphetnek, például a roppant gyakori ‒ és cseppet sem szégyellnivaló ‒ szorongás és a depresszió következtében.
Ha ezek sújtanak valakit, akkor amúgy sincs túl sok kedve felkelni az ágyból. Már rögtön ébredés után másként, úgymond „sötétebben” látja a világot átvitt értelemben, de akár konkrétan is.

Az agy problémáiból ennél sokkal súlyosabb látászavarok eredhetnek nem reggelente, hanem napközben bármikor, hirtelen fellépő homályos látás formájában, a sztrók, epilepszia, migrén vagy agytumor hatására. Távol legyenek Öntől mindezek!

Kifejezetten a homályos látás reggel előforduló formáit kiváltó okok

allergia homalyos latas
  1. Az allergia viszketést, duzzadást, könnyezést vagy ellenkezőleg, szemszárazságot okozhat, ami ébredés után mind-mind homályos látást eredményez. A hálószobában felgyűlt poratkák vagy háziállat-szőr hozzájárulhat ehhez a reggeli hatáshoz, vagy szeme allergiás lehet a mosószerre is, amellyel az ágyneműt tisztította.
  2. Ön szeret a párnába bújva, arccal lefelé aludni? Kényelmes lehet ez például a gerincnek, de alapvetően rossz szokás, mert hozzájárulhat a hajlékony szemhéj szindróma (angolul floppy eyelid syndrome, tehát FES) kialakulásához, amely konkrétabban a felső szemhéj rugalmasságvesztését jelenti. Ez is a homályos látás reggel előforduló válfajának okozója lehet, ugyanakkor könnyezés és égő szem érzése formájában is megnyilvánul. A túlsúlyos férfiaknál gyakoribb.
  3. Gyógyszer mellékhatása is lehet a homályos látás reggel. Az antihisztaminok, altatószerek, megfázás elleni gyógyszerek és a magas vérnyomás elleni gyógyszerek csökkenthetik a könnytermelést alvás közben. Ha lefekvés előtt veszi be, reggel homályos látást és szemszárazságot tapasztalhat.
  4. A kontaktlencsével alvás csökkentheti a szem oxigénellátását, ezáltal száraz szemek és homályos látás lép fel ébredés után. Elalvás előtt mindig vegye ki a kontaktlencséit!
  5. Nem jó ötlet az alkoholt altatónak használni, több okból sem. Az alvás sem pihentető, és az alkoholizmus gyors kialakulásához vezethet. Reggel átmenetileg homályos lehet a látása, ha lefekvés előtt túl sok alkoholt fogyaszt. Az alkohol dehidratál, ami szintén szemszárazságot és ezáltal homályos látást okozhat.
  6. Ha ventilátor alatt alszik egy forró nyári éjszakán, a hőmérséklet lehet, hogy nagyon kellemes, de a légmozgás kiszáríthatja a bőrét és a szemét, még akkor is, ha a szemhéja csukva van. Az eredmény: viszketés, szemirritáció, homályos látás reggel.
  7. A könnyeket rendszerint a szomorúsággal, bánattal szoktuk társítani, pedig jótékonyan kenegetik, táplálják és folyamatosan védik a szemet ‒ alvás közben is. Megtörténhet azonban, hogy az éjszakai könnyek a szem felszínére száradnak, és reggeli homályos látást váltanak ki. Némi természetes pislogástól ez hamarosan elmúlik.
  8. Az endoteliális szaruhártya-disztrófia (Fuchs endothel-disztrófiája) a szaruhártya alvás közbeni duzzadását okozza, ami reggelenként zavaros, homályos látást eredményez. A látás azonban fokozatosan javul a nap folyamán. Ez a patológia a nőknél gyakoribb, a tünetek jellemzően 50 éves kor körül alakulnak ki.
  9. A vércukorszint-problémák, a túl alacsony vagy túl magas vércukorszint is meghúzódhat a probléma mögött. Ebben az esetben azonban más tünetek is utalni fognak a probléma okára, például a szédülés és a gyengeség.

Mint látható, rengeteg lehetőség van arra, hogy látászavarok lépjenek fel, hiszen a szem kimondottan komplex és érzékeny szerv, amelyre közmondásosan is mindennél jobban vigyázni kell. „Ami elromolhat, az el is romlik” ‒ mondja Murphy törvénye.

homalyos latas erzekeny

De szerencsére a modern orvostudomány a megoldásokban sem szűkölködik. A páciensen, az érintett személyen múlik, hogy éljen ezekkel. Bármilyen tünetet tapasztal, a legfontosabb az, hogy ne találgasson, hanem forduljon a szemészhez!

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.
A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes.

Szolgáltatás igénybevételéhez a “CIKK” jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tud most jelentkezni:
06 1 466 59 66

Szólj hozzá!