Homályos látás lelki okai

A homályos látás lelki okai: mítosz vagy valóság?

lelki okok

A homályos látás lelki okai lehetőségként általában a betegségek lelki okai kapcsán megfogalmazott elméletek közé illeszthetők. Tudományos szempontból tekintve ezek egy minden további nélkül érvényes megközelítésre épülnek: a pszichoszomatikus szemléletre, amely a lélek és test egységére utal, és kölcsönhatásokat feltételez a kettő között.

A szemdaganat lelki okai és a szürkehályog lelki okai is terítékre szoktak kerülni a szembetegségek sorában. Sőt, még az is előfordul, hogy az emberek a bevérzett szem lelki okai vagy a szemviszketés lelki okai iránt érdeklődnek.

Túlzás ez, vagy lehetséges, hogy pszichés okokra vezethetők vissza egyes szemészeti problémák? Konkrétan:

Lehetséges, hogy a homályos látás lelki okai vannak a háttérben?

A pszichológia fontosságát manapság egyre inkább felismeri az orvostudomány is: a tudatalattinkban zajló folyamatok hatással vannak a testünkre.
A szervi okok mellett tehát vannak olyan esetek, amikor lelki konfliktusok, zavarok nyilvánulnak meg testi szinten. Az lenne a meglepő, ha nem így volna. Hiszen az ember egy teljes valóság: test és lélek.

A homályos látás lelki okai között szerepelhet:

  • a stressz által megugrott kortizolszint káros hatása az érfalakra és ezáltal a retinára
  • a szemrángást és homályos látást okozó, feldolgozatlan lelki konfliktusok, amelyek miatt a beteg nehezen tud szembesülni a valósággal
  • a szorongás által kiváltott migrén hatása, amely a látás tisztaságára is hathat
  • a fokozott életvitel miatt kialakuló pánikbetegség, amely összezavarja a szervezet természetes életműködéseit

A klasszikus pszichoanalitikus elmélet szerint, amely immár több mint egy évszázados, a lelki konfliktusai feloldására testileg tesz kísérletet az, aki megbetegszik. Ezt konverziós tünetképzésnek nevezik, arra utalva, hogy a páciens az egyik tünetfajtát átváltja (konvertálja) a másikra.
Például, ha valamit legszívesebben nem hallana, akkor megsüketül, vagy ha valamit nem akar látni (átvitt értelemben), akkor a homályos látás lelki okai gyanánt merülhet fel ez a szembesülési képtelensége, elzárkózása az élete valóságától.

homalyos latas lelki okok

Fontos azonban belátni azt is, hogy még az elmélet kezdeményezője, Sigmund Freud sem úgy gondolta, hogy minden esetben ilyesmiről lenne szó, és hogy lelkileg egyébként kiegyensúlyozott, embereknél a testi tünetei súlyos lelki traumákra utalnának.
A homályos látás lelki okai ezért más tünetek által is érvényesítik a hatásukat, és olyankor érdemes a fennállásukra következtetni, amikor a látászavarok mellett egyéb szimptómák is jelen vannak ‒ elsősorban a pszichés diszkomfort (rossz közérzet, hangulati problémák).

Olyan specifikus megnyilvánulásokról beszélni, mint a szemdaganat, a ködös látás vagy a szürkehályog lelki okai, egyáltalán nem túlzás. Ilyenkor a lelket is segíteni kell túljutni a maga problémáin, a látásproblémát pedig a szemészet eszközeivel kell kezelni, hogy mindkettő, mind a test, mind a lélek megkapja a szükséges támogatást, ami az egészsége visszanyerését lehetővé teszi.

Amikor a homályos látás lelki okai (is) gyaníthatók

Gyakoribb eset a pszichoszomatikus jelenségek területén az, hogy diffúz (össze nem illő) tünetek jelentkeznek a betegnél. Ezek között a szembetegségek is jelen lehetnek ‒ például a viszkető, fájó, bevérzett szem lelki okai vagy a homályos látás lelki okai volnának sejthetők, ha a test több szervét sújtó, egymással szorosabb kapcsolatban nem álló panaszok jelentkeznek.

Ha ezek hátterében nem azonosítható egyértelmű organikus (szervi) eredet, és talányos az is, hogy miért jelentkeznek együtt a tünetek, amikor nem rajzolnak ki semmilyen egyértelmű, klasszikus kórképet, akkor érdemes lehet pszichológushoz (is) fordulni. Már egy kiadós, őszinte beszélgetés is sokat segíthet a tisztánlátás visszanyerésében ‒ átvitt, sőt akár konkrét értelemben is.
Sokan nem csupán lelki megkönnyebbülést tapasztalnak a terápiás ülés után, hanem régóta fennálló testi tüneteik is enyhülnek, vagy akár egészen el is tűnnek attól, hogy valaki ítélkezés nélkül, gondoskodó figyelemmel meghallgatja őket, és segít nekik abban, hogy másként tekintsenek önmagukra és életproblémáikra.

Fontos azonban, hogy erre esetre nem a különféle alternatív terápiákat vagy az asztrológiával, numerológiával, különféle transzcendens világnézetekkel kapcsolatban álló terapeutákat ajánljuk, hanem a szakképzett pszichoterapeutát, és inkább arra az esetre, ha a szervi vizsgálatok sehogyan sem vezetnek eredményre. Ugyanakkor a szervi problémával a maga helyén mindenképpen foglalkozni kell: miután az orvostudomány hosszú időn át a testi tényezőkre helyezte a hangsúlyt, ezt kiegyensúlyozandó nem ajánlott most átesni a ló másik oldalára.

lelki okok segitseg

Kiegészítésképpen tehát jól jöhet a pszichoterápia, hiszen a test és a lélek kezelése közötti viszonyt nem kizárólagosnak kell felfogni. Sohasem arról van szó, hogy valamilyen problémát csak a testi vagy csak a lelki oldalról kellene megközelíteni. A lélek gondozása tehát nem helyettesítheti a testi panasz gyógyszeres vagy egyéb gyógyászati segédeszközökkel való kezelését ‒ esetünkben például, ha most a homályos látás lelki okai körül vizsgálódunk: a szemüveg, a kontaktlencse vagy a szemcsepp stb. alkalmazását.
De a fordítottja is igaz: a test kezelésétől nem várható el, hogy megoldja a háttérben meghúzódó, mélyebb kiváltó okot, a lélek „lázadását”, kétsébeesett vészjelzéseit, amelyek a fizikai tünetek formájában nyilvánulnak meg.

A homályos látás lelki okai nem jelenthetnek alibit a szemészet elkerülésére

A lelki tényezőt kezelni kell, hogy a probléma ne képződjön újra, és a testnek is külön meg kell adni, ami neki jár. A test és a lélek gyógyítója egymásnak partnerei, segítőtársai a teljes ember mint test és lélek együttes kezelésében, ahogyan a kétféle valóság, a fizikai és a lelki-szellemi között is folyamatos, kétirányú átjárás van.

Hogyan nyilvánulhat meg ez a kölcsönös hatás a mindennapi életben? Gyakori például az, hogy valaki egy olyan élethelyzet foglya, amely megbetegíti. Például túlhajszolja magát a munkával, vagy a partnere lelkileg bántalmazza. Ha ennek következtében valamilyen panasza alakul ki ‒ mondjuk a problémája által okozott stressz, álmatlanság stb. miatt ‒, akkor a testi problémával orvosilag számot kell vetni, meg kell oldani, és persze aztán a feltárt helyzetből ki kell lépni, el kell távolodni egy teljes életstílustól, ami már a lélek, a szándékok és a döntések területéhez tartozik.

Harmadrészt, ha ez is megtörtént, valóban érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen lelki tényezők (pl. önbizalomhiány, függő személyiségtípus stb.) okozta azt, hogy az illető belesodródott a testi betegséget okozó csapdába, amely áttételesen a szervi problémát kiváltotta, mert ennek tudatosítása nélkül előfordulhat, hogy nemsokára minden ugyanúgy folytatódik, és újra beindul az ördögi kör.

lelki okok alibi

Az ideális megközelítés tehát az, ha a személyt legalább három szinten: testében, emberi kapcsolataival együtt és a lelkét is figyelembe véve kezeljük. Ebben a komplex gyógyítási folyamatban minden egyes elemnek megvan a maga meghatározott helye: a homályos látás lelki okai is feltárandók, ugyanakkor magát a tünetszerű megnyilvánulást is kezelni kell.

Ha tehát homályos látást, ködös látást vagy egyéb látásproblémát tapasztal, ne találgasson, se ne halogasson, hanem először is vizsgáltassa ki a közvetlen panaszt: egyszerűen nézesse meg a szemét a Galéria Optika szakembereivel ‒ de tegyen önmagáért lelkiekben is!

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.
A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes.

Szolgáltatás igénybevételéhez a “CIKK” jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tud most jelentkezni:
06 1 466 59 66

Szólj hozzá!