Polarizált lencse

Polarizált lencse – éles látás akár vakító fényben is

A polarizált lencse arra ad megoldást, hogy a szemüvegviselők is teljes, színes pompájában, de a kellemetlenül vakító fény káprázata nélkül élvezzék a nyarat.

polarizált lencse napsütésben

Ismerős a jelenség: alig győzünk betelni a látvánnyal, amikor hirtelen a nedves járda, víz- vagy fémfelület által visszatükrözött fény hunyorgásra kényszerít. Akár balesetveszélyes is lehet ez a pillanatnyi látászavar pl. vezetés közben.

Persze legtöbbször sikerül úrrá lennünk rajta, de az ár magas: a folyamatos alkalmazkodás a változó fényviszonyokhoz szemfáradtságot okoz.

Ezt a két problémát, a káprázatot és a szem kimerülését oldja meg egy csapásra a polarizált lencse, amelynek korszerűbb változatai plusz előnnyel is szolgálnak: 100%-os UV-védelmet biztosítanak.

Sőt, ha mindehhez még azt is hozzátesszük, hogy a polarizált lencse viselője számára ragyogóbb színlátást, élesebb kontrasztokat biztosít, akkor már nem is kérdés, hogy miként tehetnénk még szebbé a magunk számára ezt a csodálatos évszakot – úgy, hogy hunyorgás nélkül élvezhessük a jó időt, és a szemünk egészségét is megóvjuk.

A polarizált lencse működési elve, avagy a titok nyitja

De vajon miként képes mindezeket az előnyöket biztosítani a polarizált lencse? Mi egyáltalán a polarizáció, amin ennek a speciális lencsének a működése alapul?

polarizált lencse működése

Az optika vagy fénytan adja meg a választ! Abból érdemes kiindulni, hogy a természetes fény polarizálatlan, ami azt jelenti, hogy a sokféle különböző térbeli tulajdonságú, frekvenciájú (színű), fázisú fényt sugároz… vagy egyszerűbben szólva: szabadon, minden irányban rezeg.

Ebbe a jelenségbe az zavar be, ha a fény egyenletes felületre esik, amely egy irányba tereli a sugarakat, amikor visszaveri őket. Ez a visszatükrözött fény már polarizált: csillogó és vakító.

A speciális polarizált lencse, amit a jelenséggel járó kellemetlenség és veszély leküzdésére ajánlunk, polarizációs szűrővel van ellátva – valójában ennek a különleges tulajdonságának és előnyének a leírását rövidíti le a „polarizált lencse” kifejezés.

A polarizációs szűrővel ellátott szemüveglencse tehát nem engedi át az Ön szeméhez a függőleges, visszatükrözött fényt, amelyet az egyenletes, sima-lapos felületek (víztükör, nedves út stb.) vernek vissza.

A polarizációs szűrő, amiről itt szó van, gyakorlatilag egy kémiai vegyület, amely mikroszkopikus kristályok és szulfátalapú anyagokból áll. Vékony, filmszerű hártyaként kell elképzelni, amit plusz védelmi rétegként külön beültetnek a szemüveg lencséjébe.

Ha ez a szűrőhártya benne van a lencsében, akkor a vízszintes irányú, polarizált fénynyaláb nem jut az Ön szeméhez, amely a kellemetlen és veszélyes optikai jelenségekért felelős.

A polarizált lencse és az UV-védelem

A kettő nem ugyanaz – de egy igazán profi nyári szemüvegnél mindig együtt jár!

fenyerzekeny szem uv

Önnek mindkettőhöz ragaszkodnia kell, hogy ne csupán a hunyorgást, a szemkáprázást és a szemfáradást kerülje el, amit a polarizált lencse biztosít, hanem a szaruhártya, a szemlencse és a kötőhártya károsodását is, ami már az UV-védelem kérdése.

Rendszerint azért hordunk napszemüveget, mert az átengedett fény mennyiségét szabályozó pupillánk alkalmazkodási képessége véges. A pupilla természetes módon beszűkül, amikor túl nagy a fény, de erre a védekezésre csak bizonyos mértékig képes, és extrém napsütésben külön védelem híján a szem elvakulhat.

Az ultraibolya-, avagy UV-sugárzás ezzel szemben láthatatlan, épp ezért alattomos. Ha nem védjük ellene a szemet, akkor a kötőhártya és a szaruhártya gyulladását kockáztatjuk, ami fájdalmas és veszélyes, sőt, a szem maradandó károsodásához is vezethet.

Az UV-védelem nem a lencse színének a kérdése. Szó sincs arról, hogy a napszemüveg lencséje azért óvja a szemet, mert sötét színű – olyannyira nem, hogy akár egy teljesen átlátszó lencse is biztosíthat megfelelő ultraibolya-sugárzás elleni védelmet.

Valójában, akárcsak a polarizációs szűrő esetében, itt is egy átlátszó bevonatot alkalmaznak a szemüveg lencséjére, hogy megakadályozzák a káros sugárzás behatolását, és elejét vegyék a szemproblémáknak. Ez a bevonat – a polarizált lencse extra kezeléséhez hasonló technológiával – fémoxid pigmentekkel és szerves színezékkel készül, amely elnyeli, illetve visszaveri a nemkívánatos fényt, a káros UV-sugárzást.

polarizalt lencse uv vedelemmel

Nem kérdés, hogy UV-védelemmel is ellátott, polarizált lencse szükséges az Ön számára abban az esetben, ha szemei fáradtak és vörösek, feszültséget érez a szemében, néha könnyezik a szeme, illetve ha a jó közérzetét befolyásolja, személyes biztonságát kockára teszi a szemkáprázás, pl. vezetés közben.

Nézzen be hozzánk, hogy még színesebbé, szebbé tegye az idei nyarat!

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.
A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes.

Szolgáltatás igénybevételéhez a “CIKK” jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tud most jelentkezni: 
06 1 466 59 66

Megjegyzés: vizsgálatra kontaklencse nélkül érkezzen!

Szólj hozzá!