Bifokális szemüveg jelentése

Éles látás a szemüvegek bosszantó cserélgetése nélkül

Szemüveget visel?
Ráadásul többet is?
Másik szemüveget kell használnia közelre és másikat távolba nézéshez?
Ön is torkig van már a szemüvegek fárasztó cserélgetésével?
Mit lehet tenni?

bifokalis szemuveg 1

A bifokális szemüvegek olyan optikai csodák, melyek életet képesek változtatni. Akár olvasásról, akár távolba nézésről van szó, ezek a szemüvegek többek mint egyszerű látásjavító eszközök.

A bifokális szemüveg olyan optikai eszköz, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy egyetlen lencsén keresztül tisztán lássanak közelre vagy távolra. Különösen a 40 év feletti korosztálynak kínál megoldást, akiknél gyakori a presbyopia, vagyis az olvasószemüveg szükségessége közelre való látáshoz.

A bifokális lencsének két fókuszpontja van, amelyek egyértelműen elválasztottak egymástól: az egyik a lencse felül található részén a távolra való látást segíti, míg a másik, az alsó részen segít a közelre való éleslátásban. Ez a kettős funkció egyesíti a két világot, lehetővé téve az ön számára, hogy ne kelljen külön szemüvegeket váltogatnia különböző tevékenységekhez.

Mi a bifokális szemüveg?

A bifokális szemüveg olyan lencsékből készült szemüveg, amely két különböző távolságra optimalizált látómezővel rendelkezik. Az alsó része a közelre való fókuszálásra szolgál, míg a felső része a távolra történő éleslátáshoz. Ezáltal ideális megoldást nyújthat azok számára, akiknek egyszerre szükségük van távoli és közelben lévő tárgyak éles látására. A bifokális szemüvegek kényelmes viseletet biztosítanak, miközben hatékonyan korrigálják a különböző látási igényeket. Emellett stílusos és divatos kiegészítőként is szolgálhatnak a mindennapi szemüvegviselők számára. Hogyan működik?

A bifokális lencsék alapelve

A bifokális lencsék alapelve szerint két különböző dioptriai erősséggel rendelkeznek egyetlen lencsében, így kínálva egyszerre segítséget a távollátásban és a közellátásban. Vajon régóta használnak bifokális szemüveget vagy ez is egy új hóbort?

Bifokális szemüvegek története

A bifokális szemüvegek története egészen az 18. századig nyúlik vissza, amikor Benjamin Franklin, az amerikai feltaláló először alkalmazta őket. Azóta a bifokális lencsék egyre népszerűbbek lettek, és ma már számos különböző típusú és stílusú bifokális szemüveg közül választhatunk. A bifokális szemüvegek fejlődése és elterjedése szorosan összefügg az optikai technológiák fejlődésével, és napjainkban is folyamatosan újításokat hoznak a szemüvegiparban.

bifokalis szemuveg 2

A bifokális szemüvegek előnyei

 • Kényelmesebb élet a szemüvegek bosszantó cserélgetése nélkül.
 • Elég csupán egyetlen szemüveget magunknál hordani, hiszen az éppúgy segítségünkre van a színházi előadáson, mint az üzletben, ahol az árcédulát szeretnénk elolvasni.
 • A bifoklis szemüveg ára kedvezőbb, a több látási zónát tartalmazó multifokális szemüvegekhez képest.
 • A keretek széles választéka kiszolgálja a mai trendeket, stílusos megjelenést biztosítva viselőjüknek.
 • A bifokális szemüveg lencsék további bevonatokkal láthatók el, hogy szemüvegünk megfeleljen egyedi igényeinknek, életvitelünknek.

Bifokális szemüveg hátrányai

 • A bifokális szemüveg ugyan éles képet ad távolra és közelre is, azonban a köztes távolságokat nem tudja áthidalni, így a manapság gyakori munkatávolságra (50-100 cm) nem ad éles képet.
 • A lencse két zónája között éles választóvonal húzódik, ami zavarhatja az átmenetet.
 • A lencsék zónája közötti éles választóvonal esztétikai szempontból is zavaró lehet, esetleg árulkodik viselője életkoráról.

Mindezekkel együtt van az úgy, hogy a legjobb választás a kedves olvasó számára a bifokális szemüveg vásárlása.
“Rendben, megismertem annak előnyeit, hátrányait, mi a következő lépés, hogyan válasszak, mit kell figyelembe vennem, hogy jó döntést hozzak?”

Hogyan válasszunk bifokális szemüveget?

 1. Szemvizsgálat és szemészeti konzultáció
  Egy alapos szemvizsgálat elengedhetetlen, ahol képet kapunk szemünk állapotáról, a szükséges dioptriáról. A kivizsgálást követően, a szemorvos javaslatára választhatunk bifokális szemüveget.
 2. Keretek és lencsék kiválasztása
  Mint minden szemüveg esetében, itt is fontos találni egy olyan keretet, ami kényelmesen illeszkedik viselője arcához és tükrözi viselője személyiségét. A megfelelő lencsék kiválasztása szintén kulcsfontosságú, hiszen azok határozzák meg a látásélményt és a végeredményt.
 3. A megfelelő bifokális szemüveg kiválasztása életmód alapján
  Számos tényezőt kell figyelembe venni, amikor szemüveget választunk, hiszen gondoljon csak bele, hogy egészen más igények merülnek fel annál, aki többnyire beltérben tartózkodik, mint annál, aki aktív szabadtéri életvitelt folytat. Fontos, hogy a szemüveg megfeleljen az egyéni igényeknek és preferenciáknak, valamint hogy kényelmes és hatékony legyen a mindennapi használat során.

  Az optikai szakember segítséget nyújthat a legmegfelelőbb bifokális szemüveg kiválasztásában, figyelembe véve az életmódot, a tevékenységeket és az egyéni szemészeti szükségleteket.
bifokalis szemuveg 3

Aki használt már szemüveget, az tudja, bármilyen szemüveghez való hozzászokás időt igényelhet, eleinte szokatlan lehet az új eszköz viselése. Aki pedig most találkozik először a szemüveg viselés kérdésével, annak érdemes tudnia, hogy…

Mit jelent a bifokális szemüveg használata a mindennapokban

Adaptációs időszak és szokások

A kezdeti átmeneti idő türelmet igényel a viselőtől, hiszen a szemnek és az agynak hozzá kell szoknia a látás új módjához. Ez az idő mindenkinél eltérő hosszúságú lehet, mait mindenképpen érdeme kibekkelni a kényelmes éleslátásért. Hogyan lehet ezt az átmeneti időt elviselhetővé tenni?

Tippek és trükkök az átálláshoz

Tudatosítani kell magunkban, hogy a szemüveg viselése során hol található a lencse azon része, amelyik a különböző látási távolságokat hivatott korrigálni.

Ne hagyja, hogy az újdonság elbizonytalanítsa, próbálja még egy kicsit viselni, amikor először nyúlna érte, hogy levegye.

Gyakorolja a fókuszálást a különböző zónákon keresztül, hogy hamarabb hozzászokjon bifokális szemüvegéhez.

Bifokális szemüvegek és az öregedés kapcsolata – csak az öregek viselnek bifokális szemüveget?

A bifokális szemüvegek és az öregedés kapcsolata sokak számára érdekes téma lehet. Sokan úgy gondolják, hogy csak az idősebb korosztály visel bifokális szemüveget, de valójában a presbyopia – az öregségi távollátás – egy természetes folyamat, ami a kor előre haladtával bárkinél bekövetkezhet. Ezért is fontos az, hogy időben felismerjük a szükségességét a bifokális szemüveg viselésének, hiszen segítséget nyújthat a mindennapi tevékenységek során.

A bifokális szemüvegek kényelmes és praktikus megoldást jelenthetnek azok számára, akiknek szükségük van távoli és közeli tárgyak éles látására egyaránt. Ne hagyjuk, hogy az öregedés bármelyik szempontja korlátozzon minket, inkább vegyük fel a harcot a megfelelő látás érdekében!
Na, és ha mégsem szeretne bifokális szemüveget viselni…

bifokalis szemuveg 4

Alternatív megoldások a bifokális szemüvegekre

Az alternatív megoldások között szerepelhetnek olyan speciális lencsék, amelyek kettőnél több különböző erősségű szegmenssel rendelkeznek, így lehetővé téve a távoli és a közeli látás mellett a köztes távolságokban való éleslátást. Emellett léteznek olyan kontaktlencsék is, amelyek segítségével nem szükséges a bifokális szemüveg viselése.

Progresszív lencsék és előnyeik

Az egyik alternatíva lehet a progresszív vagy multifokális lencsék használata, amelyek fokozatos átmenetet biztosítanak a különböző távolságokhoz, így természetesebb látási élményt nyújtanak. A progresszív lencsék simább átmenetet kínálnak, bár kétségtelenül magasabb árszinten mozognak.

Kontaktlencsék és műtéti lehetőségek bifokális szemüveg helyett

A bifokális szemüvegek mellett ma már számos más lehetőség is elérhető a látásproblémák kezelésére, mint például a kontaktlencsék vagy akár különböző műtéti eljárások. A kontaktlencsék kényelmes alternatívát jelenthetnek a szemüvegek helyett, mivel nem korlátozzák a látóteret és könnyedén viselhetők bármilyen tevékenység közben. Emellett a műtéti lehetőségek, mint például a lézeres szemműtét vagy az IOL beültetés, hosszú távú megoldást kínálhatnak a látásproblémákra a bifokális szemüvegek helyett.

Bifokális szemüveg jelentése – összegzés

A bifokális szemüvegek használata számos előnnyel jár mindennapi életünk során. Nemcsak a látásunk javulhat, de akár stílusos kiegészítőként is szolgálhatnak. Fontos azonban, hogy figyelembe vegyük az egyéni igényeinket és válasszunk olyan szemüveget, ami maximálisan kielégíti az elvárásainkat.

Ne feledjük, hogy a megfelelő látássegítő eszköz kiválasztása kulcsfontosságú a mindennapi tevékenységeink során. Legyünk tudatosak és gondosan válasszunk a szemüveg kínálatból, hogy a legjobb eredményeket érhessük el.

bifokalis szemuveg 5

Gyakori kérdések a bifokális szemüvegekről

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.
A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes.

Szolgáltatás igénybevételéhez a “CIKK” jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tud most jelentkezni: 
06 1 466 59 66

Megjegyzés: vizsgálatra kontaktlencse nélkül érkezzen!

Szólj hozzá!