Hogyan számolható el a munkáltató részéről a védőszemüveg?

A címben feltett kérdés igen gyakran hangzik az adótanácsadói irodákban. Ez nem véletlen, hiszen számos olyan munkakör létezik, melynek végzése közben a szem igénybevétele átlagon felüli, ezért elengedhetetlen, hogy maga a munkáltató is hozzájáruljon ennek védelméhez.

A jó hír, hogy a szemüvegek elszámolása költségként megtehető a törvényi szabályozások értelmében. Írásunkban azt járjuk körbe, melyek azok a feltételek, melyek betartásával ez lehetségessé válik.

A munkáltató által biztosítandó szemüveg többféle lehet, melynek adóköteles vonzatát nagymértékben meghatározzák a munkavégzés körülményei.

A VÉDŐSZEMÜVEGEK

Bizonyos munkakörülmények egyenesen megkövetelik a munkavédelmi szemüvegek használatát. Ezek egy része valóban védelmező funkciót lát el, mint például a hegesztés esetén, de a veszélyes, fröccsenő vagy porzó anyagok esetében is elengedhetetlen a védőszemüvegek használata. A víz alatti munkák esetében is magától értetődő a búvárszemüvegek alkalmazása.

munkaszemüveg

A MUNKASZEMÜVEGEK

Más esetekben a munkaszemüvegek használata elsősorban az éleslátás miatt szükséges, hiszen a precíziós műszereket, alkatrészeket készítő szakemberek szemei extra igényeknek kell megfeleljenek munkavégzés közben.

A kiemelt veszélyt jelentő munkakörökben munkavédelmi előírás a munka-, vagy védőszemüvegek biztosítása a munkáltató részéről, és éppen ezért adóztatási szempontból ezek adó- és járulékmentesek. A társasági adóban ezek költsége a munkáltatónál elismert költség. Az áfa köteles tevékenységhez használt munka (védő) szemüvegek előzetesen felszámított áfája a juttató munkáltatónál levonásába helyezhető.

Mi a helyzet az UV sugárzás vagy a monitor káros sugárzása esetén?

Ebben az esetben a szemüveg adómentes elszámolásának szigorú feltételei vannak.

Talán az első és legfontosabb szabály, hogy a munkavállalót foglalkozás-egészségügyi orvoshoz kell küldeni szemészeti szakvizsgálat céljából abban az esetben, ha a munkavállaló rendszeresen napi 4 órán keresztül képernyő előtt végzi a munkáját.

A vizsgálatot a munka megkezdése előtt kell elvégezni, és 2 évente meg is kell ismételni azt. (50/1999 Eüm. rendelet). 

Abban az esetben, ha az orvos megállapítja, hogy a szemüveg viselése indokolt, vagy az egyébként használt szemüveg nem elegendő a munkavégzéshez, akkor a munkáltató kötelezettsége ellátni munkavállalóját a megfelelő minőségű szemüveggel. 

Ahhoz, hogy az adómentességet is megkapja a munkáltató ennek a három feltételnek kell teljesülnie:

  • a szemüveg-juttatás célja kifejezetten a munkavégzéshez szükséges, és megelőzte egy szemészeti szakvizsgálat. A vizsgálat költségei a munkáltatót terhelik.
  • A vizsgálat megállapította, hogy a szemüveg orvosilag indokolt.
  • A szemüveget a munkavállaló a képernyő előtti munkavégzéstől függetlenül nem használja.

Nézzük az adóvonzatokat!

SZJA:
A minimálisan szükséges szemüveg jogszabály által előírt védőeszköznek minősül, így az SZJA tv 1. számú mellékletének 8.8 alpontja alapján adómentes juttatás.

TAO:
A vállalkozás érdekében felmerülő költség.

ÁFA:
Az áfája ezért visszaigényelhető.

szemüveg adóvonzata

Munkaegészségügyi tanácskérés bizonyos esetekben

Érdemes egy dologra még odafigyelni!

Vannak olyan munkakörök, ahol egyértelmű a monitor jelenléte. PL.: adatrögzítő, adminisztrátor, újságíró, web fejlesztő, könyvelő. Viszont vannak olyan munkakörök, melyek esetében nem ilyen egyértelmű a helyzet, és nehezebben beazonosítható a képernyő előtti munkavégzés. Ezekben az esetekben érdemes egy szakember véleményét kikérni, akik munkaegészségügyi tevékenységgel foglalkozik.

Mi az, ami nem adómentes?

1. Ha a munkavállaló már korábban is használt szemüveget, és ez a munkavégzéshez is megfelelő, akkor a munkáltatónak csak abban az esetben kell szemüveget biztosítania, ha látásromlás lépett fel a nála végzett idő alatt.

2. Nem tartózik adómentes körbe, vagyis adóköteles:

  • a kontaktlencse
  • a bifokális szemüveg
  • a progresszív szemüveg
  • a fényre sötétedő többfókuszú lencse, amit a munkavállaló a munkavégzéstől függetlenül is használ.

Mi a helyzet a napszemüvegekkel?

Hiszen vannak olyan munkakörök, melyek esetében a napszemüveg is védőeszköznek minősül. Erre talán a legjobb példa a gépjárművezetők, kamionosok esete.

Az ő esetükben éppen ezért a napszemüveg juttatása szintén adómentesen számolható el. És amennyiben a szabályok szerint történik a napszemüveg juttatása, akkor az ÁFA levonásba helyezhető a munkáltatónál, annak ellenére, hogy a munkavállaló részére ingyenesen kerül átadásra a napszemüveg.

Kiegészítés: Nem mindegy mi szerepel a számlán, kérje optikusa szaktanácsadását!

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.

A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes. Szolgáltatás igénybevételéhez a "CIKK" jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tudsz most jelentkezni: 
06 1 466 59 66

Szólj hozzá!