Multifokális szemüveg – 1 szemüveg 3 helyett

Egy izgalmas film a kanapéhoz szögezi, de hirtelen reklám, és eszébe jut, hogy délután félben hagyott egy érdekfeszítő cikket, az újság az asztalon hever, felkapja nagy lendülettel és az elő szó elolvasáskor ráeszmél, hogy nem is olvasó szemüvegében van ráadásul nem is jut eszébe, hogy hol is felejthette.

Multifokális szemüveg három az egyben

Felejtsük el ezeket a bosszantó helyzeteket, nézzük meg milyen új világot nyújthatnak nekünk a multifokális szemüveglencsék.

Mit jelent a „multifokális” szemüveg?

A „multifokális” szemüveg olyan optikai eszköz, amely több különböző látászónát kombinál egyetlen lencsében. Ezek a lencsék lehetővé teszik a viselőjük számára, hogy tisztán lásson távolságra, közeli tárgyakra fókuszáljon, valamint köztes távolságokon is éles látással rendelkezzen.

A multifokális szemüvegek általában három fő részből állnak: távoli, közeli és köztes látászóna. Ez a komplex lencsetervezés lehetővé teszi, hogy a viselőjük ne kelljen állandóan cserélgetni különböző szemüvegeket attól függően, hogy éppen milyen távolságra szeretne éles képet kapni.

A multifokális szemüvegek kényelmes és praktikus megoldást nyújtanak azoknak, akiknek többféle látási igényük van a mindennapi tevékenységeik során.

Multifokális szemüveg használata

Vizsgáljuk meg, mit biztosít multifokális szemüveg viselése!

A multifokális szemüveg használata 3 látási zónában nyújt magabiztos tájékozódást. A szemüveg lencse 3 részre oszlik. A felső rész a távol látásban segít, így egy jó mozizás közben egy részlet sem kerülheti el a figyelmét. A köztes zóna, a távoli és közeli korrekció közötti fokozatos átmenetet biztosítja, ezáltal a film közben a pattogatott kukoricára való koncentrálás sem okozhat gondot.

Multifokális szemüveg viselése

A bifokális és a multifokális szemüvegek közt ez az alapvető különbség, hiszen bifokális szemüvegek esetében nincs kialakítva a köztes látási zóna felülete. Lencse legalsó osztása pedig a közeli zónában való széles látóteret garantálja.

Multifokális szemüveg megszokása

(Nem elhanyagolható téma)

Multifokális szemüveg megszokása

Mivel ez a lencse típus több fajta szemüveget pótol, egy kis időre és tapasztalatra van szükségünk, hogy megtanuljuk használni.

1. A legfontosabb kulcs a gyors alkalmazkodáshoz az állandó viselés.
2. Ne használja a régi szemüvegét, hiszen a szemüvegek cserélgetése megerőlteti a szemet.
3. Ne feledjük, hogy a felső rész a távol látásra szolgál és az alsó része a közeli látás zónára fókuszál.
4. Ne csak a szemét mozgassa, a fejmozgás rásegítésével használja a szemüveget.
5. A közeli és távoli zóna közötti váltást segítsük a fejünk finom mozgatásával.
6. A periférikus látás zónában, homályossá válik a látás, így ezt is a fejünk mozgatásával tudjuk kompenzálni.

Multifokális szemüveg hátrányait sem söpörhetjük a szőnyeg alá

Előfordulhat, hogy nehezen szokja meg a használó.
2-3 évente cserélni kell a dioptria változása miatt.
A periférikus látásban való segítsége még nem tökéletes.

Járjunk utána, miként érdemes multifokális szemüveget választani!

Multifokális szemüveg választása

Először is fontos tudni dioptria igényt, de ehhez szükséges egy szemészeti vizsgálat. Továbbá, ahhoz, hogy jól válasszunk, figyelembe kell venni és át kell gondolni, mely tevékenységekre fogjuk használni a szemüvegünket. Persze, az is fontos, hogy hozzánk legjobban illő keretet találjuk meg.

Multifokális szemüveglencse árak

A multifokális szemüveglencsék árak széles skálán mozognak, és eltérő tényezők befolyásolják azokat. Ezek közé tartozik az általános optikai minőség, a lencse anyaga, a bevonatok, a gyártási technológia, valamint a választott kiegészítő funkciók, mint például a fényvédő vagy karcálló bevonatok.

A multifokális lencsék ára általában magasabb lehet, mint a sima távollátó vagy közelre látó lencsék esetében, de az árakban jelentős különbségek lehetnek az egyes gyártók és optikai üzletek között. Fontos azonban megfontolni, hogy a jó minőségű és jól illeszkedő multifokális szemüveglencse hosszú távú befektetés lehet a kényelem és a látáskorrekció terén.

Legjobb konzultálni egy optometristával vagy szemüvegszakértővel az optimális választás érdekében, figyelembe véve az egyéni igényeket és lehetőségeket.

Multifokális szemüveg - milyen keretet válasszak?

A megfelelő szemüveglencse meghatározásán túl néhány szempontot figyelembe kell venni az ideális multifokális szemüveg kiválasztásához.

A multifokális szemüveg kiemelt előnye az, hogy nem kell cserélgetnünk a szemüvegünket, ennélfogva azt hosszabb, akár egész napos viseletre szánjuk. Éppen ezért olyan fontos, hogy a keret kényelmes, könnyű, mégis jó minőségű, strapabíró legyen.
A megfelelő látáskomfort eléréséhez fontos az orrtámasz, mert szükséges, hogy a keretet a saját egyéni, anatómiai adottságainkhoz lehessen állítani.

A multifokális lencsék oldalsó részén található periférikus zónákat (homályos területek) a keretbe csiszolást követően sem lehet teljesen kiküszöbölni a lencséből. Minél szélesebb a keret, annál nagyobb a homályos részek mérete, érdemes ezért nem túlságosan széles keretet választani.

Hogyan történik a multifokális szemüveg készítése?

Multifokális szemüveg igazítása

Megrendelő adottságaira igazítják először a keretet. Majd beállítják a dioptria nagyságát távol látáshoz, azután meghatározzák az olvasó zónához szükséges dioptriát is. Végül elvégeznek egy olvasó próbát is, annak érdekében, hogy megfelelőek legyen a paraméterek.

Melyek azok a tényezők, amik kialakítják a multifokális szemüveglencse árakat?

Multifokális szemüveg árának alakulása

1. Lencse technológiai kialakítása.
2. Lencse felület kezelése. Például, ha fényre sötétedő típust választunk.
3. Dipotra is meghatározhatja a multifokális szemüveg lencse árát.
+ Azt ne felejtse a döntésénél, hogy 3 szemüveget pótol.

Nincs ötlete, melyek a megbízható márkák, néhány nagy név a piacon

Multifokális szemüveg megbízható márkák

1. Varilux multifokális szemüveglencse
2. Zeiss multikoális szemüveglencse
3. Hoya multifokális szemüveglencse

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.

A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes. Szolgáltatás igénybevételéhez a "CIKK" jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tudsz most jelentkezni: 
06 1 466 59 66

Szólj hozzá!