Homályos látás fejfájás

A homályos látás fejfájás okozója. Hogyan szüntessük meg a problémát?

A homályos látás fejfájás formájában is érezteti hatását, sőt: a mindennapos fejfájás okai között az egyik leggyakoribb.
Ahhoz, hogy megszüntessük a folyamatos fejfájás tüneteit, mindenekelőtt a tiszta, éles látásról kell a profi optometrista (látszerész) segítségével gondoskodnunk.
Szem és fejfájás összefüggése ugyanis nagyon szoros, a látásromlás a homloktáji fejfájás és az úgynevezett tenziós fejfájás kiváltója is.

fejfajas

A homályos látás fejfájás formájában jelentkező tünetei

A fejfájásokat az orvosok több típusba sorolják az eredetük szerint. A tenziós fejfájás rendszerint ún. elsődleges (primer) formát jelent a migrénnel és a cluster fejfájás jelentkezésével együtt ‒ azt az esetet, amelyben nincs más, konkrét megbetegedés a fájdalom hátterében, szemben a másodlagos (szekunder) fejfájással.

De ez nincs mindig így. Sokszor a homályos látás fejfájás gyanánt nyilvánul meg azért, mert a szem folyamatosan igyekszik alkalmazkodni ahhoz, jobban lásson, ám ez a megfelelő segédeszköz hiányában túlterheli a sugárizmot, magyarán: elfárad a szem ‒ például akkor, ha a kezeletlen távollátást kell nap mint nap ellensúlyoznia.

De ugyanígy megerőltetheti a szemet a rejtett kancsalság, amely a szemizom tevékenységében zavart okoz, és ez is fejfájás, illetve szellemképes (kettős) látás formájában jelentkezik. A leggyakoribb ok a szem és fejfájás zavarainak esetében azonban a látószerv túlerőltetése a nem megfelelően világított környezetben, amelyben huzamosabb ideig dolgozunk, illetve a képernyő előtt töltött idő.

A homloktáji fejfájás és általában a folyamatos fejfájás nem csupán kellemetlen, hanem koncentrációs zavarokat is okoz: egyszerűen lehetetlen úgy tanulni, dolgozni vagy akár szeretteinkkel vidáman együtt lenni, hogy közben úgy érezzük, majd széthasad a koponyánk.

Ha kínlódik a szem, a homályos látás fejfájáshoz vezet

A gond bizonyos értelemben az, hogy a szem mindenáron látni akar, és bizonyos mértékig képes is ellensúlyozni a látászavart, amelyben szenved. Ez a tevékenysége az érintett számára nem tudatosul, ezért lehet, hogy fel sem keresi az optikust, aki segíthetne abban, hogy két legyet üssön egy csapásra: tisztábban lásson, és a feje se fájjon.

fejfajas ferfi

A szem öntudatlan megerőltetésének minden esetben komoly ára van: tompa fejfájás szédülés mellett vagy anélkül, cluster fejfájás vagy tenziós fejfájás (attól függően is, hogy milyen típusú a látászavar), sőt, akár majdnem folyamatos fejfájás is jelentkezhet munka közben, ha a szemünket huzamos ideig erőltetjük.

A megoldás ilyen esetben nem is lehet más, mint a személyre szabott, kiváló minőségű lencsékkel ellátott szemüveg, amely egy csapásra korrigálja például a távollátást (hipermetropiát), amely ellen a szem önmagában hiába küzd. De a szemüveg akkor is segíthet, ha a mindennapos fejfájás okai közül a rejtett kancsalsággal van dolgunk: ez esetben a prizmás szemüveg szünteti meg a tüneteket.

Hogyan hat a homályos látás fejfájás alakjában megjelenő tünetei ellen a prizmás szemüveg?

A rejtett kancsalságban szenvedők folyamatosan egy fénytörési probléma ellen küzdenek. Anélkül, hogy tudnák, állandóan azzal erőltetik a szemüket, hogy párhuzamosan próbálják tartani. Esetükben a prizmás szemüveg segíteni tud abban, hogy a kép ugyanott jelenjen meg mindkét retinán, anélkül, hogy öntudatlanul korrigálniuk kellene, egyszóval: a fejfájást kiváltó agyi és izommegerőltetés nélkül.

A megoldás kulcsa a lehető legpontosabban elvégzett szemészeti vizsgálat, amely alapján a tökéletes fénytörést biztosító szemüveg elkészíthető. Mivel így a szemekbe egy eleve „torzított” ‒ valójában persze: korrigált, megfelelően eltolt ‒ kép kerül, a látószervnek nem kell tovább erőlködnie azon, hogy javítson, élesítsen rajta, és így elmarad a folyamatos fejfájás is.

Szem és fejfájás kapcsolata a távollátásban szenvedők esetében

A túllátásnak is nevezett távollátás olyan, gyakori látászavar, amelyben a látószerv folyamatos alkalmazkodása nélkül nem keletkezik kellően éles kép a szem ideghártyáján a közeli tárgyakról. Ha nem valósulna meg ez a folyamatos és rejtett, megerőltető korrekció, akkor a közel levő tárgyak által visszavert fénysugarak nem a megfelelő helyen, hanem a szemgolyó mögött találkoznának.

Sőt, minél közelebb van a tárgy, amelyre a beteg fókuszál, annál hátrább tolódik ez a találkozási pontja a képet kialakító fénysugaraknak, ami fokozza a homályos látás fejfájás gyanánt is jelentkező tüneteit.

fokusz

A precízen személyre szabott szemüveg ilyen esetben is csodát tehet nem csupán a világról alkotott kép és ezáltal az általános életminőség javítása által, hanem elmulaszthatja a makacs, folyamatos fejfájás leggyakoribb formáit is.

A homályos látás fejfájás mellett nyakfájásos tüneteket is okozhat

A szem erőltetése mellett a látás öntudatlan korrekciója egészen odáig mehet, hogy az érintett személy megerőltető nyaktartással is ellensúlyozza a problémát, ez pedig a nyakizom megerőltetése miatt tetézi vagy kiváltja a fejfájást is.

Még olyan esetben is, ha megfelelő szemüveggel rendelkezünk, érdemes elejét venni a szem túlterhelésének és a nyaki merevség, izomgörcs kialakulásának azáltal, hogy egyszerűen szünetet tartunk munka közben, és mintegy öt percet a távolba nézünk, messzire fókuszálunk. Ez még a gondolatok felpezsdítéséhez, a kreatív ötleteléshez is jól jöhet ‒ mentális, pszichés szinten ‒, és nem csupán a halántéki vagy a homloktáji fejfájás szimptómáit enyhíti.

Nem kell mindig a stresszre, „lelki okokra” gyanakodni…

Bár tény, hogy test és lélek összefügg egymással, sőt, egy egészet alkot: magát a teljes embert, és jóllehet az is igaz, hogy a stressz rengeteg gondot okozó népbetegség korunkban, attól még a szervi bajokat sem szabad elhanyagolni, ha például a tompa fejfájás szédülés, hányinger, émelygés és egyéb tünetek kíséretében jelenik meg.

Mint láthattuk, egyszerűen arról is szó lehet, hogy állandóan hunyorgunk, anélkül, hogy tudnánk róla, mert így próbáljuk befolyásolni a szembe érkező fénysugarakat, hogy a kép ott képződjön meg, ahol kell: pontosan a retinán. Ez a hunyorgós, helytelen korrekció különösen a rövidlátókra szokott jellemző lenni, akiknél idővel el is mélyülnek a szem környéki ráncok, ha nem kezelik a problémát kontaktlencsével vagy szemüveggel.

Az alapszabály tehát mindhárom esetben ‒ akár rövid-, akár távollátásról vagy kancsalságról van szó ‒ az, hogy a látásélesség javítására nem anatómiai helyesbítéssel (mesterkélt fejtartással, hunyorgással, a szem megerőltetésével stb.) kell, hogy sor kerüljön, hanem a szemüveg- vagy a kontaktlencse segítségével, amely precízen a megfelelő helyen alakítja ki a képpontot.

szemuveges lany

A mi küldetésünk a Galéria Optikánál az, hogy ebben segítsünk, és büszkék vagyunk arra, hogy a tőlünk beszerzett szemüvegek által sokszor az ügyfeleink olyan, egyéb problémái is megoldódnak, amelyekről talán nem is gondolták volna, hogy mindvégig a szemükkel függött össze!

Szólj hozzá!