Színtévesztés

Az emberi színlátás

Az emberi színlátás több millió színárnyalat megkülönböztetésére képes. A szemünkben található több mint 6 millió színérzékelő receptor más néven csapok segítségével a fény 380-780 nm közötti tartományát érzékeljük.

teamwork of young creative designers working on project together

A csapokat a hullámhossz mentén vett érzékenységi tartományuk alapján három csoportra oszthatjuk.

Név szerint:

 • Vöröses (Protos),
 • Zöldes (Deuteros),
 • Kékes (Tritos) csapok,

amelyek a

 • hosszú (Long),
 • közepes (Middle) és
 • rövid (Short)

hullámhosszúságú fény tartományában érzékenyek.

A következő kép az egyes színtévesztő receptorok érzékenységét mutatja a hullámhossz mentén.

galeiaoptika szintevesztes

Színlátásunkat alapvetően két képességünk határozza meg. A szín-identifikáció, azaz, hogy képesek vagyunk-e helyesen megnevezni a színeket, és a színdiszkrimináció, az eltérő színek megkülönböztetésének képessége.

A színtévesztők színlátása eltér az „átlagos” épszínlátókétól, amely az egyik – vagy akár több – csap típus normáltól eltérő érzékenységének következménye, ezért a színtévesztők szín-identifikációs és színdiszkriminációs képessége rosszabb az épszínlátókénál.

Színtévesztés fajtái

A színtévesztés több formáját különböztethetjük meg.
A leggyakoribb a

 • Protos és Deuteros receptorok anomáliája (Protanomália, Protanópia, Deuteranomália, Deruteranópia),
 • ritkább a Tritos hibája (Tritanópia), és elvétve előfordulhat,
 • hogy csak az egyik típusú receptor ép (monokromázia) vagy akár mind a három receptor hibás és csak az éjszakai látásért felelős receptorok, a pálcikák érzékelnek (Achromázia).

Színtévesztés öröklődése

Vörös-zöld (Protán, Deután) típusú színtévesztés a „X” kromoszóma rendellenességéből adódik és örökletes. A nőknek két „X” kromoszómájuk van.
Mivel a férfiaknál az „X” kromoszóma nincs duplikálva, így rendellenessége színtévesztést eredményez, míg a nők esetében, ha az egyik „X” kromoszóma ép, akkor a genetikailag helyes információ „felülírja” a rosszat, ezért a férfiaknál magasabb a színtévesztők aránya.

A régóta kialakult nézet szerint a színtévesztés oka az, hogy a rendellenes receptor érzékenysége lecsökkent, míg az új kutatási eredmények a rendellenes receptor érzékenységi tartományának eltolódását tételezik fel.

Szerzett színlátászavarok

A szerzett színlátászavarokat nehezen lehet csoportosítani mivel nagyon sok formája előfordulhat. Általában valamilyen körfolyamat részei, így időben gyakran változó hatásúak. Adott gyógyszerek kellemetlen mellékhatásai, bizonyos vegyszerek okozta mérgezés illetve számos betegség velejáró tünete lehet szerzett színlátászavar.

woman applies lenses of different colors to eyes

Lehetséges a színtévesztés gyógyítása?

A világot öt érzékszervünkkel érzékeljük. Ezek közül a legtöbb információt a látás közvetíti felénk. Ezért nem mindegy hogy a látásban rejlő lehetőségeket maximálisan kihasználjuk-e.

Az információvesztés a színérzékeléskor rontja az életminőséget, rontja az információ feldolgozás biztonságát, és ezeken keresztül negatívan befolyásolja a felismerés reakcióidejét.

Egy jó színlátó több millió színárnyalatot meg tud különböztetni, egy színtévesztő csak pár ezret, esetleg csak pár százat, ezért szinte az élet minden területén hátrányos helyzetben van a jó színlátókhoz képest.

Több, mint 1000 olyan foglalkozás ismert, amelyeknél a színtévesztés hátrányos helyzetet jelent. Pl: orvos, fogász, fodrász, kozmetikus, szobafestő, cipész, keramikus, textiliparban, festékgyártásban, gyógyszergyártásban, élelmiszeriparban dolgozók… stb.

Gyermekkorban különösen hátrányos a színtévesztés. Ebben a korban a tanulásban és az önértékelésen is hátrányos helyzetbe kerül a kisgyermek.

Színtévesztés jogosítvány nézőpontjából

A közlekedésben saját magukra és másokra rendkívül veszélyesek a színtévesztők. A normál színlátók messzebbről veszik észre a közlekedési jelzőlámpák és a stop-lámpák fényét. Gyakoriak azok a balesetek, melyekben a színtévesztők áthajtanak a pirosan világító sorompó lámpa ellenére a síneken.

A jogosítvány megszerzésének alkalmassági kritériumai a színtévesztés súlyosságának mértékében eltérőek lehetnek, ezért érdemes azokról előzetesen tájékozódni.

Az élet minden területén színkódolt információkba ütközünk, ezért rendkívül fontos a színek helyes felismerése és mekülönböztetése. A Colorlite színlátást vizsgáló és korrigáló rendszere ebben nyújt segítséget a színtévesztőknek.

Színtévesztés teszt

galeriaoptika szinlatas teszt 1

A Colorlite színlátást vizsgáló tesztje, a színárnyalat megkülönböztetési képességet méri a szükséges korrekció meghatározása céljából. A tesztábrák a vörös-zöld színlátási zavarok felismerését teszik lehetővé, ami a színtévesztők 99 százalékára jellemző (protánok és deutánok). 

A nagyon ritkán előforduló színlátás zavarok (tritanopia, monochromasia és achromasia) vizsgálatával és korrekciójával a Colorlite Kft-ben (más tesztek segítségével és speciális korrekciós lencsékkel) foglalkoznak.

Színtévesztés szemüveg segítségével korrigálható

Amit a színtévesztőnek feltétlenül tudnia kell a Colorlite színlátást korrigáló lencséiről

 1. Megváltoznak a színek

A többség érzékeli ugyan, hogy színesebbnek látja a világot, a megszokott színek megváltozása eleinte zavaró lehet.

Azonban a szemünk nagymértékben tud alkalmazkodni a környezet gyors, illetve lassú változásaihoz egyaránt. Napfényből lámpafénybe lépve mindent vörösesnek látunk, de már néhány perc múlva mindent az eredeti színében látunk, mert a szem színadaptációs képessége kiegyenlíti a különbségeket. 

 1. A javulás mértéke

A javulás soha nem lehet 100%-os. Ez ugyanolyan dolog, mint bármely más képességünk illetve szervünk pótlása.

 1. Tanulás

A tanulás nem elhanyagolható része a korrekció jóságának. Ahogyan a műlábbal meg kell tanulni járni, vagy egy progresszív szemüveg lencsével meg kell tanulni látni, ugyanúgy a színlátást korrigáló szemüveggel is meg kell tanulni a színeket felismerni, értelmezni.

galeriaoptika szintevesztes szemuveg
 1. A szemüveg elvesz a fényből

Mesterséges fényben, szobában, TV-zésnél elegendő fény áll rendelkezésre, ilyenkor nyugodtan használhatjuk a Colorlite szemüveget. Azonban estefelé, amikor a megvilágítás már érezhetően csökken, ne viseljük a szemüveget.

 1. Hivatalos tanúsítvány

A Colorlite színlátást javító szemüvegeket az Egészségügyi Engedélyezési Hivatal Orvostechnikai Igazgatósága 3100/2004 Nyilvántartási számon gyógyászati segédeszköznek nyilvánította.

 1. Kezelési tanácsok, keretezés

Keret választásnál mindenképp kérjük ki és fogadjuk el a szakember segítségét, hogy biztosak legyünk benne, hogy a keret elegendően nagy területet fed le a látóterünkből.

 1. Kezelés, tisztítás, viselés

A korrekciót lehetőség szerint célszerű minél többet viselni egy nap. A lencse tisztítása megegyezik más látást korrigáló szemüvegek tisztításával, nem igényel speciális kezelést. Ennek részleteiről érdeklődjön látszerész kollégáinknál. 

A SZÍNLÁTÁS KORREKCIÓS SZEMÜVEGÉHEZ JÓ EGÉSZSÉGET ÉS SOK SIKERT KÍVÁNUNK!

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.
A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes.

Szolgáltatás igénybevételéhez a “CIKK” jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tud most jelentkezni: 
06 1 466 59 66

Megjegyzés: vizsgálatra kontaklencse nélkül érkezzen!

Szólj hozzá!