Távollátás

Mi a távollátás, és hogyan javítható?

A távollátás megértéséhez jól jön egy kis fizika. Legalábbis annyit érdemes tudni, hogy a fénysugár töréséhez van köze ennek a látászavarnak is. Ha ebben a bonyolult folyamatban probléma lép fel, az gondot okoz a látáskép helyes kialakulásában.

tavollatas

A távollátás a precíz fénytörés kérdése

A fénysugár, amely hírt hoz nekünk a világról, két fénytörő közegen hatol át, mielőtt elérné az ideghártyát. Megtörik a szaruhártyán, áthatol a csarnokvízen, majd a pupilla nagysága (tágulása vagy szűkülése) szabja meg, hogy nagyobb vagy kisebb része menjen-e tovább a szemlencsébe, ahol a második fénytörési jelenség is lezajlik.

Mindkét fénytörő közegünknek úgy kell megtörnie a fénysugarat, hogy azok éppen az ideghártya sárga foltján egyesüljenek. Ha ez megvalósul, akkor tökéletes, éles látásról beszélhetünk, mert innen már az ideghártya receptoraié lesz a főszerep, amelyek az agyhoz továbbítják az érzeteket, ahol összeáll számunkra a világ.

A két leggyakoribb látászavar, a rövidlátás és a távollátás egyaránt fénytörési probléma, csak ellentétes „előjellel”, vagyis szinte egymás tükörfordítottjai. Ha ugyanis a fénysugarak a sárga test előtt találkoznak, és a retina előtt egyesülnek (más szóval túl elöl van a fókuszpont), akkor a távoli tárgyak tűnnek homályosnak, és rövidlátásról beszélhetünk. Ezzel szemben, ha a sárga folt mögött kerül sor a fénysugarak találkozására, vagyis a retina mögött van a fókuszpont, akkor a közeli tárgyak a homályosak, és a távollátás esetével van dolgunk.

homályos látás

Érdekes módon a szem anatómiájában is megjelenik ez a kettősség és ellentét, mert a rövidlátó szem kicsit nagyobb, a távollátó meg kisebb az átlagosnál és a kelleténél. Ami az anatómiát (a szem szervi felépítését) illeti, a távollátás oka az, hogy túl kicsi a szem szaruhártyájának a görbülete, míg a felszíne túl lapos, vagy a szemgolyónak a tengelye túl rövid.

Mindkét rendellenesség ahhoz vezet, hogy a retina elé kerül a fókuszpont. Ezt akár lézeres szemműtéttel is lehet orvosolni, vagy egyszerűen szemüvegviseléssel, ami kényelmes és divatos, egyszerű megoldás.

A távollátás fajtái és a probléma megoldása

A rövidlátó szülők gyermekei gyakran lesznek maguk is rövidlátók, és ugyanígy örökletes a távollátás is. Genetikailag meghatározott problémáról van szó, amely kezdettől fogva „benne van a pakliban”, bele van kódolva az egyénbe, de fiatal korban a szem alkalmazkodóképessége miatt a távollátás rejtett maradhat.

Negyvenéves koruk körül aztán még azok a szerencsések is, akiknek korábban hibátlan látásuk volt, azon kapják magukat, hogy a közeli munkavégzés nehezükre esik. Ez az időskori távollátás (presbiópia, más néven öregszeműség) esete, aminek oka közelebbről az, hogy idővel természetes módon keményebbé válnak a szemlencse szövetei. Nem képesek kellően bedomborodni ahhoz, hogy megfelelően összegyűjtsék, és precízen a szem ideghártyájára vetítsék a fénysugarakat.

tavollatas oregedes

Ez a fajta, a korral járó távollátás voltaképpen egy sajátos esete a fent leírt látásproblémának. A tünetei azonosok, de egy természetes élettani történésről van szó, amely gyakorlatilag mindenkit érint.

Szűkebb értelemben távollátásnak nem ezt a korral járó változatot, a presbiópiát nevezik, hanem a már eleve kissé hibás anatómiájú szemre jellemző hipermetrópiát, amelyet részletesebben leírtunk. Ennek gyakoribb változata a szemtengely rövidségéből ered, amely miatt a kép fókusztpontja a retina mögött lenne, ha a beeső fénysugarakat gondolatban meghosszabbítanánk. Ritkábban előfordul azonban az is, hogy a szemtengely bár szokásos hosszúságú, de a szemlencse vagy a szaruhártya formája, görbülete hibás, így az eredmény ugyanaz a probléma.

A gyakorlatban – függetlenül attól, hogy Önnek presbiópiával vagy hipermetrópiával van-e gondja – mindenképpen a személyre szabott szemüveggel vagy kontaktlencsével lehet korrigálni, amelynek segítségével a probléma hátterétől függetlenül újra pontosan, élesen fogja látni a közeli tárgyakat.

Ha a távollátás mellett a rövidlátás is gondot okoz

A multifokális kontaktlencse vagy a progresszív lencsét tartalmazó szemüveg segíteni tud abban az esetben, ha Önnél a rövid- és a távollátás problémája egyaránt fennáll. Ezek a speciális lencsék „több az egyben” megoldást biztosítanak, így a szemüveg cserélgetése nélkül, természetes módon ide-oda pillantva is kristálytiszta és borotvaéles lesz a kép.

rovidlatas szemuveggel

A pontosan az Ön szemé(lyé)re szabott, tökéletes látást biztosítani képes szemüveg nem más, mint egy apró, egyedi remekmű, amely annál inkább képes ellátni a feladatát, minél alaposabban figyelembe vették a látásprobléma egyedi paramétereit.

Ez esetben különösebb megszokást sem igényel a látóeszköz használata – sőt, inkább azt szokták sajnálni az ügyfeleink, hogy nem fordultak hozzánk még hamarabb. Óvja Ön is a szeme világát, és ha látási zavarokra – pl. rövid- vagy távollátásra – utaló jeleket észlel, akkor ne habozzon, mert érintésmentes szemvizsgálatunk gondoskodik az Ön tökéletes biztonságáról, és a jelenlegi világszínvonalat képviseli a szakterületen!

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.
A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes.

Szolgáltatás igénybevételéhez a “CIKK” jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tud most jelentkezni:
06 1 466 59 66

Szólj hozzá!