Napi kontaktlencse

Napi kontaktlencse tudnivalók a vásárlás előtt

A napi kontaktlencse viselése biztonságos és kényelmes megoldás lesz az Ön számára is, ha szemüveg nélkül, szabadabban szeretne körülnézni a világban, de úgy, hogy mindent élesen lásson.

napi kontaktlencse

Leendő kontaktlencse-viselőként azonban néhány alapinfóval tisztában kell lennie. Sokat ezek közül majd a helyszínen, személyre szabottan hallhat szakértőinktől, de néhány dolgot azért így, az interneten is tisztázni lehet.

Napi kontaktlencse vagy havi, kétheti – Önnek milyenje lesz?

A kontaktlencsék típusai között szerepelnek a huzamosabb ideig hordható lencsék (havi, kétheti), valamint a napi kontaktlencse.

Jelentős különbségek mutatkoznak abban, hogy ezeket a lencséket hogyan tervezték, és hogy mennyi ideig lehet őket biztonságosan használni. Mindkét típusnak vannak előnyei, úgyhogy érdemes megismerkednie az összes lehetőséggel, mielőtt döntene.

A napi kontaktlencse fontosabb tulajdonságai és előnyei

Az eldobható, napi kontaktlencse értelemszerűen csak egy napig viselhető.

Ezek egyszer használatos lencsék, amelyeket nem úgy terveztek, hogy ellenálljanak a mikrobáknak, baktériumoknak és egyéb, a lencsén a nap folyamán összegyűlő lerakódásoknak.

Látott már ilyet? Az egynapos kontaklencséket általában nagy mennyiségű, 30-180 darabot tartalmazó dobozokban árulják.

A naponta eldobható kontaktlencsék sokkal vékonyabbak, ezért általában kényelmesebbek és légáteresztők. Ha fontosak Önnek ezek a szempontok, ezt érdemes figyelembe venni a választás során.

Ha azonban az ár fontos tényező és egy kicsit spórolni is szeretne, akkor sincs semmi akadálya annak, hogy kontaklencsét hordjon. De semmiképp sem érdemes úgy spórolni, ahogyan egyesek – sajnos! – teszik.

Mire gondolunk? Egyes felhasználók úgy próbálják meghosszabbítani a napi kontaktlencse élettartamát, hogy fertőtlenítő oldatban tisztítják, és több napig, rosszabb esetben hetekig viselik azokat.

napi kontaktlencse tisztitas

Hol, miben tévednek? Mint említettük, a napi kontaktlencse anyaga nem olyan, amely lehetővé tenné a baktériumok és más mikroorganizmusok eltávolítását, ezért megfertőzhetik a szemünket.

Ezeknek a lencséknek a tisztítási folyamata általában teljesen hatástalan, és valójában magát a lencsét is lebontja, növelve annak kockázatát, hogy a lencse szétesik, miközben a szemen van.

A komplikációk és a fertőzés kockázata nem éri meg azt a néhány ezer forintot, amit „megspórolhatunk”. A naponta eldobható kontaktlencséket úgy tervezték, hogy minden egyes használat után ki kell dobni azokat.

A fent említett szempontok mellett, sok előnye van a napi kontaktlencse viselésének, lássuk, hogy mi minden jóra számíthat!

A napi kontaktlencse TOP 5 előnye

  1. Kiküszöböli a szemüveg viselésével járó kényelmetlenségeket – a keret sokakat zavaró jelenlététől a túl erős dioptria vagy a nagy dioptriakülönbség okozta torzításig mindent, ami csak a szemüveg viselésében valaha is zavarta. Sokan egyszerűen csak „hiúságból” döntenek a (kétheti, havi vagy napi) kontaktlencse mellett – és szerintünk ez is tökéletesen megalapozott és jogos indok.

    De az, hogy kényelmes, nem csúszkál le az izzadt orron a melegben, szabadságérzetet biztosít, és nem kell többé a szemüveg és a napszemcsi közt választani: közös előnyei a havi vagy a kétheti kontaktlencsének.
  2. Csak a napi kontaktlencse képes biztosítani azt az előnyt, hogy – a huzamosabb ideig hordható, kétheti vagy havi kontaktlencse esetével szemben – időt spórolunk a használatával: nem kell a tisztítással, ápolással piszmognia. Csak felnyitjuk a csomagolást, szépen behelyezzük a szemekbe a lencséket, este pedig – fontos! – mindenféle külön gondozás nélkül kidobjuk a használtat.
  3. Ha már a pénznél tartunk: igaz, hogy többet kell venni belőlük, de ezekhez nem szükséges az ápolófolyadék (sőt: tilos a használata!). Úgyhogy, amit az ember a réven veszít, megnyerheti a vámon. Egy beszerzendő tételt már ki is húzhat a bevásárlólistáról.
  4. Az egyszerhasználatos kontaktlencse esetében biztos lehet a tisztaságban és a higiénikus biztonságban. Ezek a lencsék mindig olyanok, „mint amit a skatulyából húztak ki” – hiszen ez szó szerint igaz is. Sima és a mindig friss felületük nem fogja kiszárítani, zavarni a szemeket. Az allergiás tünetek megjelenése csaknem kizárt.
  5. Ön szabálykövető, pepecselő és aprólékos típus, aki pontosan be tudja tartani a szemész utasításait a kontaktlencse tisztítására vonatkozóan? Vajon biztosan lesz elég ideje és fizikai tere a napi tisztításhoz – még akkor is, ha utazik, kirándul, vagy holtfáradtan ér haza a munkából (esetleg buliból)?

    Ha a válasz: „nem biztos”, akkor a napi kontaktlencse lesz a tuti választás.

De mi szól a kétheti vagy a havi kontaktlencse mellett?

Azt mondhatjuk, hogy minél kevesebbet használjuk ugyanazt a kontaktlencsét, annál biztonságosabb, higiénikusabb a használat. Ebből a szempontból a napi kontaktlencse az elsődleges választás.

A kontaktlencse-gyártók a tisztítószerek bevezetésével megfizethető megoldást dobtak a piacra a huzamosabb ideig hordható kontaktlencsékkel. Egyébként ez is „napi kontaktlencse” abban az értelemben, hogy éjszaka ki kell venni, pontosabban tehát: nappali. Leírva feleslegesnek tűnhet a magyarázat, de érdemes megjegyezni, mert néha összekeverednek ezek a fogalmak.

huzamos ideig hordhato kontaktlencse

A havi kontaktlencse fő előnye tehát az árcímkén olvasható kisebb számjegy – habár ehhez hozzáadódik az ápolószerrel járó költség, illetve a számításhoz figyelembe kell venni a használat gyakoriságát is, tehát azt, hogy valóban havi 30-31 db eldobhatót fogunk-e elhasználni.

Egy kis matekolás és elsősorban a szemész tanácsai alapján nem lesz nehéz a döntés, amivel mindenképp nyerni fog!

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.
A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes.

Szolgáltatás igénybevételéhez a “CIKK” jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tud most jelentkezni: 
06 1 466 59 66

Megjegyzés: vizsgálatra kontaklencse nélkül érkezzen!

Szólj hozzá!