Homályos látás szemcsepp

A homályos látás szemcsepp általi kezelése ‒ mikor lehet hatékony?

homalyos szemcsepp

A homályos látás szemcsepp kezeléssel olyankor múlhat el, ha a tünet hátterében gyulladás áll. A három leggyakoribb eset a virális, a bakteriális és az allergiás eredetű gyulladás, amely időnként homályos látás formájában is megnyilvánul, de a szemcsepp nem minden esetben egyformán hatékony.
Mindenesetre a „mitől látok homályosan?” kérdésre a válasz nagyon gyakran a kötő- vagy a szaruhártyagyulladás.

A homályos látás szemcsepp hatására könnyedén elmúlhat: ez a jó hír!

A szemünk fehérjét és a szemhéjunk belső részét egy vékony erekkel sűrűn átszőtt hártya fedi, amelynek gyulladása az egyik leggyakoribb, viszonylag ártalmatlan szemészeti betegség. Ennek a hártyának a gyulladására nem csupán a ködös látás, hanem a szem pirosodása is utalhat. (De a kijelentés nem fordítható meg egyszerűen, vagyis a piros szemnek más oka is lehet.)

Ha Ön könnyezik is, és a szeme váladékot ereszt ‒ akár olyannyira, hogy a szemhéjai reggelre összeragadnak ‒, vagy olyasmit érez, mintha a szemébe belement volna valami idegen test, és most ég, viszket vagy fáj, akkor gyanítható, hogy kötőhártya-gyulladása van, és a vele járó homályos látás szemcsepp hatására fog elmúlni.

Mitől gyulladhat be a kötőhártya ‒ és hogyan szüntethető meg a homályos látás szemcsepp segítségével?

A tünetek sokfélék. Homályos látás távolra vagy éppen ellenkezőleg, homályos látás közelre, homályos látás reggel vagy este, sőt, még inkább az egész nap folyamán: hátterükben a bakteriális eredetű kötőhártya-gyulladás lehet. A homályos látás egy szemen jelentkezik ilyenkor, de megfertőződhet a másik is.

Sőt, mivel a baktériumok okozta gyulladás kimondottan fertőző, nemcsak az egészséges szem kaphatja el a betegséget, hanem a környezetünkben élők is, ezért a higiénia szigorú betartása (külön törülköző, gyakori kézmosás stb.) ajánlott.

A kötőhártya-gyulladásnak ez a fajtája sűrű és gennyes, sárga, zöld vagy sárgászöld színű váladékkal jár. A baktériumok a többek által használt, fertőzött tárgyakon tapadnak meg, amelyeket a beteg érintett a váladékkal szennyezett kezével.

homalyos latas cseppfertozes

Kellemetlen betegség, de a szemen tapasztalt csípő-viszkető érzés, a homályos látás szemcsepp hatására viszonylag könnyen, néhány nap alatt elmúlik.
Akár magától is túllesz rajta az ember ‒ de hát miért ne élnénk a modern orvostudomány által felkínált lehetőségekkel? Kár fölöslegesen szenvedni: az antibakteriális szemcsepp lerövidíti a betegség időtartamát!

Időnként homályos látást okozhatnak a vírusok és az allergia is

Mégpedig az úgynevezett adenovírusok azok, amelyeknek nemcsak a reggel és este homályos látás formájában megnyilvánuló kötőhártya-gyulladást, hanem a hasmenést és a megfázást is „köszönhetjük”. Ilyen esetben a vöröses szem kimondottan jellemző, szinte „kötelező” tünet.

A virális kötőhártya-gyulladás jellegzetessége a szem pirossága mellett az is, hogy ez sokkal gyakrabban és gyorsabban, egy-két napon belül szinte törvényszerűen megfertőzi a másik szemet is. Hasonlít azonban a bakteriális eredetű társára abból a szempontból, hogy ugyanolyan fertőző, és szintén a többek által érintett, közösen használt tárgyak felületéről kerül a szemre.

Ezért fontos, hogy még a homályos látás szemcsepp általi kezelésére felírt gyógyszert adagoló cseppentőt is csupán egyetlen személy használja, mégpedig az, akinek az orvos felírta ‒ akkor is, ha másoknál hasonló tünetek jelennek meg a háztartásban ‒, a gyakori szappanos kézmosás erényeit pedig aligha szükséges külön ecsetelnünk…

A homályos látás szemcsepp általi (kisegítő) kezelésére ilyenkor is sor kerülhet, de nem azért, mintha az antibiotikumos szemcsepp a vírusok ellen is hatna, hanem hogy megelőzzük a probléma bakteriális fertőzés általi tetézését.

Sajnos a víruson ‒ a homályos látás távolra és közelre egyaránt jelentkező változataival együtt ‒ át kell esni, és nem is túl gyors a lefolyás. Számítani kell rá, hogy az első bő fél hét során a tünetek romlanak, és akár jó fél hónap is eltelhet a teljes gyógyulásig.

A levegőben előforduló allergénektől, amelyek a kötőhártya-gyulladás harmadik típusú, lehetséges okozói, rendszerint mindkét szem begyullad, könnyezik, bepirosodik, szúr és viszket stb. ‒ hiszen az allergének nem válogatnak, mindkettőt egyformán érintik.

Az allergiás kötőhártya-gyulladásnál a homályos látás szemcsepp segítségével történő kezelését nem az eddig említett antibiotikumos fajtájú, hanem a kimondottan az allergia elleni szemcsepp biztosítja, ugyanakkor szemcsepp helyett szájon át szedhető allergia elleni gyógyszert is felírhat az orvos.

homalyos latas allergia

A kontaktlencse-használat és a szaruhártya-gyulladás mint időnként homályos látás forrása

A bakteriális szemgyulladások egyik leggyakoribb oka a kontaktlencse nem megfelelő használata. Kontaktlencsével úszni, fürdőzni például azért tilos, mert a gyulladást okozó paraziták imádják a vizet, és abból kerülhetnek a szembe.

A szaruhártya-gyulladás azonban gombás eredetű is lehet ‒ például abban az esetben, ha egy faág megsérti (és egyben sajnos meg is fertőzi) a szemet. De akár vírus, gomba, parazita vagy baktérium okozza a problémát, a szem gyulladásos megbetegedését mindig komolyan kell venni, és kezeltetni kell.

A megelőzés érdekében fontos, hogy a kontaktlencsét csakis sérülésmentes szemfelszínre alkalmazzuk. Emellett a műkönny rendszeres használata is olyasmi, amivel elejét lehet venni annak, hogy szemcseppre legyen szükségünk a későbbiekben.

Spórolni tilos! Főleg az egészségünkön. A kontaktlencsék előírtnál hosszabb használata fertőzés forrása lehet. Ez a szabály érvényes a lencsék kezelésére is. Habár olcsóbb megoldás, nem érdemes az egészségünkkel fizetni például azért, mert csapvízzel vagy házi sóoldattal öblítettük a kontaktlencsét, hiszen ezek a „csináld magad megoldások” nem fertőtlenítenek.

kezmosas 1

Az alapos, szappanos kézmosásra a koronavírus-járvány is egyre inkább rászoktatja az emberiséget, és ez a megelőző eljárás a kontaktlencse biztonságos használata szempontjából is kötelező, mert így nagyon súlyos fertőzéseket előzhetünk meg.

Szó sem lehet továbbá arról, hogy nyállal nedvesítsük a kontaktlencsét, vagy a régi, már használt tárolófolyadékra az újból rátöltsünk. A tárolófolyadék üvegének tisztaságára is gondosan ügyelni kell, sterilen kell tartani, főleg arra vigyázva, hogy használatkor a szája ne kerüljön kontaktusba semmivel.

A kontaktlencse remek megoldás a látásproblémák kiküszöbölésére, de a gyulladásos megbetegedések kockázata miatt nem való mindenkinek. Annak, aki a szemszárazság súlyosabb formájában szenved, poros-piszkos környezetben dolgozik, vagy esetleg csak egyszerűen nincs kedve a biztonságos használat aprólékos szabályaival bíbelődni, talán jobb lesz a szemüveg, és ezzel máris kizárja a szaruhártya-gyulladás egyik gyakori okát.

poros kornyezet

A bakteriális szaruhártya-gyulladás és a homályos látás szemcsepp általi kezelése

A diagnosztizált szaruhártya-gyulladás esetében a szemész szakorvos először kenetet fog venni, amelyet tenyésztésre küld, hogy pontosan a gondok forrását jelentő kórokozóra való kezelést, a megfelelő szemcseppet tudja felírni.

A szemcsepp használata azonban már hamarabb megkezdődik, mielőtt még megtudnánk, hogy baktérium, vírus vagy gomba okozta-e a homályos látást is előidéző szemgyulladást. Az orvos széles spektrumú, vagyis többfajta kórokozó ellen is hatásos szemcseppet ír fel, amelyet a kezelés elején nagyon gyakran, óránkét kell alkalmazni. Később ez a gyakoriság mintegy ötórás időközökre csökken.

A gyulladás miatti homályos látás hatékonyabb kezelése azonban a célzottan az adott kórokozó ellen ható szemcsepp, amely helyett ‒ ritkább esetben ‒ szájon át bevett antibiotikumokat is felírhatnak, sőt, ha szükséges, akkor a szemcsepp használata fájdalomcsillapító kezeléssel is kiegészíthető.

Homályos látás szemcsepp fajták a gyulladácsökkentőktől a hidratáló szemcseppig

A fentiekben részletesebben foglalkoztunk az antibakteriális, illetve az antibiotikumos gyulladáscsökkentő szemcseppekkel. De a gyulladáson kívül más okok is vezethetnek homályos látáshoz, és ez esetben a szemcsepp fajtája is eltérő lesz az eddigiektől.

vitaminos szemcsepp

A látás javítására vitaminnal dúsított szemcseppet is alkalmazni szoktak, az év egyes időszakaiban pedig az éppen aktuális szezon által kiváltott allergiás reakció ellen sor kerülhet az antiallergén szemcsepp használatára is.

A homályos látás alattomos okozója lehet a glaukóma is, amely a látóideg súlyos megbetegedése. Az érintetteknek rendszeresen, mintegy évszakonként ellenőriztetniük kell a szemük aktuális állapotát a szemészorvossal, és rendszeresen alkalmazniuk kell a felírt szemcseppet, akár egészen odáig menő következetességgel, hogy minden nap ugyanabban az időpontban csepegtetnek belőle a hatás optimalizálása érdekében.

Végül, de nem utolsósorban jó szolgálatot tesznek nem csupán a ködös látás ellen, hanem a szemet sújtó égő, viszkető, csípő érzés, egyszóval a szemszárazság tünetei elleni harcban az egyszerű hidratáló szemcseppek. Tulajdonképpen a természetes emberi könnyek utánzatáról van szó, amelynek összetevői meggátolják, hogy elpárologjon a nedvesség a szem nyálkahártyájáról.

Ez azért hasznos az Ön számára, mert megelőzheti a gyulladásokat, amelyek a homályos látást, illetve általában a látóélesség csökkenését kiváltják.

Óvja szeme fényét szemcseppel, hogy hosszú ideig az éles látás örömeit élvezze!

Az egészséges látás olyan alapérték, amelyet a magyar szólásmondás is a legtöbbre tart, hiszen a „szemünk fényeként” óvjuk azt, amit a legtöbbre becsülünk: családunkat, gyermekeinket, egészségünket. Ahhoz, hogy mindezeknek hosszú távon örülni tudjunk ‒ sőt, egyáltalán, hogy láthassuk mindazt a szépet és jót, ami a világban nap mint nap körülvesz ‒, a szemünk épségét kell megőriznünk, adott esetben a megfelelő szemcseppek alkalmazásával.

latas orome

Küldetésünk a Galéria Optikánál az, hogy Ön maradéktalanul tisztán lásson élete minden területén ‒ a szó szerinti értelemben. Érdemes hozzánk fordulnia, mert egy hosszú ideje tartó, akár enyhébb látásprobléma megoldása is olyan pozitív élmény az érintett számára, mintha egyszerre csak egy másik, élesebb körvonalú és színesebb világ tárulna fel előtte, amelyben még jobb élni…

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.
A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes.

Szolgáltatás igénybevételéhez a “CIKK” jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tud most jelentkezni:
06 1 466 59 66

Szólj hozzá!