Homályos látás szédülés

Homályos látás szédülés kíséretében: mi az oka ‒ hogyan kezelhető?

homalyos latas szedules kave

A homályos látás szédülés és fejfájás mellett a legtöbbször arra utal, hogy alacsony a vérnyomásunk, és már egy jó kávé is segíthet a gondon. De nem mindig ennyire enyhe a probléma ‒ és bosszantó módon akár pont az ellenkezőjére (magas vérnyomásra) is utalhatnak a tünetek, úgyhogy a rendszeres öngyógyítás sohasem, még ebben az egészen ártalmatlan formában sem ajánlott.

Ha a homályos látás hirtelen jelentkezik Önnél, már ez önmagában is igen sok és nagyon eltérő komolyságú egészségügyi problémára utalhat ‒ az egészen hétköznapiaktól (amelyek attól még, hogy gyakoribbak, és kevésbé súlyosak, úgyszintén megoldást igényelnek!) egészen a szervezet egészét érintő betegségekig.

A homályos látás szédülés mellett komoly probléma lehet

Neurológiai, szervi vagy szív- és érrendszeri problémák is állhatnak a háttérben, ha egyszerre ködös látás jelentkezik Önnél. A homályos látás szédülés, egyensúlyvesztés, kar- és lábzsibbadás, beszédzavar kíséretében akár sztrókra is utalhat, amikor is azonnal hívni kell a mentőt.

A jó hír az, hogy a szédülés (vertigó) önmagában nem túlságosan gyakran jelez komolyabb betegséget. Csakhogy lehetnek olyan velejárói, amelyekkel egyidejűleg jelentkezve az orvos mihamarabbi felkeresését teszi szükségessé, és ezek között éppen a szédülés az egyik.

Az alaposság kedvéért, illetve annak jelzésére, hogy egyértelműen sürgős esetről van szó, a homályos látás szédülés által kísért jelentkezése olyankor igazi SOS vészjelzés, ha Ön valamiképpen furcsának tűnő vagy nagyon súlyos fejfájást, hallásvesztést és/vagy beszédzavart, karjaiban és/vagy lábaiban gyengeséget tapasztal, teste általánosan zsibbad, illetve ha Ön nehezen jár, elesik, mellkasi fájdalmat érez, vagy rendellenes a pulzusa.

homalyos latas fejfajas

A szédülés önmagában is sokféle lehet ‒ és néha ködös látás kíséri

Külön gondot okoz a diagnózis „látatlanban” való kiállítása a „mitől látok homályosan?”, illetve a „mitől szédülök?” általános kérdésekre az, hogy a szédülés, sőt akár a homályos látás szédülés mellett jelentkező formái sem mindig ugyanazt jelentik mindenki számára.

Az általános kifejezés a konkrét esettől függően jelenthet ájulásközeli érzést, kábultságot, pillanatnyi egyensúlyvesztést, komolyabb forgásérzést (vertigót), az összpontosítás hiányának zavaró élményét és puszta gyengeséget is.
Részben a korral is járnak ezek a tünetek: az idősebbek körében gyakoribbak, és az élete derekára, mintegy 40 éves koráig csaknem minden második ember (kb. a lakosság 40%-a) azt mondja, hogy tapasztalt már szédülést élete során.

A helyzetet tehát egyrészt az bonyolítja, hogy már csak a szédülés esetében is meglehetősen gyakori problémáról van szó, amelynek hátterében a szédülés fajtájától függően specifikus okok állnak: például az ájulásos, kábult érzés mögött a hirtelen vérnyomásesés vagy általánosabban az agyi vérellátással kapcsolatos gondok (amelyek viszonylag súlyosak is lehetnek, mint a szívritmuszavar vagy a szívelégtelenség). Ugyanakkor a szorongás is okozhat szédülést még az egészen fiataloknál is, és ez esetben nem szervi bajról, hanem pszichoszomatikus (lelki eredetű) tünetről beszélhetünk.

Másrészt bonyolulttá teszi a találgatást az, ha a homályos látás szédülés kíséretében jelentkezik, vagyis még egy ismeretlenünk van az „egyenletben”. Ahogyan a szédülés, ugyanúgy a ködös látás is visszavezethető viszonylag ártalmatlan okokra.
Például a homályos látás kiváltó tényezői között lehet az, hogy egyszerűen csak túl sok időt töltöttünk a laptop vagy a táblagép előtt, és ideje lenne egy jó sétára menni ‒ de a másik végletet már olyan csúnyább kórképek jelentik, mint a cukorbetegség, az alattomos szürkehályog vagy az időskori makuladegeneráció.

Egy újabb bonyodalom: a homályos látás szédülést okozhat

Mintha nem volna máris éppen elég megfontolásra érdemes szempont, figyelembe kell venni azt a lehetőséget is, hogy az egyensúlyérzék zavarait maguk a látászavarok is okozhatják, mivel a szervezetünket nem csupán a belső fül, hanem a szem által közvetített képi információk is segítik az egyensúly megtartásában. Márpedig ez esetben a homályos látás nem kísérő- vagy társtünet, hanem kiváltó ok.

Ha azonban nagyon egyszerű, logikus választ kellene adni a kérdésre, azt mondhatnánk, hogy a homályos látás szédülés mellett azért lép fel, mert agyi funkcionális zavarokkal van dolgunk.
Nyilvánvaló például, hogy a kettő együtt jelentkezik ebből a közös okból kifolyólag a pszichoaktív szerek (alkohol, kábítószer stb.) hatására vagy egyes gyógyszerek mellékhatásaként.

homalyos latas mellekhatas

Csakhogy a legegyszerűbb és -ésszerűbb magyarázat nem mindig a konkrét valóság is egyben. Még akkor is, ha statisztikailag nézve ez lenne a leggyakoribb ok, az egyes esetre nem feltétlenül lehet a statisztikákból következtetni.
Például hiába mondható el az orvosi tankönyv szerint a homályos látás lelki okairól, hogy az általában véve „nagyon ritka” ‒ mondjuk, a lakosság 1%-át érinti ‒, mert adott esetben Téged 100%-ban érinthet, ha pechedre éppen Te vagy a 100 közül az az 1!

Ha kétségei vannak, hallgasson is rájuk!

Tudvalevő, hogy az internetes diagnosztikai programok, chatrobotok, orvosi kérdésekkel kapcsolatos blogok nem arra valók, hogy diagnosztizáljanak, és még kevésbé arra, hogy az öngyógyításhoz ajánljanak kiindulópontokat, hanem csupán egy általános „szótárat” bocsátanak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy a problémáinkról a szakemberrel beszélni tudjunk.
Egy másik hasonlattal élve: az összkép és a térkép fontos segítség lehet a tájékozódáshoz, de egészen más ezeket böngészni, nézegetni, mint ténylegesen bejárni egy adott területet.

homalyos latas utanajaras

Mint mindig, most is azt tanácsoljuk tehát, hogy jöjjön el hozzánk személyesen, ha kétségei vannak, vagy a homályos látás szédülés vagy egyéb tünetek mellett jelentkezik Önnél!

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.
A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes.

Szolgáltatás igénybevételéhez a “CIKK” jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tud most jelentkezni: 
06 1 466 59 66

Megjegyzés: vizsgálatra kontaklencse nélkül érkezzen!

Szólj hozzá!