Cilinderes szemüveg megszokása

Végre tisztán látni! Meddig tart a cilinderes szemüveg megszokása?

Micsoda csalódás. Túl vagy az optikai konzultáción, sőt lehet, hogy a kellemetlen pupillatágításon is. Kiválasztottad, és ki is fizetted a vadonatúj cilinderes szemüvegedet.

De mintha valami nem stimmelne. Vajon a cilinderes szemüveg megszokása nem történt meg, esetleg a mérés volt rossz?

Cilinderes Szemüveg Megszokása
Vajon meg tudom szokni az új cilinderes szemüvegemet?

A cilinderes szemüveg megszokása is időt vesz igénybe

Ha csak most kaptad meg életed első szemüvegét ‒ és akkor is, ha már rutinos szemüvegviselő vagy ‒ az új cilinderes szemüveg hordása elsőre kicsit másnak, szokatlannak vagy egyenesen kényelmetlennek tűnhet.

Olyan ez, mint amikor egy új ruhát szorosnak vagy ellenkezőleg, túl bőnek, de valahogyan mindenképpen furcsának érzünk a testünkön. Pedig éppen ránk van szabva, és valójában eddig jártunk kinőtt vagy nem méretre szabott göncben, de lassacskán megszoktuk a rosszat.

Torz Latas

Ha úgy tűnik, hogy az új cilinderes szemüveg torzít, vagy netalán úgy érzed, hogy a cilinderes szemüveg szédülést okoz, az az első egy-két napban akár normális szubjektív érzésnek, az eddigi rossz megszokásból eredő személyes benyomásnak is tekinthető.

Apróbb testi hibáihoz ugyanis idővel hozzászokik az ember, és a hirtelen helyreigazítás, a javulás az, ami különösnek hat.

A cilinderes szemüveg hátrányai között azonban ilyesmi hosszabb távon nem fordulhat elő. Egyszerűen arról van szó, hogy ‒ egyéntől függően ‒ pár napra vagy legrosszabb esetben egy-két hétre is szükség lehet ahhoz, hogy elfogadjuk a jót, amit pedig a mondás szerint könnyű megszokni.

Rossz cilinder – vagy csak szokatlanul jó látás?

Egy először hordott szemüveg esetén gyakori jelenség például az, hogy kezdetben leginkább a keretet látjuk, és nem azt, aminek a látás valódi tárgyának kellene lennie. Egyszerű az ok: a látás nem csupán a szemünkön múlik, mint egy szimpla fizikai jelenség, hanem az agyunkon is! A szemünkön túlmenően az agynak, mindennapi tudatunknak is igazodnia kell a megváltozott, sokkal jobb látási viszonyokhoz.

Ha mégoly pontos is volt a mérés, a dioptriacsere vagy a cilinderes szemüveg hordása kezdetén hozzá kell igazodni a nem is csekély változáshoz, amit az jelent, hogy az egész világot hirtelen egészen másként látjuk, mintha csak egyik napról a másikra kicserélték volna.

Mi a megoldás? A cilinderes szemüveg megszokása esetén sem más, mint a következetesség és a kitartás. A legtöbbször egyszerűen egy kis időt kell adni a dolognak, miután a hozzáértő szakorvos felírta, és az optikus elkészítette a szemüvegedet. Ha kitartóan viseled, a szemed és az agyad egyaránt hozzá tud szokni, és hamarosan élvezni fogja az újdonságot.

Tippek a cilinderes szemüveg megszokásához

A cilinderes szemüveg viselése során időbe telhet, amíg hozzászoksz, de néhány tipp segíthet ebben a folyamatban.

  1. Először is, fontos, hogy minden nap viseld a szemüveget, még akkor is, ha kezdetben kényelmetlennek érzed. Minél több időt töltasz vele, annál hamarabb megszokod.
  2. Emellett ügyelj arra is, hogy mindig tartsd tisztán a szemüveged, mert egy tiszta látómező sokkal kényelmesebbé teszi a viselést.
  3. Fontos, hogy az első időszakban lehetőleg ne hordd a szemüveget olyan tevékenységek során, amikor nem szükséges. Például, ha otthon vagy és nem kell látást igénylő feladatokat végezned, akkor érdemes inkább levenni a szemüveget. Ez segít a szemednek pihenni, és hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben megszokd a szemüveg viselését.
  4. Ha feszültséget vagy kellemetlenséget érzel a szemüveg viselése közben, próbáld meg kikapcsolni a szemedet. A szemgyakorlatok elvégzése segíthet enyhíteni a feszültséget és a szemek megnyugtatását. Keresd meg az interneten a szemgyakorlatokat, és végezd el őket rendszeresen.
  5. Ne felejtsd el rendszeresen ellenőriztetni a szemedet a szemészednél. A szem idővel változhat, és fontos, hogy mindig a legmegfelelőbb korrekciót kapd. Ha bármilyen problémát vagy kellemetlenséget tapasztalsz a szemüveg viselése során, mindenképp keresd fel a szemészt vagy optometristát.

Csak hordd, és hamarosan eljön az „AHA”-pillanat!

Sokáig nem viseltél semmilyen látási segédeszközt? Vagy már jelentős idő telt el a legutóbbi látásvizsgálatod óta? Ki tudja, talán elfoglaltságod miatt nem tartottad magad a javasolt ritmushoz, mely szerint ideális esetben nagyjából kétévente mindannyiunknak szemvizsgálatra lenne szükségünk.

Latasvizsgalat
Fontos a rendszeres szemvizsgálat

Ha válaszod a fenti kérdések bármelyikére is „igen”, akkor először valószínűleg hozzá kell igazodnod az új feltételekhez, amiket a cilinderes szemüveg hordása teremt számodra. De ne aggódj! Pár napon belül minden bizonnyal komfortos, tökéletes látásnak örvendhetsz ‒ és akkor már aligha a cilinderes szemüveg hátrányain, látszólagos kényelmetlenségén, hanem inkább azon fogsz egy kicsit, jóízűen bosszankodni, hogy miért is nem léptél már hamarabb.

Tágabb perspektívában látni újra a világot…

Ez az a maradandó nyereség, amellyel a rövid megszokási folyamatnak zárulnia kell. Ha huzamosabb ideig, mintegy fél hónapnál tovább is elmarad ez az érzés, akkor bizony felül kell vizsgálni az eredeti receptet, és újabb konzultációra lehet szükség.

Ez azonban egészen kivételes eset. Általában megéri, ha türelmes vagy az új szemüvegeddel, mert az asztigmatizmus könnyen kezelhető a korrekciós lencsékkel, és a megfelelő cilinderes szemüveg ára sem túl nagy ahhoz az életminőségbeli javuláshoz képest, amit a hibátlan látás tud jelenteni azok számára, akik addig lehet, hogy éveken át tompán és homályosan látták a világot maguk körül.

Újra igazán látni is mindazt, amit nézel: nincs ennél pozitívabb élmény a cilinderes szeműek számára. Soha többé nem fog olyan hamar elfáradni a szemed, mint azelőtt. Nem tűnnek többé furán megnyúltnak a tárgyak, és kijavulnak a látómeződ torz részei, amelyek eddig a mindennapi tapasztalatodhoz tartoztak, anélkül, hogy ez teljesen tudatos lett volna számodra.

Eletminoseg Javulas
A cilinderes szemüveg megszokása jobb életminőséget eredményez

Még csak a szaruhártyádat átformáló, viszonylag körülményes műtétnek sem kellett alávetned magad, és máris csinos, divatos szemüveget viselhetsz a Neked tetsző színben és fazonnal, amitől szinte már akkor sem szívesen válnál meg, ha a látásod egyszer csak kijavulna, mert a csodás, elegáns keret a személyiséged varázsához is hozzátartozik, és az „imázsod” része.

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.
A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes.

Szolgáltatás igénybevételéhez a “CIKK” jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tud most jelentkezni: 
06 1 466 59 66

Megjegyzés: vizsgálatra kontaklencse nélkül érkezzen!

Szólj hozzá!