Gyermek szemészet

Gyermek szemészet: mikor keressük fel a szakorvost?

Gyermek Szemeszet

A gyermek szemészet vagy akár a csecsemő szemészet felkeresése olyasmi, amin nem érdemes túl sokat töprengeni, ha egyszer felmerült a gondolat.

Hiszen a vizsgálat fájdalommentes, gyors, és adott esetben súlyos problémák előzhetők meg ‒ vagy orvosolhatók hatékonyan ‒ általa csekély fáradság árán.

A követésre méltó alapszabály: ha kétségeid vannak, ellenőrizd! A motoszkáló kételyek, késztetések sohasem véletlenül jelennek meg az emberben, és nem múlnak el csak úgy maguktól.

A gyermek szemészet meglátogatását indokló problémák

Egy állami vagy magán gyermekszemészet vagy csecsemő szemészet felkeresése mindenképpen indokolt abban az esetben, ha a csecsemő 3 hónapos kora után sem reagál a fényhatásokra, vagy ha úgy tűnik, hogy nem ismeri fel az arcokat.

Az persze igaz, hogy az újszülöttek jóval kevesebbet látnak a világból, mint azt gondolnánk, és nem kell aggodalmaskodni újdonsült szülőknek, amikor a kisbaba szemébe néznek, kedvesen mosolyognak, és vicces arcokat vágnak, de a hatás egyelőre elmarad.

Ujszulott Kevesebbet Lat

Mikor segíthet a csecsemő szemészet?

A szem csodálatos szerv, amely a világból származó információk mintegy kilenctized részét közvetíti számunkra, de a születésünk után először is meg kell tanulnunk használni, élni vele.
A természetes adottságnak vélt látás is olyasmi, amit előbb el kell sajátítanunk, és ez nem csupán a szem működésének kérdése, hanem az idegrendszer fejlődésén is múlik.

Az tehát egészen természetes, hogy néhány hónapba is beletelik, amíg a baba felismeri a szüleit vagy az őt körülvevő fontosabb tárgyakat, játékokat.
Bármely más szerve (keze, lába stb.) ugyanígy működik: a babának apránként „használatba kell vennie” azokat, hogy lassacskán beinduljon a világ megismerése, illetve a világban való tájékozódás és cselekvés.

Sokan hallottak arról, hogy az újszülöttek csak foltokat, erősebb fény-árnyék kontrasztokat látnak, és ez így igaz.
A színek, a formák, az élesebb körvonalak egyelőre még nem részei a személyes világuknak, amely a látás szempontjából egyébként is legfeljebb 40 centiméterre korlátozódik a születés után.

Mi több, a csecsemők eleinte fejjel lefelé látják a képeket, mert a szemük és az idegrendszerük még nem sajátította el az együttműködést, amelynek hatására a képek egyszer csak megfordulnak, és ekkor a feje tetejéről mintegy a talpára áll számukra is a világ.

Három hónapos korára azonban a baba már rendszerint ránéz, figyel a körülötte sürgölődő felnőttekre, gondoskodó édesanyjára. Elkezdi nézegetni a kezeit, rácsodálkozik erre a csodálatos érdekességre: a saját ujjaira, a pici tenyerére.

Baba Keze


Egy hónapra rá már azt is jobban fel tudja mérni, hogy mi van közelebb, és mi távolabb, félévesen pedig már aktívabban, kíváncsian nézeget mindenfélét, ami két méteren belül van: a saját végtagjait, a játékait és az embereket.
Sőt, akár még „olvas” is a baba! Mármint ilyenkor már érdekesek lehetnek számára a színes képeskönyvek, főleg egy kis élénk szülői magyarázat kíséretében.

Ha ezek a jelenségek az Önök családjában nem tapasztalhatók a féléves kor körül, természetesen semmi ok a pánikra, de a csecsemő szemészet felkeresése semmiképpen sem árthat.

De milyen esetekben javasolt egyértelműen a gyermek szemészet meglátogatása?

A gyermek szemészet felkeresése nagyobb gyerekeknél

Néhány szimptóma mindenképpen intő jel arra nézve, hogy érdemes lenne a teendők listájára felvenni a gyermek szemészeti vizitet. Ilyen gyakori tünet elsősorban a kancsalság, amely hosszú távon gyengébb, tompább látáshoz vezet a kancsalító szem esetében.

Ennél általánosabban a gyermek szemészetet ajánlhatja a figyelmünkbe bármi egyéb is, ami furcsának tűnik a gyerekünk szeme kapcsán, például a fehéres szín a pupillán, a szemhéj lecsüngése, vagy nem is csupán a szemmel kapcsolatos anomáliák, hanem az is, ha sokszor az állát leszegve vagy ‒ éppen ellenkezőleg ‒ felemelve néz.
A gyakran könnyező, pirosodó, váladékot kibocsátó szem szintén olyan figyelmeztető jelzés lehet a szülők számára, amely indokolttá teszi a szemvizsgálatot.

De látászavarra utaló tünet lehet az is, ha a gyerekünk rendszeresen túl közel hajol a játékaihoz, vagy ‒ nagyobb gyerek esetében ‒ közelről nézi a tévét.
Összefüggésben lehet egymással a gyakori fejfájás és a látás gyengesége is, amely a szem elfáradását, túlterhelését okozza. A gyermek szemészet ilyen esetekben nemegyszer olyan problémákat is megold, amelyek közvetve kapcsolódnak a látás zavaraihoz: az írással-olvasással kapcsolatos gondokat, sőt akár a tanulási nehézségeket is.

Tanulas

Miért jó, ha minél előbb eljutunk a gyermek szemészetre?

A látás fejlődésében a hatéves korig tartó életszakasz meghatározó jelentőségű. Ha bármilyen elváltozás, probléma van a szemmel, akkor azt bizony ennyire korán fel kell ismerni, és idejében kezelni kell, mert egyébként később néha már nem gyógyítható gondok származhatnak belőle.

Nem érdemes tétovázni a gyermek szemészet kapcsán, mert a gyerekek ritkán jelzik, ha nem látnak egészen jól, hiszen nincs mihez hasonlítaniuk a számukra megszokott, normálisnak tűnő állapotot.
Szülőként kell tehát résen lennünk, és felismernünk azt, ha a gyerekünk viselkedésében a gyenge látásra utaló jelek mutatkoznak.

Olyan esetben pedig, ha a családban már eleve gyakoriak a szemproblémák, és a szülők, a nagyobb testvérek nagyrészt szemüvegesek, biztosan nem lesz fölösleges felvenni a kapcsolatot a gyerekszemésszel.

Csaladi Szemproblema

Ugyanakkor nem is csupán önmagában alakulhat ki látásprobléma a gyerekeknél, hiszen a testünk nem egymástól függetlenül működő szervek összessége, hanem bonyolultan összehangolt rendszer, amelyen belül minden egyes rész, illetve annak problémája kihatással lehet az összes többire.

Miről is van szó konkrétabban? Mivel a retina csupán a 42. hétre fejlődik ki teljesen, olyan csecsemők is szép számban vannak, akiknél csupán a születésük után zárul le ez a folyamat.
A koraszülötteknek értelemszerűen a szemük is fejletlenebb, mert még nem optimális a vérkeringés a retinájukban. Ezért szülőként megjegyzendő, hogy később a gyermek szemészetre is el kell vinnünk őket, mert gyakran alakul ki látásprobléma náluk, mire felnőnek.

A leggyakoribb csecsemő szemészeti és gyermek szemészeti problémák

A gyermekek szemét gyakran érintik a különféle gyulladások, például a kötőhártyagyulladás és az árpa.

Az előbbi, a conjunctivitis a szemhéj és a szemgolyó külső rétegét alkotó, áttetsző hártya gyulladásos elváltozása valamilyen bakteriális vagy vírusos fertőzés, esetleg allergiás reakció hatására. A gyulladást az érintett szem kipirosodása és viszketése kíséri.
A gyerek úgy érzi, mintha belement volna valami a szemébe, amit persze onnan nem lehet „kipiszkálni”. Akár félelmetes is lehet számára, amikor reggel nem tudja kinyitni a szemét, mert az összeragadt az éjszaka folyamán keletkezett és a szemébe beleszáradt váladék miatt.

Az újszülötteknél kimondottan gyakori a kötőhártyagyulladás, annak betudhatóan, hogy a könnycsatornájuk még nem eléggé átjárható. Szemük fehérje ilyenkor pirosassá lesz a kötőhártyaerek kitágulása miatt.

Ha az elváltozás hátterében a gyerek valamilyen allergiája áll (pl. pollenre, kutya- vagy macskaszőrre, parfümre vagy füstre, aminek persze semmiképpen sem kellene, hogy helye legyen a környezetében), akkor tüsszentés, orrviszketés kíséri a szem gyulladását.

Szemdorzsolgetes

Az árpa mint gyermek szemészeti probléma képződésének magyarázata az, hogy a szemhéjak külső és belső felületén egyaránt különféle mirigyek találhatók igen nagy számban, amelyek bakteriális fertőzés következtében gyulladásba jöhetnek.

Ezt a jelenséget nem csupán a poros, szennyezett környezet idézheti elő, hanem a gyerekek körében gyakori, koszos kézzel való szemdörzsölgetés, amelyről már csak ezért is ajánlott lehetőleg minél hamarabb leszoktatni őket.

A gyermekkori szemproblémák egy másik, nagyobb ‒ és egyben komolyabb, mert hosszabb távra szóló gondokat okozó ‒ kategóriájába a fénytörési hibák tartoznak, amelyek gyerek szemüveg felírását teszik szükségessé.
Ezeknek a látás élességét érintő bajoknak a három fő típusa a rövidlátás, a távollátás, valamint az astigmia.

A gyermekkori rövidlátás azért is veszélyes, mert a probléma később sokat súlyosbodhat, és így nagyfokú (-6,0 dioptria fölötti) rövidlátás alakul ki felnőttkorra, mivel a fénytörési hiba évről évre nő.
Korunkban egyébként egyre gyakoribb, és egyre korábban kezdődik a rövidlátás kialakulása, amelyre ráadásul 2,6-szor nagyobb esély van, ha valamelyik szülő rövidlátó, és akár 5-6-szor is valószínűbb lehet a megjelenése, ha mindketten azok.

Újszülött és kigyermekkorban normálisnak tekinthető, később kinőtt látáscsökkenés a gyermekkori távollátás, amelynek esetében a gyerek ‒ a gyermekkori rövidlátással ellentétben ‒ távolra rosszul lát, és közelre jól.
A látászavar oka az, hogy a szemgolyója még túl rövid ahhoz, hogy a bejövő fénysugarakat pontosan a retinára fókuszálja, ami a pontos látási kép kialakulásához szükséges.

A szem teljes kifejlődésével a távollátás általában megszűnik. Ellenkező esetben a szaruhártya és a szemlencse valamilyen hibája, egy azokat érintő, veleszületett vagy szerzett betegség áll fenn, amelyet hároméves kor után ‒ amikorra a problémának meg kellett volna szűnnie ‒ a látás korrekciójával orvosolni kell.

A távollátás diagnosztizálása nem túl egyszerű, mert a látáscsökkenésre utaló jelek csak akkor jelentkeznek, amikor a gyermek már rendszeresen a közeli dolgok nézésére is használja a szemét, például a rajzolásnál (vagy közeli rajzok nézegetésénél) és az írásnál.
Fontos azonban, hogy idejében észrevegyük és korrigáljuk a problémát a gyermek szemészeti vizsgálat alapján, mert a szem folyamatos túlerőltetése ebben az esetben is fejfájást okoz, illetve tanulási nehézségekhez vezethet.
A szemüveg megszokásával kapcsolatos kételyeknek sem szabad helyet engedni, például a cilinderes szemüveg megszokása időt vehet igénybe, de amint az agy és a szem hozzászokik, jelentősen megkönnyíti a gyermek és egyben a szülő életét is.

A kancsalság és a szemizombénulások szintén alapos kivizsgálást igénylő problémát jelentenek a gyerekeknél is.
Az akár kettős látást (diplopiát) is eredményező kancsalság oka abban ragadható meg, hogy a szemet összehangoltan mozgató tucatnyi izom, illetve ideg valamelyike bénul. Az ennek irányába való nézéskor jelentkezik a leghangsúlyosabban a kancsalság, amelynek mértéke és szöge a tekintet tárgyától függően módosul.

Kancsalsag

Kancsalság esetén lehetőleg az egyenesen előre és a lefelé tekintéskor meg kell szüntetni a zavaró kettős látás jelenségét, amely a tárgyak megkettőzése, a valódi és az „álkép” szétcsúszása miatt, kortól függetlenül, nagyon zavaró az ebben a látási rendellenességben szenvedőknek.

A kancsal gyermek a legtöbbször ösztönösen próbálja megakadályozni a valóságot torzan mutató kettős kép kialakulását: tudati szinten úgy, hogy folyamatosan megpróbál eltekinteni tőle, tudomást nem venni róla, az elfordult szemet tekintve pedig oly módon, hogy nem használja ezt a látószervét, amely emiatt később tompalátóvá válhat.

Végül, de nem utolsósorban az olyan veleszületett, súlyosabbnak tekinthető látási rendellenességek esetében, mint amilyen a szürke– vagy a zöldhályog, a szemhéjcsüngés, illetve a szembe került idegen testek miatti sérülésekkor pedig már nem is kérdés: irány a gyermek szemészet!

A gyermek szemészet vizsgálati módszerei kortól függően

A gyermek szemészet mint szakma egyik legnagyobb kihívása ‒ és egyben szépsége is ‒ az, hogy a páciens kommunikációja, amely a pontos diagnózis megállapításához elengedhetetlen, még behatárolt, illetve másféle, mint a szemészhez forduló felnőtté. Ezért a játékos módszerek, a fokozott ráhangolódás, az érzelmi és lelki munka is része a nemes feladatnak, amelyet a gyermek szeme fényének megóvása, látásának támogatása jelent.

A csecsemő szemészet területén dolgozó szemész szakorvosoknak közvetlen jelekből kell kikövetkeztetniük a látásgyengeség fennállását. A vizsgálatnak aktív résztvevője és az orvos fontos segítője a szülő, akinek az ölében a gyermek biztonságban érezheti magát, és eljátszhat a szemész által adott tárgyakkal, amelyek lehetővé teszik a látlelet felállítását.

A már beszélni tudó gyereknél a vizsgálat lefolytatása könnyebb a gyermek szemészet vidám diagnosztikai eszközeit képező színes ábrák, játékos rajzok segítségével, amelyek kapcsán a vizsgált gyermek konkrétabb reakciókat, válaszokat adhat. Olyannyira, hogy az érettebb óvodások, kisiskolások esetében a használt képeket tekintve sokszor nincs is különbség a felnőtt szemészethez képest.

Egy kis kellemetlenség, aminek nagy haszna van: a pupillatágítás szerepéről

Akinek volt már része benne, az aligha emlékszik vissza szívesen a pupillatágító eljárásra, amely azonban sok esetben nélkülözhetetlen az orvosi látlelet elkészítéséhez.

Pupillatagitas

A felnőttek általában azért panaszkodnak erre a módszerre, mert a szemcsepp alkalmazása után egy rövid ideig problémáik vannak az olvasással, illetve általában a közelre fókuszálással, ugyanakkor zavarja őket a kitágított szembogárba jutó nagyobb fény is.
A vizsgálat után a gyermekre is érdemes napszemüveget adni az utóbbi probléma, az ideiglenes fényérzékenység miatt, illetve kerülni kell a túl napos helyeket, az erős fényt.

De mivel a játszáshoz nem mindig szükséges túlságosan pontosan látni a közeli tárgyat, ha a gyerek még nem iskoláskorú, azaz még nem jön szóba a mindennapi írás-olvasás, a pupillatágítás is különösebb kellemetlenség nélkül megúszható.

Nem mondhatunk le erről az eljárásról, mert bizonyos látászavarok esetén az esetleges elváltozások könnyebben megvizsgálhatók (pl. a szemfenéken) a szemész szakorvos által a nagyobb pupillán keresztül.
Ugyanakkor ezeknek a cseppeknek az alkalmazása teszi lehetővé azt is, hogy precízen bemérjük a dioptriát, amelyet a szemüvegrecepthez meg kell tudni állapítani olyankor is, ha a gyermek kommunikációja alapján nem egyértelmű a helyzet.

Gyermeke az Ön szeme fénye. Tegye lehetővé számára a tökéletes látást!

A problémák megoldása felé az első lépés a felismerés. A látáscsökkenésre utaló jelek ismeretében a csecsemő szemészet, az állami vagy magán gyermek szemészet pontosan meg tudja állapítani a gond mibenlétét és mértékét, a recept alapján pedig már készülhet is a gyermek által is szerethető módon tetszetős, egyszersmind biztonságos és strapabíró gyerekszemüveg.

Kisfiu Szemuveg

Ha Ön már ezen a ponton tart, és akkor is, ha csak most tervezi a gyermek szemészeti vizsgálatot, nézzen be hozzánk, és a gyermeke tisztán és élesen fog látni!

Szólj hozzá!