Homályos látás hirtelen

Homályos látás hirtelen: van-e ok az ijedségre?

homalyos latas hirtelen

Ha a homályos látás hirtelen tör ránk, illetve ha időnként homályos látás, este homályos látás alakul ki viszonylag rövid idő alatt, szinte átmenet nélkül, annak igen sokféle, többé vagy kevésbé súlyos oka lehet.

Ezek közül nem is mindegyik tartozik a szemészet területére, ezért fontos alaposabban utánajárni a tüneteknek, és kizárni minden olyan okot, amelyet az optikus nem tud megszüntetni, mert más orvosi szakterületen foglalkoznak vele.

A homályos látás hirtelen jön? Nem csupán a szemünkhöz lehet köze!

A test és a lélek nem két külön valóság, amelynek ne lenne egymáshoz köze. A stressz, a kiégés (burnout), a gyász és a depresszió mind-mind olyan lelki problémák, amely előbb-utóbb testi szimptómák által is megnyilvánulnak, ha kezeletlenül maradnak. A homályos látás fejfájás miatt is keletkezhet, ilyenkor rendszerint zavaró fényes villanások, fényes foltok látása kíséretében, egészen az átmeneti látásvesztésig. Ráadásul ezt a helyzetet tovább bonyolítja, hogy a migrénnek megint csak lehetnek lelki okai is.

Ha azonban Önt nem érték különösebb negatív életesemények az utóbbi időben, se nem érzi magát folyamatosan túlterheltnek, fáradtnak és irritáltnak lelkileg, mégis jellemzővé kezd válni a homályos látás reggel vagy este, a homályos látás távolra vagy a fényérzékenység homályos látás mellé társuló problémája, akkor nem a lélekgyógyászoknál érdemes keresgélni a megoldást, hanem szomatikus (testi) szinten.

Egy örömteli ‒ és egy legkevésbé sem szívderítő ok a homályos látás hirtelen jelentkezésére

Kezdjük a (legtöbbek számára) jó hírrel: az időként homályos látás a megannyi megpróbáltatással járó terhesség egyik „furcsa” tünete is lehet. Ilyenkor ugyanis olyan hormonális változások játszódnak le a női szervezetben, amelyek időnként homályos látás formájában nyilvánulhatnak meg. Ezen a téren a vércukorszint és a vérnyomás ellenőrzése segíthet kiszűrni és kezelni az átmeneti ködös látás hátterében álló tényezőket.

homoalyos latas terhesseg

Ami a lehetséges rosszabbik hírt illeti, a „mitől látok homályosan?” kérdésre adott esetben sajnos válasz az epilepszia is, amely viszonylag súlyos ‒ de ma már kiválóan kezelhető ‒ betegség, és egyik komoly tünete a látászavar fajtái közül a roham közben jelentkező „filmszakadás”.

Mit fog kérdezni Öntől az orvosa, ha időnként homályos látás zavarja?

Ön páciensként is „vizsgáztathatja” orvosát, és rájöhet arra, hogy valóban alapos, hiteles kivizsgálásban van-e része ‒ az alapján, hogy mit kérdez a szakember a ködös látás, a torz látás vagy általában a szem romlásának tünetei kapcsán, amelyek Önre jellemzők.

Orvosát érdekelnie kell többek között az alábbi kérdésekre adott válaszoknak:

 • Mikor jelentkeztek először a tünetei, és volt-e már ilyen panasza előzőleg?
 • A homályos látás távolra vagy közelre jellemző az Ön esetében?
 • Egyik szemén vagy mindkettőn jelentkezik időnként homályos látás, ködös látás?
 • Ha a homályos látás fejfájás nélkül áll be, társul-e esetleg valamilyen egyéb fájdalommal?
 • A homályos látás hirtelen tör Önre, vagy fokozatosan jelenik meg?

Ha a látászavar fajtái közül a szem romlásának tünetei jelentkeznek…

Mintegy féltucat gyakoribb szemészeti probléma van, amely időnként homályos látás formájában nyilvánul meg. Az alábbi esetek csupán a legáltalánosabbak, és az öndiagnosztizálás természetesen ez esetben sem ajánlott. Bármely komolyabb testi-lelki tünetre érvényes, hogy a magyarázat nem az ‒ általános információszerzésre kiváló ‒ interneten, hanem a szakembernél keresendő! A listánk tehát csak tájékoztató jellegű, és szándéka szerint megnyugtatásul kíván szolgálni azoknak, akik a látászavar tüneteit tapasztalják:

homalyos latas szemcsepp
 1. száraz szem ‒ viszonylag enyhe eset, mert ilyenkor a (legtöbbször az okoseszközök, illetve a számítógép képernyője előtt töltött túl sok idő miatt jelentkező) homályos látás szemcsepp, illetve műkönny használatával elmúlik.
 2. szemtengelyferdülés, kancsalság ‒ nem csupán a reggeli kettős látás okai, hanem általában véve a kétszemes látás zavarai között szerepel. Van ok a reményre: gyermekek esetében a korai felismerés szinte csodákat tehet vele;
 3. tompalátás ‒ az egyik szem működésének zavara (de nem azonos azzal az esettel, amikor csak az egyik szemnél jelentkezik a torz látás tünete). A hibás szem nem lát helyesen, és ezért az összkép nem tiszta;
 4. gyulladások ‒ mint a testünkben bárhol, ezek a szemünkben is jelentkezhetnek, és zavart okozhatnak. Miután a szemorvos lámpás vizsgálattal megállapította a pontos okot, a homályos látás szemcsepp segítségével hatékonyan kezelhető;
 5. szürkehályog ‒ a betegségben szenvedők úgy írják le szubjektív tapasztalatukat, hogy olyan, mintha függönyön vagy tejüvegen át néznék a világot. A látászavar fajtái közül a komolyabbak közé tartozik, amely csak műtétileg kezelhető;
 6. szaruhártya-hámhiány ‒ a szemet ért ütés hatására horzsolás keletkezik, amely hámhiányt alakít ki a szemgolyó felszínén, a szaruhártyán. Ijesztően hangzik, és kellemetlen is, mert fájdalommal, könnyekkel jár ‒ de még így is a szerencsésebb eset például a szürkehályoghoz képest, amely nem fáj, ám annál alattomosabban támad. Az erosiónak is nevezett hámhiány valójában nagyon könnyen kezelhető.
homalyos latas szurkehalyog

Már megvan a diagnózis, és most végre tisztán szeretne látni?

Vagy esetleg orvosi rendelésre kíván eljönni hozzánk? Mindenképpen szívesen látjuk Önt, ha a homályos látás hirtelen tüneteit tapasztalja, és akkor is, ha ennek régebb óta fennálló, makacs esetével küzd ‒ forduljon hozzánk bizalommal!

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.
A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes.

Szolgáltatás igénybevételéhez a “CIKK” jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tud most jelentkezni:
06 1 466 59 66

Szólj hozzá!