Legtöbbeket érintő kortünet: a szemfáradtság

Számítógép bűvkörében élő társadalommá váltunk, így nagy százalékunk egy monitor előtt tölti a munkaidejének nagyrészét. De nem csak ez idézheti elő a szemünk erőtlenségét, hanem akár egy átvirrasztott éjszaka a tévé előtt, egy izgalmas krimi lázas lapozgatása vagy egy véget nem érő nap a volán mögött szintén a szemfáradtság kialakulásához vezet.

Szemfáradtság

De mi is okozza valójában a legfontosabb érzékszervünk kimerültségét, a szemfáradtság tünetét?

A hosszas koncentráció következtében bizony elfelejtünk, olyan gyakorisággal pislogni, mint ahogy a szemünk igényelné. Szemhéjunk le és fel csukásával a szaruhártyán elterülő könnyfilm képződik, amely felfrissíti és védi a szemet.

Ha a könnyfilm épsége sérül, az szemszárazságot eredményez, amely kellemetlen tünetegyüttest von magával: viszketést, szúró vagy égető érzést, homályos látást, fényérzékeny szemet, szemünk vörösödését.

Érdekesség a szem felépítése kapcsán

A könnyfilm három rétegből tevődik össze:

 1. Az első réteg egy olajos bevonat úgynevezett lipidréteg, amelynek fő feladatai a szemünk nedvesen tartása, a szemfelület egyenletességének megőrzése és a vizes fázis elpárolgásának gátolása.
 2. Középső a vizes könnyréteg, amely nagyrészben vízből áll, de emellett tartalmaz különféle ásványi anyagokat, ionokat, fehérjéket. Feladata szaruhártya nedvességének megőrzés és a szem védelme a kórokozók ellen.
 3. Legalul található a mucinréteg, amely a szaruhártyát fedi és fixálja a másik két réteget a szem hámjához. Feladata a sima optikai felület megőrzése.

Mik szerepelhetnek a szemfáradtság tünetei között?

A szemfáradtság tünetei lehetnek:

 • A homályos látás, amelyet leginkább a számítógép használata idéz elő.
 • De ezen felül előfordulhat fejfájás. A nagymértékű összpontosítás közben sokan hunyorogni kezdenek, hogy jobban fókuszba vegyék a monitort, ezáltal túlzott erőfeszítésnek teszik ki a szemizmokat.
 • De legkellemetlenebb tünet, amely jelentkezhet: a szédülés. Amikor a homályos látás szédülés mellett jeletkezik, számos betegség is állhat a háttérben, érdemes orvoshoz fordulni.

8 tipp szemfáradtság ellen:

8 tipp szemfáradtság ellen
 1. Torna: nem csak a testünk igényli, de szemünknek sem árt az irányított mozgás. Az edzés a következőkből áll: minden órában pislogjunk 10szer hosszan és a zárt szemhéjak alatt lassan tekintsünk körbe a szemünkkel, majd ezek után vegyünk szemügyre egy messzi tárgyat, végül 10 másodperecenként váltakoztassuk közelre távolra meredést.
 2. Szünet: pattanjunk fel a székből és tegyünk pár kört a szobában, így a szemünk megpihenhet egy kicsit.
 3. Monitor megfelelő pozicionálása: helyezkedjen el velünk pont szembe nagyjából fél méterre. Állítsuk be úgy, hogy enyhén lefelé kelljen néznünk. Ezenfelül a led képernyők sokkal szemkímélőbbek, mint társaik.
 4. Klíma mellőzése: klímaberendezések okozhatnak szemszárazságot, jobban tesszük, ha szellőztetést választjuk.
 5. Masszírozás: bizarrul hangzik, de kínai iskolákban bevett rituálé. 4 lépcsőfokos a masszírozás menete: először is a szemöldök belső felében elhelyezkedő apró mélyedést nyomkodjuk a hüvelykujjunkkal. Majd a hüvelyk és mutató ujjunk segítségével fogjuk össze az orrnyergünket és felfelé masszírozzuk. 3. lépés a járomcsont masszázs. Végül szemöldökünket nyomkodjuk át jó alaposan a belülről kifelé, majd a szemgödör alsó részét is.
 6. Hidegvíz: megnyugtatja a szemet és javítja a vérkeringést.
 7. Kamilla tea: gyulladáscsökkentő hatású. Hideg-meleg váltott kezelés ajánlott.
 8. Aludjon eleget: az alvás hiány reggeli szemfáradtságot idézhet elő.

Szemfáradtság szemcsepp használatával enyhíthető

Kukkantsunk bele mikre nyújthat gyógyírt egy megfelelő orvosság:
A gyógyszertárak polcain található szemcseppek jótékony hatásai:

 • a szemszárazság kezelése
 • égető és viszkető tünetek megszüntetése
 • szemnedvesedés elősegítése
 • normál látás megőrzése
 • érzékszervünk védelme

Ezen felül a különböző vitaminok szedésével is óvhatjuk szemünk az állandó szemfáradtságtól: A vitamin, béta-karotin, omega-3.

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.
A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes.

Szolgáltatás igénybevételéhez a “CIKK” jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tud most jelentkezni: 
06 1 466 59 66

Megjegyzés: vizsgálatra kontaklencse nélkül érkezzen!

Szólj hozzá!