Látásvizsgáló tábla

látásvizsgáló tábla vizsgálat

A látásélesség az éles látás számszerűsített mértéke. Ez így elég egyértelmű igaz? Az orvosok ezt fejezik ki olyankor, amikor a rendelőben a tábláról le kell olvasnunk a jeleket, betűket vagy éppen számokat. De hogy is zajlik ez?

A falra felakasztott látásvizsgáltó tábla előtt öt méter távolságra kell megállnunk, majd egyik, aztán a másik szemünkkel is elolvasnunk a szimbólumokat. Ez egy ismerős folyamat, ezt évente el kell végeznünk. Az orvosok ilyenkor a távolság és a szögperc arányát figyelik. Ez Snellen újítása volt, aki törtekben fejezte ki a látásélességet. Az optimális érték Magyarországon az 5/5 vagyis 1-es érték. Ekkor tökéletes a látás.

A látásvizsgáló tábla piros vonal mit jelent?

A legelterjedtebb orvosi szemvizsgáló tábla a Kettesy-féle decimális vizsgálótábla. Ennek három oszlopa van, melyek méretükben egyre kisebb számokat tartalmaznak. Egy piros csík található merőlegesen a táblán, mely a 0,5 decimál értéket jelzi. A tábla alján pedig a legapróbb ábrák a szuperlátás vizsgálatára jók. De ki is volt az a Kettesy?

Kettesy féle látásvizsgáló tábla

Kettesy Aladár a Debreceni egyetemen volt professzor, később tanszékvezető. Munkái a mai napig számottevőek, több közülük még alkalmazásban van. Ezek közül az egyik, és legismertebb a szemvizsgáló tábla, melyet minden egyes látásvizsgálatkor láthatunk, hiszen ez az elfogadott Magyarországon.

A látásvizsgáló tábla betűi

Sokan rákeresnek arra, hogy melyek is azok a bizonyos jelek, melyeket majd az orvosnál fel kéne olvasnunk. Vannak, akik félnek attól, hogy annyira zavarban lesznek, hogy félreolvassák a betűket, számokat. Azonban akad olyan is, aki tudja magáról, hogy rossz a látása, de nem akar szemüveget. Hát lássuk a számokat!

Csökkenő mértékben:

  • Bal oszlop: 4, 7, 2, 1, 13, 72, 28, 43, 84
  • Középső oszlop: 42, 78, 31, 73, 12, 48, 32, 24, 34, 71, 27, 73
  • Jobb oszlop: 8, 3, 1, 7, 78, 81, 33, 18, 21
látásvizsgáló tábla

Látásvizsgáló tábla másképp

Ezen kívül alkalmazni szokták még a speciálisan nyitott gyűrűket, másnéven a Landolt-gyűrűket, melyek olyanok mint a nyomtatott E betűk. Ezeknek az irányát kell megadni, hogy merre nyitottak a formák.

A harmadik, és egyben utolsó módszer pedig a szemvizsgáló tábla betűi.

  • Bal oszlop: D, C, T, J, TU, HD, DT, OF, TU
  • Középső oszlop: JE, TC, UH, OJ, FD, LO, TD, JH, FC, UE, LO, FO
  • Jobb oszlop: E, H, U, F, LO, CE, FJ, DE, DX

Látásvizsgáló tábla gyerekeknek

Az orvostudomány is próbálkozik fenntartani a kisebb gyerekek figyelmét, és nem elrettenteni őket az évi szemvizsgálattól. Erre alkalmas a látásvizsgáló tábla gyerekeknek, melyeken a már megszokott betűk és számok helyett különböző figurák kapnak helyet. Kacsák, virágok, esernyők és más különböző formák tarkítják a táblákat egyre kisebb méretben.

látásvizsgáló tábla gyerekeknek

A látás romlásának megelőzése

A szemromlás mára már egyértelműen elkerülhetetlen. A virtuális térben való működésünk nagyban befolyásolja a szemünk romlását. A TV és a telefon ugyanolyan rossz hatással van, mint a számítógép, illetve más elektronikai eszköz. Ezeken található olyan funkció, melyek a fényt kevésbé élesre állítják, de továbbra is roncsolja a szemünk, habár kisebb mértékben. Viszont ezt a folyamatot lassítani is lehet.

látásvizsgálat és a könyvek
  • A rendszeres szemtorna, mint például az olvasás nagyban befolyásolja ezt. Jótékony hatását számos vizsgálat bizonyítja.
  • Emellett pedig nagyon fontosak még az ásványi agyagok és vitaminok fogyasztása is. Ilyen anyag például az A-, C-, E- és D-vitamin, a cink, az Omega-3 zsírsavak, a szelén vagy a zöld leveles zöldségekben található lutein és zeaxantin.
  • A keményítőben gazdag étrend úgyszint elősegíti a rövidlátás kialakulását, tehát ezt kerülni kell.
  • A szabadban is minél több időt kell eltölteni, mert ilyenkor a szemünk kicsit pihenhet, hiszen az olvasás és írás során folyamatosan közelre kell koncentrálnunk, ami hosszú távon lefárasztja a szemeinket.

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.
A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes.

Szolgáltatás igénybevételéhez a “CIKK” jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tud most jelentkezni: 
06 1 466 59 66

Megjegyzés: vizsgálatra kontaklencse nélkül érkezzen!

Szólj hozzá!