Fraud Blocker

Fényérzékeny szem

A fényérzékeny szem: mitől szúr a fény?

A fényérzékeny szem bizonyos keretek közt teljesen normális, sőt kívánatos is. Hiszen annak a sok, kötőhártyánkban és a szaruhártyánkban meghúzódó, érzékeny idegnek köszönhetjük, hogy egyáltalán feltárul számunkra ez a csodálatos világ. A látás bizonyos értelemben nem más, mint „érzékenynek lenni” a fényre. De milyen esetben jelent gondot a szem fényérzékenysége?

fenyerzekeny szem

Fényérzékeny szem vagy normális érzékenység?

A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az bizonyos „fényérzékenység” pontosabban szúrást, hasító fájdalmat jelent, akkor már gond van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna, elvégre nem élhetünk vámpírhoz méltó életmódot, a sötétben. Ki kell deríteni az okot!

Amit látatlanban is el lehet mondani erről a látásproblémáról, az két irányba vezet az okok nyomában. Az egyik a szaruhártya-gyulladás (keratitisz) fennállása vagy egyéb szemspecifikus problémák, a másik azonban nem ennyire egyértelmű, mert ezen az utóbbi útvonalon egy sereg más betegség sorakozik egymás után, amelyek egyik tünete a fényérzékeny szem lehet.

A fényérzékeny szem mint a keratitisz szimptómája

Ha az Ön szemét valamilyen sérülés éri – nem csupán idegentest belesodródása, hanem kórokozó hatása vagy napégés –, arra a szaruhártya finom idegvégződései azonnal válaszolnak, és beindítják a szemhéj lezárásához „ragaszkodó”, védekező reflexet, meg persze érzékenyek és fájnak.

Más esetben, ha a sérülést konkrét fizikai testnek (porszemnek, homokszemnek stb.) a szembe kerülése okozta, szintén könnyezési reakció indul be, és a fényérzékeny szem tüneteivel számolhatunk.

A szaruhártya-gyulladás mellett specifikusan szemészeti ok lehet az érhártyagyulladás és a kötőhártya-gyulladás. Ilyen esetekben az árulkodó jel arra nézve, hogy valószínűleg szemorvoshoz kellene fordulni – és nem más betegség vagy sérülés áll a háttérben –, nem annyira csak maga a fényérzékenység, hanem a szem vörösessége, gyulladt kinézete.

fenyerzekeny szem kotohartya

A fényérzékeny szem komoly problémákra is utalhat

Természetesen nincs ok a pánikra, és az egészségügyi panaszok terén inkább attól kell félni, amit nem is sejtünk, nem pedig az információktól, de a teljes körű tájékoztatáshoz hozzátartozik az, hogy a fényérzékeny szem tünete lehet néhány súlyos betegségnek és sérülésnek is, mint amilyen az orvosi értelemben vett, komoly migrén, az agyrázkódás, az agyhártyagyulladás (meningitisz), a veszettség, a koponya- és az agysérülés, sőt az agydaganat.

Nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, és ha már találgatunk, akkor a legészszerűbb a statisztikai átlagot alapul venni mint legvalószínűbb lehetőséget. De ne találgassunk! Hiszen ma már bármilyen gond esetén rendelkezésünkre áll a modern orvostudomány teljes arzenálja.

A fényérzékeny szem kezelése simán napszemüveggel

Ha a szem fényérzékenységén valaki azt érti, hogy hunyorog a vakító nyári napfényben, akkor ez nem szorul egyéb kezelésre, mint amit egy megfelelő UV-védelemmel ellátott és polarizált napszemüveg is meg tud adni.

Nem csak divatról van szó – és nem mintha ez „bűn” lenne! –, hanem krónikus szemkárosodás megelőzéséről is akkor, amikor napszemüveget választunk. Az erős UV-sugárzás ugyanis a szaruhártya és a szemhéj napégéséhez vagy akár szürkehályog kialakulásához is vezethet.

fenyerzekeny szem napszemuveg

Az alattomos látásgyilkos, a szürkehályog (cataracta), ami nem jár fájdalommal, de idővel megvakíthat, az esetek egyötöd részében éppen az UV-sugárzásnak tudható be, és mondanunk sem kell, hogy az erős napfény a maradék 80%-ban sem tesz jót neki, hanem csak súlyosbítja.

Egy jó napszemüveggel tehát a vakság legfőbb oka ellen küzdünk, mert a vakság nagyjából minden második esete mögött a védtelen szemet fokozottan érintő cataracta áll (a vakság egyéb okai az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján az esetek maradék 52%-án osztoznak).

Íme, mennyire messzire vezet a fényérzékeny szem és a gyógyászati (megelőzési) célt is szolgáló napszemüvegek kérdésköre! Ha pedig már egyszer ezen a területen járunk, akkor a napsugaraknak a lapos tárgyakról való, zavaró visszaverődését kiszűrő polarizálásról, illetve a polarizált napszemüvegekről is érdemes szót ejteni.

Ezzel a vegyi kezeléssel olyan speciális napszemüveglencsék állíthatók elő, amelyek elejét veszik annak, hogy például autóvezetés közben hirtelen elvakítson a nyári napfény, vagy elkápráztasson a hó – ami súlyos balesetek megelőzését teheti lehetővé.

Nem biztos benne, hogy kellő védelmet biztosít-e Önnek a jelenlegi napszemüvege?

Mi most díjmentes segítséget ajánlunk a szeme egészségéért a Galéria Optikában. Jöjjön el hozzánk, és a helyszínen megnézzük, hogy mennyire szűri ki napszemüvege a káros UV-sugarakat!

napszemüveg fényérzékeny szemre

Amúgy is érdemes lesz szakértőinkkel találkozni, hiszen szabadon kérdezhet tőlük bármit, ami a látásproblémákkal, a szeme védelmével függ össze – és ez sokkal pontosabb, személyre szabott válaszokat eredményez a fényérzékeny szem vagy más témák kapcsán, mint bármilyen kutakodás az interneten.

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.
A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes.

Szolgáltatás igénybevételéhez a “CIKK” jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tud most jelentkezni: 
06 1 466 59 66

Megjegyzés: vizsgálatra kontaklencse nélkül érkezzen!

Szólj hozzá!