Monitor Szemüveg

Monitorszűrő szemüveg a képernyő előtti munkavégzéshez

Gondolta volna, hogy naponta tíz órán át bámuljuk a számítógép képernyőjét, a telefonkijelzőt vagy éppen a tabletet?
Munkát végzünk az irodában, megnézzük az elektronikus leveleinket, az időjárást, a híreket, e-book-ot olvasunk esténként, majd kikapcsolódásként játszunk a mobilon. Ugye, nem csodálkozunk azon, hogy fáj a szemünk, szúr, ég, gyakran kiszárad?

Monitor Szemuveg 1

Amellett, hogy megpróbáljuk a munkahelyen kívüli időt mobil és monitor nézegetése nélkül tölteni, az irodában is óvni kell szemünket.
A szem védelme egy megfelelő monitorvédő szemüveggel megoldható.

Mik is pontosan azok a monitor szemüvegek? Kiderült, hogy a fény káros is lehet?

A képernyő előtti munkavégzés borzasztóan megterheli a szemet. Szükség van tehát arra, hogy megvédjük.
Ezt a védelmet adja egy speciális lencsével ellátott monitor szemüveg, ami alapvetően dipotria nélküli, de elkészíthető dipotriás változatban is.

E különleges réteggel bevont lencse képes arra, hogy a különböző számítógépes eszközökből sugárzó kék fénytartomány egy bizonyos szemre káros spekturmát kiszűrje. Gyors és kényelmes fókuszváltást tesz lehetővé, például amikor a mobiltelefon és a számítógép között váltogatjuk a tekintetünket.

A mai monitorszűrők azért is nagyszerűek, mert nem csak digitális eszközökhöz megfelelő a használatuk, hanem könyvek, újságok olvasása során is.
Továbbá nagymértékben csökkenti a szemromlást és a CVS szindrómát, azaz a számítógépes látás szindrómáját.

Monitor Szemuveg Kek Feny

Milyen a CVS, azaz számítógépes látás szindróma? Minden panaszra egy számítógépes okuláré? Ráadásul dioptria nélkül?

A CVS, azaz computer vision syndrome jelenlétére akkor lehet gyanúja, ha azt tapasztalja, hogy elfárad a szeme a nap végére, kiszárad, bevörösödik attól, hogy jelentős mennyiségű időt tölt a számítástechnikai eszközök előtt.

További tünetek lehetnek még a szem égése, homályos látás, fejfájás, fejzúgás, a látás romlása és alvási nehézségek. Sokszor előfordulhat, hogy ezeket a szemtüneteket a hát, nyak, és karok fájdalma is kíséri.

Tehát a CVS egy valóban létező tünetegyüttes, amely a közérzetünket nagymértékben ronthatja, nem betegség ugyan, de foglalkozni kell vele, mert rosszul érezhetjük magunkat tőle, és a számítógép előtti munkavégzés is kényelmetlenné válhat.
Ezért, ha munka közben is jól szeretnénk érezni magunkat, több részletre oda kell figyelnünk.

Fontos az irodai helyes testtartás, a számítógép előtti megfelelő távolság és az a bizonyos kék fény

A számítógép előtti helyes tartás egyik fontos eleme, hogy megfelelő széket válasszunk, ami tartja a derekat és a hátat. Figyeljünk arra, hogy ne essenek előre a vállak, a lábainkat lehetőleg ne keresztezzük.
Az íróasztal magassága akkor a legjobb, ha a számítógép billentyűzetét 90 fokos könyöktartással tudjuk tartani. A szemünktől körülbelül 70 cm távolságba helyezzük el a monitort.

Szamitogep Elotti Tavolsag

Mindezeken túl, a modernebb telefonok, képernyők képesek arra, hogy csökkentsék a számunkra káros fény kibocsájtását. Ha ilyen funkció áll a rendelkezésre, célszerű bekapcsolni azt.
Ebben az esetben észrevehetően elsárgul a képernyő, csökken a fényerő, ami nem lesz segítség azokban a munkakörökben, ahol nagyon fontos a színhelyesség.
Azonban a fény szűrése miatt esti munkavégzéshez, kikapcsolódáshoz mindenkinek ajánlott a használata, így a kék fény az éjszakai pihenésünket sem nehezíti.

Vannak problémáim a látásommal, olvasó szemüveget viselek, sőt kell egy az autóvezetéshez is, most még egy számítógépes szemüveg is?

Semmi baj! Szükséges dioptria esetén is van már megoldás.
A monitor szemüvegek dioptria nélkül és diptoriával együtt is választhatóak.

A védőszemüvegek alapvetően 0 dioptriásak, tehát semlegesek, de vannak már dioptriás monitor szemüvegek is a piacon.
Új olvasó szemüveg rendelésekor érdemes jelezni az optikusnak, hogy sok időt tölt a számítógép előtt, akkor bevonják egy kék fényszűrő réteggel.

Van, aki az esti órákban kezdi és hajnalig játszik a különböző számítógépes játékokkal. Rájuk is gondoltak a gyártók és készítettek számukra egy sárga lencsével ellátott gamer szemüveget.
Ez nem jelent feltétlenül kényelmes viselet irodai használatra, noha tökéletes fényszűrővel van ellátva. Ezért oda válasszuk az átlátszó lencséjű fazonokat, hogy az szeme védelme érdekében szinte minden kék fényt kiszűrjön az irodában, a számítógépes munka során.

Biztosítja ezt a munkáltató? Avagy nem mindegy a szemüveg ár

A munkavállaló részére a munkáltatónak kötelessége szemészeti vizsgálatot biztosítani, amennyiben legalább napi 4 órát ül a számítógép előtt.
Minden évben, ugyanabban a hónapban látogasson el egy látásvizsgálatra, ahol megvizsgálják a szemét, hogy szeme a legmegfelelőbben tudjon alkalmazkodni a kihívásokhoz, személyre szabott megoldásokkal.

Amennyiben a szemorvos megállapítja, hogy személyre szabott korrigálásra van szüksége a munkavállalónak, akkor a munkáltató köteles egy eszközt teljesen vagy részben megtéríteni, az egészség megőrzése céljából.
Abban az esetben, ha valóban csak a monitor előtti munkavégzéshez van szükség erre, és nem kifejezetten olvasószemüveget ír fel az orvos, akkor az előbbi adómentesnek minősül.
Nagyon fontos, hogy pontosan tájékozódjunk a támogatásról és az igénybevétel módjáról, lépéseiről.

A kékfény szemüveg mellett megoldás lehet a szemtorna

Túlzás lenne azért azt gondolni, hogy minden szemproblémát megold a szemtorna, de érdemes alkalmazni őket.

Szemtorna

Óránként célszerű felnézni a monitorból, és lazító gyakorlatot végezni, ez segít csökkenteni a szem fáradtságát, a szem kiszáradását.
Ilyen az, amikor közelre nézünk ugyan, de tudatosan elbambulunk.
Többet, egymás után pislogunk, miközben masszírozzuk a szemkörnyékét, enyhén a szemet.

A gép által kibocsátott fény ellen az is ideális, ha pár másodpercre lecsukjuk a szemhéjat és pihentetjük azt. Nagyon sokat segíthet, ha ezeket a mozdulatokat gyakran végezzük.

Tudta Ön, hogy egy átlagos borús napon több kék fény éri szemünket egy óra alatt a szabadban, mint ugyanennyi idő alatt a számítógép képernyője előtt?

Annak ellenére, hogy egyetlen tudományos cikk és tanulmány sem állítja, hogy a retinában kár keletkezne a monitor állandó, közeli bámulása során, mégis érdemes tenni szemünk védelme érdekében.

Jó hír, hogy mi könnyedén találhatunk erre ideális megoldást, hiszen ennek a védelemnek a monitor szemüveg az egyik alternatívája.

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.
A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes.

Szolgáltatás igénybevételéhez a “CIKK” jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tud most jelentkezni:
06 1 466 59 66

Szólj hozzá!