Dioptriás napszemüveg – 2 in 1 megoldások igényeseknek

Ha azt halljuk napszemüveg, mindenkiben más-más gondolatok indulnak útjukra. Ez teljesen természetes, hisz akiknek alapból nincsen baj a látásukkal, azok számára elsősorban az esztétikai kérdések kerülnek az első helyre napszemüveg-vásárláskor.

Jó napszemüveg

Tagadhatatlan: egy jó napszemüveg még a jóképűt is sármosabbá teheti

Pedig talán mindenkinek érdemes lenne egyéb szempontokat is figyelembe venni, hiszen ma már szemünket megvédeni a napsugaraktól éppen olyan fontos, mint a bőrünk védelme. Tudott ugyanis, hogy a hosszantartó, káros UV sugárzás növeli a szemkárosodás kialakulásának veszélyét. Az UV sugárzással összefüggésben vannak a leggyakoribb szemészeti elváltozások: a szürkehályog, retinális elváltozások, a kúszóhártya, még akár rosszindulatú problémák is.

Ezért az előrelátó “jó szeműek”-nek is fontos lehet, hogy mennyire véd a fránya UV sugarak ellen az a napszemüveg!
Az ő számukra sem lesz haszontalan, ha végigböngészik cikkünket, melyben igyekszünk alaposan körbejárni a napszemüveg, dipotriás napszemüveg és az ennek alternatívájaként megjelenő fényre sötétedő napszemüveg kérdését.

Ha már napszemüveg, akkor rendes UV szűrés

Nézzük, tehát mit is kell tudnia egy jó napszemüvegnek - legyen az dioptriás vagy dioptria nélküli - ahhoz, hogy ne csupán egy szimpla divatcikk-ként fityegjen az orrunkon, hanem egy valóban értékes, az eredeti funkcióját betöltő “védőeszköz”-nek tekinthessük:

  1. Ki kell szűrnie az UV sugarakat 100%-ban. Mikor lehetünk  100%-ban biztosak ebben? Ha 400 nanométerig képes erre!

Megjegyzés: 

  • Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a mi napszemüvegünk tudja ezt: sétáljunk be egy optikába, meg fogják nekünk mondani a tutit a fényszűrő erővel kapcsolatban! 
  • Abban is biztosak lehetünk, hogy az optikákban vásárolt szemüvegek esetében a fényszűrő erő megfelelő volta nem is kérdés.
  1. A vakító napfényben is biztosítsa, hogy mindent jól lássunk, vagyis védjen a káprázástól!
  2. Végül a harmadik szakmai elvárás: hogy tiszta, éles, kontrasztoktól mentes képet biztosítson a számunkra.
nyári fényvédelem

A nyári hancúrozásban érdemes gyermekeink szemének fényvédelmére is gondolni

A funkcionalitás tökéletessége után jöhet az esztétikum

A divattrendek mindent felrúgnak évről-évre. Miért lenne ezalól kivétel a napszemüveg divat. Éppen ezért, azok akik igazi trendkövetők, járjanak utána az éppen aktuális divathullámnak, és ennek megfelelően cserélni, ha úgy látják szükségesnek.

Azonban van néhány szempont, melyet általánosságban érdemes betartanunk, amikor napszemüveget vásárolunk.

  1. Fontos, hogy milyen célra szánjuk: a mindennapokra vagy exkluzív eseményekre, netán a strandra? Sportoláshoz a legjobb választás a strapabíró keret, mely még az izzadságnak is képes ellenállni. Jól felfekszik az arcra, és ezzel kellemesen biztonságos érzést nyújt.
  2. A kisebb lencséjű jól állhat, azonban védelem szempontjából a nagyobb lencsék praktikusabbak.
  3. Lehetnek olyan szempontjaink is, melyek kifejezetten egyéniek: legyen keskeny szárú, legyen széles szárú, legyen kerete, ne legyen látható a kerete… és még sorolhatnánk. Na, ez az a téma, melyben egyetlen kívülálló sem lehet okos. 
  • Az optikák azonban igyekeznek a trendeket és az egyéni igényeket is szem előtt tartva összeállítani a szemüvegkínálatukat.
női és férfi keretek

Ma már gyakran eltűnnek a határok a kifejezetten női és férfi keretek között

Talán a legjobb választás a fenti szempontok beteljesítéséhez a polarizált lencse. Hiszen ez minden körülmények között megállja a helyét. Lényege, hogy a lencsére vízszintesen érkező vakító fényt képes tökéletesen kiszűrni, ezért a látott kép tisztasága és élessége is tökéletes. Ráadásul sem színben, sem stílusban (átmenetes, tükrös) nincsenek körlátok.

Tulajdonképpen a keret kiválasztásának az egészséges szeműek esetében nincsenek korlátok, és mára ez elmondható a dioptriás napszemüvegekkel kapcsolatban is.

Dioptriás napszemüvegek kontra fényre sötétedő szemüvegek

A dioptriás napszemüvegek piacán is nagyon nagy előrelépések történtek az elmúlt években. Ma már a legtöbb dioptriás szemüveglencse elérhető napszemüveg változatban is.  Kapható egyfókuszú-, és  multifokális lencse viselők számára is, sőt, akár vastagabb, normál szemüvegkeretet is kérhetnek hozzájuk. 

Azok számára, akiknek már gond van a szemével, hatványozottabban fontos, hogy a tökéletes dioptria mellett 100%-os UV szűrés legyen biztosítva. 

A komfortérzetet nagy mértékben képes fokozni a lencsék színválasztéka. Az általános használatra szánt alap színek  a barna, zöldes, vagy a szürke mellett most már más színek is szóba jöhetnek. A sárga vagy narancs árnyalatai kontrasztfokozó hatásuk miatt vezetéshez, sportoláshoz, vadászathoz ajánlottak. A halvány kék szín a nagy, összefüggő szürkés háttérből emeli ki a dolgokat. 

dioptriás napszemüvegek

Ma már a dioptriás napszemüvegek is széles színválasztékkal érhetőek el

A dioptriás napszemüveg vagy a fényresötétedő lehet a jó választás?

A fényresötétedő szemüvegre azok esküsznek, akik nem szeretik cserélgetni a szemüvegeiket napközben, és teljesen elégedettek azzal, hogy ha bemennek egy helyiségbe, akkor nem kell a napszemüvegüket gyógyszemüvegre cserélni.

A fényre sötétedő lencsék ugyanis az UV sugárzás hatására váltogatják sötétségi fokukat. Egy zárt helyiségben az UV sugárzás csökken, ezért a lencse kivilágosodik. Ellenkező esetben pedig sötétül, vagyis mindenféle aktivitás nélkül kapjuk meg az ideális árnyalatot.

Ezek a lencsék is alkalmasak a káros sugárzások 100%-os kiszűrésére is, sőt még egy ibolya-kék szűrőréteggel is elláthatóak, és ugyanúgy több színből választhatunk a lencsék alapszínének megválasztásakor, mint a dioptriás szemüvegek esetében.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a szemüvegesek számára nyáron mindkét megoldás  - dioptriás napszemüveg vagy fényre sötétedő szemüveg - egyaránt tökéletes lehet, ha a szem védelméről és akár az esztétikumról esik szó. 

Azok azonban, akik szeretik, ha az utcán is más stílusú szemüveget hordhatnak egy dipotriás szemüveg formájában, mint, amit zárt térben viselnek, azok valószínű, hogy a dipotriás napszemüveget fogják választani.

napszemüveg színekben

Akik számára viszont fontos a praktikum, azok a fényre sötétedő szemüveg mellett döntenek majd. 

Azok pedig, akik még mindig bizonytalanok, akiknek még mindig zavarja a látását valami ebben a témában, forduljanak hozzánk bizalommal!

hozd be napszemüveged ingyenes bevizsgálasra!

NYITVATARTÁS

Hétfő: 10:00 - 18:00

Kedd - Péntek: 9:00 - 17:00

1111 Budapest Bartók Béla út 22.

A Bartók Béla út és a Zenta utca sarkán.

4-es metróval a Gellért térig.

Villamossal a Gárdonyi térig.

INGYENES parkolás

a Bartók Béla úton


Szólj hozzá!