Cilinderes kontaktlencse

Cilinderes kontaktlencse: lásson újra élesen és tisztán!

A cilinderes kontaktlencse segíteni fog, ha az utóbbi időben nem látja elég kontrasztosan a betűket a könyvben, vagy néha összetéveszti a betűket, számokat.

Lehet, hogy már hallotta is azt a diagnózist, hogy valakinek – netalán éppen Önnek – „cilinderes a szeme”. Persze, ennek semmi köze a keskeny karimájú, elegáns kalaphoz, ami százvalahány évvel ezelőtt divat volt, de annál több egy sajátos fénytörési hibához, ami a listavezető rövidlátás és a távollátás után a harmadik leggyakoribb látásproblémát okozza.

cilinderes kontaktlencse

A cilinderes kontaktlencse és az asztigmatizmus javítása

A látási képet a szembe beeső fény alakítja ki. Ezért a fénytörési hibák – ha a fénysugár más szögben esik a szembe – látásproblémák formájában jelentkeznek. Ami pedig a fénytörési hibákat okozza, az a szemnek a normálistól eltérő anatómiai formája. Ez tehát az a probléma, amit a cilinderes kontaktlencse kezelni fog.

De lássuk előbb, hogy mi a gond! Ha Önnek „cilinderes”, avagy: asztigmiás a szeme, az annyit tesz, hogy nem gömb alakú, hanem tojásdad, mintha két oldalt kicsit benyomták volna.

Ez vagy veleszületett sajátosság, vagy valamilyen sérülés következtében alakult így (sőt, vannak olyan esetek is, amikor egy műtét vagy daganat rontotta el a látásszöget) – ez mindegy is, hiszen az eredmény számít, és jelen esetben az, hogy miként fogjuk a cilinderes kontaktlencse segítségével javítani.

A cilinderes kontaktlencse egyesíti a két fókuszpontot

A cilinderes (asztigmiás) szem alakjának szabálytalansága miatt a szem felszínére eső fénysugarak nem egy pontban vetülnek le, ahol találkoznak, tehát a szemnek nem egy fókuszpontja van.

A mi célunk az lesz, hogy összegyűjtsük a fókuszpontokat. Ezt megtehetjük szemüveglencsével, de kiküszöbölhetjük a torzulást a cilinderes kontaktlencse segítségével is, amely közvetlenül ráfekszik a problémás szaruhártya felszínére, és kiegyenlíti annak helytelen görbületét.

kontaktlencse es szemuveg

A kontaktlencse valósággal csodát tesz a viselője közérzetével, mert kényelmes, rendszeres használathoz is alkalmas megoldás. Nincs ez másként a cilinderes kontaktlencse esetében sem, de ezért cserébe fokozottan ügyelni kell a felhelyezésnél a pontosságra: a lencse megfelelő szögére, hiszen éppen a látásszöggel kapcsolatos gond az, amit kezelnie kell.

Ha ezt az egyszerű dolgot betartjuk, és finoman begyakoroljuk a cilinderes kontaktlencse felhelyezését, akkor viszont nem lehet gond, és máris élvezhetjük ennek a korrekciós megoldásnak az előnyeit.

Miért érdemes a cilinderes kontaktlencse mellett dönteni?

Azok, akik csaknem napi rendszerességgel a cilinderes kontaktlencse segítségével néznek körül a világban, rendszerint azt állítják, hogy:

  • nagyobb szabadságot és jobb látásélményt biztosít, mint a szemüveg;
  • nem terheli, nem szorítja semmi az orrot, és a látóteret nem határolja be a szemüveg kerete;
  • sportosabb, divatosabb kinézetet hoz létre az intellektuálisabb külsőt erősítő szemüveghez képest;
  • a szemüvegkeret eleve „öltöztet”, vagyis megszab valamilyen stílust és megjelenést – pl. nem hordhatunk akármilyen napszemüveget (legfeljebb a clip-on, felpattintható napszemüveg-lencsét használhatjuk) –, de a cilinderes kontaktlencse esetén nincs ilyen korlátozás.

Bizonytalan? A cilinderes kontaktlencse használatát nem kell túlgondolni!

A modern látáskorrekciós megoldások közt tájékozódva úgy tűnhet, mintha valami nagy dilemma, életre szóló döntés előtt állna az ember, mert olyan nagy a választék.

cinlinderes kontaktlencse valasztek

Érdemes azonban más nézőpontból vizsgálni ezt a kérdést. Ami pl. a szemüvegeket illeti, sosem árt, ha van egy tartalék, sőt: ahogyan nem csak egyetlen pár cipőt használunk, más-más keret és lencse lehet az optimális sporthoz, monitor előtti munkához stb.

A cilinderes kontaktlencse használata is kitűnően kiegészíti a szemüveg viselését, és ez fordítva is igaz. A kontaktlencsét nem lehet életünk minden napján, reggeltől estig hordani, mert a szemnek pihennie kell. A legjobb megoldás az, ha a szemüveget és a kontaktlencsét felváltva használjuk, cserélgetjük – attól függően, hogy mivel foglalkozunk, mi az aktuális tevékenységünk vagy épp a hangulatunk, tervezett megjelenésünk.

A cilinderes kontaktlencse ebből a szempontból tehát fontos, mi több: sokak szerint egyenesen nélkülözhetetlen eszköz; kellék egy valamivel szélesebb eszköztárban, aminek része lehet a szemüveg.

Ezt így nézve már könnyebben bele lehet vágni a cilinderes kontaktlencse beszerzésébe egyszerűen kíváncsiságból, próbaképpen is. Miután ezt megléptük, némi időt kell hagyni, esélyt kell adni a szemnek a kontaktlencse megszokására. Pontosan úgy, ahogy a cilinderes szemüveg megszokása is időt vesz igénybe.

kontaktlencse megszokasa

Ha már a szemüveggel és a kontaktlencsével egyaránt kényelmesen, és nem csupán tisztán látunk, akkor elmondhatjuk: megérte változatosabbá tenni a látóeszközeinket, mert így még jobban tudunk alkalmazkodni a változó helyzetekhez és alkalmakhoz, magához az Élet sokszínűségéhez!

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.
A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes.

Szolgáltatás igénybevételéhez a “CIKK” jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tud most jelentkezni: 
06 1 466 59 66

Megjegyzés: vizsgálatra kontaktlencse nélkül érkezzen!

Szólj hozzá!