Olvasószemüveg

Olvasószemüveg 40 év felett – a fiatalosan éles látásért

Az olvasószemüveg a megoldás a 40 év fölött gyakorlatilag elkerülhetetlen látásproblémára, ami annak tudható be, hogy a szemlencse veszít a rugalmasságából, és ezáltal a fókuszálási képessége is csökken.  Ennek első jele, hogy az olvasás nehezebben megy, mintha elmosódnának a szavak.

olvasoszemuveg
40 év fölött a szemlencse veszít rugalmasságából

Nincs miért keseregni rajta, megijedni sem kell. Ez éppúgy az élet természetes része, mint az őszülő haj. Inkább örülhet neki az, aki megérte!

Ha pedig zavarja a jelenség – hiszen a látás gyengülése valós probléma – akkor könnyűszerrel tehet ellene, mindössze egy alapos szemvizsgálat árán, amire kortól függetlenül, mindenképpen szükség van, valamint az olvasószemüveg beszerzésével.

Az olvasószemüveg nem csak az olvasást könnyíti meg

Bár a korrekciós eszköz neve „olvasószemüveg”, nem csak azok veszik hasznát, akik legszívesebben egész nap a kedvenc regényüket lapozgatnák, vagy keresztrejtvényt fejtenének egy kényelmes karosszékben.

Az okostelefon és a tablet használatához éppúgy szükség van a közeli korrekcióra, amit egy idő után bármilyen más, a szemtől 30-40 cm távolságra elhelyezkedő pontra való fókuszálás is megkövetel.

Olvasószemüveg a hipermarketből?

Ruhában ma már simán választjuk a konfekcióméretek közül azt, amelyik egyedi testalkatunkhoz a legjobban illik, habár tudjuk, hogy a testreszabott ruha az igazán kényelmes, amit direkt nekünk terveztek.

Ha ez a ruha esetében még elmegy – hiszen nem lehet az embernek saját úri szabója –, a szemünk érzékenyebb annál, mintsem hogy megtűrné a „konfekcióméretet” akkor, amikor a szemünk világáról, a látás javításáról van szó.

A nem optikai szaküzletben, hanem a sarki boltban vagy a hipermarketben kapható olvasószemüveg semmilyen része – sem a lencséje, sem a kerete – nem veheti fel a versenyt minőségben a professzionális látáskorrekciós eszközzel.

professzionalis olvasoszemuveg

De még akkor is, ha vállalnánk ezt a kompromisszumot, amit a látás kényelmével és a szemünk egészségével fizetünk meg, marad a dioptriák problémája. Ön nagy valószínűséggel nem fogja megtalálni a pontosan a személyére és a szemére szabott lencsét, mert csekély a valószínűsége annak, hogy a dioptriája pontos, kerek számjegyben kifejezhető, és annál valószínűbb, hogy egyéni eltérésekkel kell számolni pl. a két szem közt.

A három legfontosabb ok, amiért az előregyártott olvasószemüveg kerülendő

  1. A készen kapható szemüvegekben mindkét lencse azonos dioptriájú, hiszen így egyszerűbb legyártani, és egyébként túl sok lehetséges társítási lehetőséget kellene figyelembe venni, ami a tömegtermelés szemszögéből nézve veszteséges lenne.
  2. A legjobban ellátott hipermarketekben is csak féldioptriás pontossággal készített lencséket találhat (mindkét szemre), aminél lehet, hogy pontosabb korrekcióra van szükség.
  3. A szemüveg általi látáskorrekció nem csupán a lencse erősségéről (dioptriákról) szól. Éppúgy, ahogyan a dioptria és főként a két szem különböző dioptriaigénye egyedileg változó tényező, a szemek közti távolság is más az Ön esetében, mint a következő vásárlónál, aki a nagykerből leemelné a polcról ugyanazt a szemüveget.

Mindezeket a szükséges finomításokat és személyre szabást – amelyek nélkül az olvasószemüveg többet árt, mint használ – csak az optikai szaküzletben lehet megvalósítani.

Ha a látásprobléma kezeletlenül marad, vagy a polcról leemelt olvasószemüveg segítségével próbáljuk megoldani, akkor olyan tünetekre is számíthatunk, mint a szemfáradtság, a migrénig menő fejfájás és az émelygés – egyszóval mindarra, amit éppen az olvasószemüveg viselésével szeretnénk elkerülni.

Olvasószemüveg – műanyag vagy üveg lencsével?

Habár a magyar szavunk „üveget” emleget, a keretben ma már leginkább műanyag van. Sőt, általában gyakoribb a műanyag lencse az olvasószemüveg esetében is.

muanyag szemuveglencse
A műanyagból készült szemüveglencse egyik előnye a kis súlya

A karcállósággal szemben a műanyag lencse törésállóbb – és ha törik is, legalább nem szilánkosra. De ez persze inkább a sportoláshoz vagy a mindennapi életben az olvasószemüveghez képest intenzívebben használt szemüvegeknél lehet fontos szempont.

Egy másik előny, amit a műanyag lencse nyújt, a kisebb súlya. Ennek köszönhetően vált egyre népszerűbbé az üveggel szemben ez a korszerűbb alternatíva.

Olvasószemüveg nélkül senki sem „ússza meg”

Az öregszeműség (presbiópia) mindenkit érint, mert a folyamat, amely ennek a látásproblémának a kialakulásához vezet, már a születéskor elkezdődik.

Egyfajta kivételt ez alól csak azok élveznek, akik egész életükben szemüveget (vagy kontaktlencsét) hordtak: a mínuszos dioptriájú rövidlátók, akiknél az ellenkező előjelű probléma ideig-óráig ellensúlyozza ezt.

Hát velük, a hosszú távon szemüveges rövidlátókkal szemben idősebb korban igazságos a Sors, mert ők megtehetik, hogy egyszerűen leveszik az egyébként használt szemüvegüket, amikor olvasnak, (általánosabban) közelre fókuszálnak.

olvasoszemuveg monitorhoz

Azonban, mivel az olvasószemüveg 40 után – vagy már hamarabb is – elkerülhetetlenül szükséges, a legjobb, ha saját magunkba és az alighanem legfontosabb érzékünkbe, a látásunkba való befektetésként fogjuk fel a költségeket, és akár a legjobb minőségűt, illetve az „öregedésért” is kárpótlásképpen (vagy akár jutalmul) a szerintünk legelegánsabb keretet választjuk!

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.
A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes.

Szolgáltatás igénybevételéhez a “CIKK” jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tud most jelentkezni:
06 1 466 59 66

Szólj hozzá!