Kontaktlencse használata

Kontaktlencse használata biztonságosan: kerülje el a szemsérülést!

A kontaktlencse egy csapásra kiküszöböli a szemüvegviselés összes hátrányát, kellemetlenségét – azok számára, akik ilyesmire panaszkodnak. Nem zavarhat többé a keret, sem a két dioptria közötti nagyobb értékkülönbségek vagy a magas dioptria okozta torzítás.

kontaktlencse

Mindez azonban csakis azzal a feltétellel érvényes, hogy gondos optometriai vizsgálat előzi meg. Az olyan kontaktlencse viselése, amit nem a szemész írt fel az Ön egyedi életmódját, speciális látásproblémáit messzemenően figyelembe véve, semmiképpen sem engedélyezett.

A kontaktlencse rosszat tehet a szemnek, ha nem hallgatunk a szakemberre!

Tisztában kell lenni azzal, hogy a kontaktlencse nem több, sem kevesebb, mint a szemünkbe helyezett idegen test, amelynek felhelyezésekor és levételekor is a testünk legérzékenyebb részéhez, a szemünkhöz nyúlunk hozzá szabad kézzel.

Ez azt jelenti, hogy a lencse vagy a szaruhártya sérülését, idegen test feltapadását, gyulladást, esetleg fertőzést is kockázatunk minden alkalommal, amikor szakszerűtlenül használjuk a kontaktlencsét.

A higiénés körülményeknek, amelyekről az optometrista pontosan fel fogja Önt világosítani, előírásszerűeknek kell lenniük, és még véletlenül sem szabad éjszakára a szemén felejtenie a kontaktlencsét – még akkor sem, ha ez az Ön által viselt típusnál elvileg megengedett, mert a szemnek szüksége van a pihenésre.

A kontaktlencse viselését megelőző vizsgálat menete

Az optometrista arról fog érdeklődni, hogy miként szeretné viselni a kontaktlencsét, majd beméri az Ön dioptriáit – pontosan úgy, mintha szemüveget készülne felírni.

Latasvizsgalat

Ezenfelül azonban sor kerül valami olyasmire is, ami speciálisan a kontaktlencse használatához szükséges: a szakember réslámpával megvizsgálja a szeme felszínének nagyított képét, olyan elváltozást keresve ezen a felületen, amelynek jelenléte kizárná a kontaktlencse használatát.

Ha minden rendben van, akkor próbaviselésre is szükség lesz már a helyszínen. Mintegy bő negyedórára fogják felhelyezni Önnek a kontaktlencsét, és ezután úgy is megvizsgálja a látását, hogy már fent van a szemén a lencse.

Még egyszer előkerül a réslámpa, most annak a vizsgálata érdekében, hogy megfelelően illeszkedik-e a szemére a kontaktlencse. Csak akkor, ha mindezek a feltételek teljesülnek – aminek az ellenőrzése egyszerű és nem különösebben kellemetlen folyamat, de elengedhetetlen az Ön szeme épségének és hosszú távú egészségének a megőrzéséhez –, akkor következhet az Ön személyre szabott „kiképzése” a kontaktlencse használatának szabályaira.

A kontaktlencse hordása későbbi vizsgálatokra is kötelez

Kontrollra is szükség lesz a továbbiakban, bár ez még rövidebb és egyszerűbb, mint az előzetes látásvizsgálat. Ezúttal ugyanis a teljes szemvizsgálatból csupán a szem felszínének réslámpás ellenőrzése marad, hiszen ennek egészsége az, ami az optometristát elsősorban érdekli.

Ha az előzetes szemvizsgálat akár másfél órát is igénybe vehet az Ön szemének biztonsága érdekében, a rendszeres kontroll már csak negyedórás időráfordítás, aminek feltétlenül meg kell lennie ahhoz, hogy a kontaktlencse viselése ne ártson többet, mint amennyit használ.

A látás egészsége mindenképpen akkora érték, hogy a szemvizsgálat akár a kontaktlencse viselésére irányuló szándéktól függetlenül is javasolt. Csakis így észlelhető időben minden elváltozás, mielőtt komolyabb problémává fajulna.

kontaktlencse szemvizsgalat

Manapság kiváló minőségű kontaktlencsék állnak rendelkezésre, de ezeket minden esetben egyénileg hozzá kell igazítani a viselőhöz, mert nem az önmagában vett látóeszköz tökéletességén, hanem a személyes gondoskodást is igénylő illesztésen és illeszkedésen múlik az Ön látáskomfortja és a kontaktlencse-viselés évekre, sőt évtizedekre szóló problémamentessége.

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.
A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes.

Szolgáltatás igénybevételéhez a “CIKK” jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tud most jelentkezni: 
06 1 466 59 66

Megjegyzés: vizsgálatra kontaklencse nélkül érkezzen!

Szólj hozzá!