Homályos látás gyógyítása

A homályos látás gyógyítása ‒ csakis a szemorvos adhat megnyugtató választ

A homályos látás gyógyítása olyan szakismereteket feltételez, amelyeket egy internetes cikk nem pótolhat. Az öndiagnosztizálás a látási problémák esetében (például homályos látás fejfájás vagy egyéb tünetek kíséretével, a homályos látás szédülés és hányinger egyidejű jelentkezésével stb.) is csak bajt okoz.

homalyos latas gyogyitas

Ennek ellenére laikusként is érdemes valamiféle általános képet kialakítani erről a problématerületről, hogy könnyebben megértsük az okokat és a szakember által javasolt megoldásokat.

Min alapul a homályos látás gyógyítása?

Természetesen a megfelelő orvosi diagnózisra utal a csaknem költői kérdés.
A homályos látás fáradtság miatt vagy más, könnyen múló okból is előfordulhat.
De ha a tünetek gyakran jelentkeznek, vagy nehezen múlnak, akkor nem is kérdés, hogy komolyabb probléma van a háttérben, mint a homályos látás hirtelen, ébredés után való jelentkezése vagy a sokakra jellemző homályos látás reggel, a felkeléskor.

A homályos látás gyógyítása nem csak szemüveggel lehetséges

A probléma kezelése a természetétől, eredetétől függ. Előfordulhat akár az is, hogy a hirtelen homályos látás lelki okait kell keresnünk, mert a probléma hátterében korunk egyik legsúlyosabb népbetegsége, a stressz áll. A stresszhormon, a kortizol hatására is rángatózni kezdhet a szemhéj, könnyezhet a szem, és előfordulhat, hogy elmosódott képeket látunk, mert ideiglenesen módosult az érfalak áteresztőképessége, és emiatt folyadék halmozódott fel a látást lehetővé tevő retinában.

Ez esetben a homályos látás gyógyítása lehetővé válhat pusztán azáltal, hogy egyszerűen gyakrabban tartunk szünetet a számítógép-képernyő előtt végzett munkában, magyarán: rendszeresen, tudatosan lazítunk.

A számítógépes munka, amely a foglalkoztatottak jelentős része számára a mindennapi valóság, sajnos cseppet sem tesz jót a szemünknek. Kinézetre gyakran vöröses lesz tőle a látószerv, szubjektíve pedig kellemetlen, égő érzést tapasztalunk.
Ez esetben a homályos látás fáradtság miatt következik be, mert a monitor előtt ülve, koncentrálás közben elfelejtünk pislogni. A megoldás nem a szemüveg, hanem a könnypótló szemcsepp vagy gél használata.

De nemcsak a monitor válthatja ki a szem száradását és ezáltal a fejfájás és homályos látás tüneteit, hanem akár a hosszas kontaktlencse-viselés is, vagy egyszerűen a kor.
Ezt a nyomásérzést, a szembe került idegen test csalóka érzetét csökkentheti, sőt, akár meg is szüntetheti a puszta pislogás vagy a napszemüveg viselése. Más esetekben azonban komolyabb a baj…

homalyos latas kontaktlencse

A cukorbetegség homályos látás előidézője lehet

A homályos látás okai között szerepel ez a kellemetlen betegség is, amely nem hirtelen homályos látás formájában nyilvánul meg a szem esetében, hanem a látóélesség fokozatos változásában a nap folyamán.
A probléma mechanizmusa az, hogy a vércukorérték hullámzása az úgynevezett ozmotikus nyomást növeli meg a szemben. Már csak ezért sem szabad hagyni, hogy a magas vércukorérték évekig fennálljon, mert kárt tehet a látószervben.

Nem a szemüveg, hanem az étrendváltás, a minden esetben ajánlott testmozgás és a specifikus gyógyszeres kezelés lesz a homályos látás gyógyítása, ha a szemorvos azt állapítja meg a szemfenék vizsgálata által, hogy a retinaerek a diabétesz miatt károsodtak.

Homályos látás egy szemre: gyulladás is állhat a háttérben

Hirtelen látásromlás, fájdalom, a vörös és fényérzékeny szem egyaránt tünetei a szaruhártya-gyulladásnak, amelynél a homályos látás gyógyítása általában szemcseppel vagy speciális kenőccsel történik ‒ aszerint, hogy herpeszvírusok vagy baktériumos fertőzés okozta-e a problémát.

Egy másik gyulladástípus, a kötőhártya-gyulladás kevésbé befolyásolja a látási képességet, de viszkető és égő érzést okoz. Legtöbbször szintén baktériumok vagy vírusok okozzák, és még olyanoknál is előfordulhat, akik gyakran élnek a szükséges megelőző intézkedéssel: az alapos kézmosással.

Ezt a gyulladást is szemcseppel kezelik, ami a patikából könnyen beszerezhető. Súlyosabb esetben azonban antibiotikus szemcseppre lehet szükség, amelyet a szemorvos ír fel, ha már hosszabb ideje áll fenn a probléma.

Hirtelen homályos látás, villanások, foltok…

Cseppet sem hangzik megnyugtatóan, és nem is az. Olyan pácienseket érinthet nagyobb valószínűséggel, akiknek súlyos rövidlátásuk miatt vékony, könnyen szakadó retinájuk van. De a kontaktsportok vagy akár a szelídebb labdajátékok során a szemet érő ütés is előidézheti ezt a hirtelen homályos látás és egyéb zavarok formájában megnyilvánuló problémát.

A homályos látás gyógyítása ilyenkor gyors orvosi intézkedést igényel, mégpedig szemsebészt, aki lézeres beavatkozással megakadályozza a retina további szakadását, mintegy összeforrasztja a keletkezett rést, ám súlyosabb esetben akár szemműtétre is szükség lehet.

homalyos latas baleset

A korral is járhat a szem elhomályosulása

Az idősebbek előtt néha elmosódnak a betűk, vagy megjelenhet a látómezőben éktelenkedő sötét folt is, amely a homályos látás okai közül az időskori makuladegenerációra utal. Az idő múlásával ugyanis genetikai (veleszületett) okból vagy a különféle anyagcserezavarok miatt a retina látósejtjei elpusztulnak, elhalnak.

Azt szokták mondani, hogy öregségre nincs gyógyszer. Pedig nem kell elkerülhetetlen sorscsapásként kezelni ezt a problémát sem, mert megfelelő táplálkozással, luteines táplálékkiegészítővel lehetséges tenni ellene.

A homályos látás gyógyítása helyett itt inkább a folyamat lelassításáról, kontroll alatt tartásáról beszélhetünk. Súlyosabb formái ellen is lehet tenni: a tapasztalt szemorvos injekciózással javíthat a problémán, ami nem túl kellemes kezelés, de eredményes a makuladegeneráció agresszívabb változataival szemben.

A tünet intő jel! Soha ne hanyagolja el a szimptómákat!

A szem a homályos látással „üzen” valamit, amit minél hamarabb meg kell fejtenie a szakember segítségével. Nem érdemes hosszan találgatni vagy internetes böngészéssel keresni a megoldást, mert még a legjobb szakcikkek is csupán általános válaszokat adnak. Önt pedig nem a homályos látás okai általában, hanem a konkrétan tapasztalt problémája érdekli.

A Galéria Optika megbízható szemvizsgálata most is zavartalanul működik ‒ jöjjön el hozzánk, hogy megoldjuk a gondját!

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.
A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes.

Szolgáltatás igénybevételéhez a “CIKK” jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tud most jelentkezni:
06 1 466 59 66

Szólj hozzá!