Kettesy tábla

Kettesy tábla

A Kettesy tábla rendkívül fontos szerepet játszik a szemészeti vizsgálatokban. Ez a tábla egy speciális eszköz, amelyet a szemészeti vizsgálatok során használnak a látásélesség mérésére.
Mit kell tudni a Kettesy féle látásvizsgáló tábla használatáról, hogyan történik a Kettesy tábla értékelése? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat alábbi bejegyzésünkben.

Miért Kettesy látásvizsgáló tábla?

A Kettesy féle látásvizsgáló tábla egyike azoknak az eszközöknek, amelyek segítségével a szemorvosok és optometristák képesek felmérni a betegek látásélességét és látásproblémáit. Azonban kevesen tudják, hogy ennek a táblának is hosszú története van.

Kettesy Aladár nevéhez fűződik, aki kimagasló eredményeket ért el a szemészet különböző területein, számos szemészeti műtéttani eljárás bevezetése köthető a személyéhez. Ő dolgozta ki a később róla elnevezett Kettesy-féle látásélesség-vizsgáló táblát, amit a mai napig használnak a szemészeti rendelőkben.

Kettesy féle visus tábla

A Kettesy-féle táblán számok találhatók, mely számok nem mértani, hanem számtani haladvány szerint növekednek, az általa meghatározott visusértékek tizedes törtben fejezhetők ki. A mai napig az egyetlen, decimális visusértékeket adó látástábla, amely használatban van.

A szögletes számok felismerése könnyebb, mint a kerek számoké, ezért minden kétjegyű szám egy kerek és egy szögletes számjegyből áll. A használatot további könnyítésére szolgál, hogy a középső oszlopban lévő számok számjegyeinek összege a visusértéket adja meg tizedekben.

A Kettesy féle látásvizsgáló tábla rendkívül fontos eszköz lett a szemészeti gyakorlatban, és számos változata és kiegészítése jelent meg az évek során. Az új technológiák és kutatások eredményeként ma már számos modernizált változata is elérhető, amelyek még pontosabb és részletesebb eredményeket nyújtanak a szemész szakemberek számára.

Páciens elolvassa a szemészeti tábla számait

Kettesy féle látásvizsgáló tábla használata

A látásvizsgáló tábla használata gyors és egyszerű folyamat, amelyet a szemészeti rendelőben vagy optikai szalonban végeznek. A tábla különböző méretű és különböző típusú számokat tartalmaz, amelyeket a betegeknek el kell olvasniuk a lehető legpontosabban. A vizsgálandó személy a jól megvilágított, falra függesztett táblától 5 m-re helyezkedik el. A számokat felülről lefelé kell olvasni, szemenként külön-külön. Az egyes számok mérete fokozatosan csökken a táblán, így a szemész meg tudja határozni a beteg látásélességének pontos szintjét.

Az orvos rögzíti az eredményeket és értékeli a beteg látási képességét, mely alapján képes lesz meghatározni, hogy szükséges-e szemüveg vagy kontaktlencse viselése, vagy esetleg más kezelést igényel-e a látásproblémák kezelése.

Összességében a Kettesy féle látásvizsgáló tábla értékelése rendkívül fontos szerepet játszik a betegek látási problémáinak felismerésében és kezelésében. Ez a vizsgálati módszer lehetővé teszi a szemész számára, hogy pontosabb diagnózist állítson fel és személyre szabott kezelést nyújtson a beteg számára.

Kettesy tábla értékelése – előnyök, hátrányok

Vitathatatlan a Kettesy tábla fontossága a szemészeti vizsgálatok során, használata számos előnnyel jár:

  • látásélesség pontos meghatározása,
  • látásproblémák feltárása
  • szükséges korrekciós eszköz dioptriájának megállapítása.
Kettesy tablával a korrekciós eszköz dioptriája meghatározható korrekcio

Kettesy tábla hátrányai

Fontos megjegyezni, hogy a Kettesy tábla előnyei mellett akadnak korlátok, amelyeket figyelembe kell venni a vizsgálatok során.

  • Bizonyos szemészeti állapotok, például a strabismus vagy a refraktív hibák esetén, a Kettesy tábla nem nyújt elegendő információt a szemész számára a diagnózis felállításához. Ezért fontos, hogy a szemész a megfelelő teszteket és eszközöket használja az adott beteg szemészeti állapotának megfelelő kezeléséhez.
  • Kisebb gyermekek esetén, akik még nem ismerik a kétjegyű számokat, nem használható a tábla, így náluk más vizsgálóeszközt kell alkalmazni. Gyermekek számára kidolgozott vizsgálóeszközökről olvashat a Szemészeti tábla, Látásvizsgáló tábla cikkeinkben.

Továbbá, a Kettesy tábla használata során fontos, hogy a szemész megfelelően értékelje a beteg reakcióit és egyéb jeleket, amelyek segítségével pontosabb képet kaphat a beteg látásának állapotáról. Ezenkívül, a szemésznek figyelembe kell vennie a beteg egyéni körülményeit és az adott szemészeti állapot jellemzőit, hogy megfelelő kezelést tudjon ajánlani.

Összességében tehát, bár a Kettesy tábla hasznos eszköz a szemészeti vizsgálatok során, nem minden esetben megfelelő. Fontos, hogy a szemész megfelelően értékelje a beteg szemészeti állapotát, és a megfelelő teszteket és eszközöket használja a kezeléshez. A szemésznek mindig résen kell lennie, hogy az adott betegre szabott legjobb kezelést nyújtsa.

Személyre szabott kezelés

Kettesy tábla összegzés

Összegzésül elmondható, hogy a Kettesy féle látásvizsgáló tábla egy nagyon fontos eszköz a szemészeti diagnosztikában. Ezt az eszközt ma már szinte minden szemészeti rendelőben megtalálhatjuk, és segítségével a szemész szakemberek a legjobb ellátást tudják nyújtani a betegeiknek.

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.
A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes.

Szolgáltatás igénybevételéhez a “CIKK” jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tud most jelentkezni: 
06 1 466 59 66

Megjegyzés: vizsgálatra kontaklencse nélkül érkezzen!

Szólj hozzá!