Szemcsepp száraz szemre

Szemcsepp száraz szemre: hűsítő enyhülés

A szemcsepp száraz szemre alkalmazott formái egyre népszerűbbek, mert mind többen vagyunk, akik intenzíven használjuk a szemünket a munkánk során, sőt pihenésképpen is képernyőket nézünk, olvasgatunk stb.

homalyos latas szamitogep

Szemcsepp száraz szemre – mikor nyúljunk érte?

Nem csupán az információtechnológiai szektorban dolgozókat sújtja a probléma. Ha egy szeles napon kimegyünk a szabadba, akkor ugyanúgy kiszáradhat a szemünk, mint amikor túl sokáig bámuljuk a számítógép képernyőjét pislogás nélkül. Sőt, a szemszárazság, az égő érzés a szemben valamilyen újonnan szedett gyógyszer miatt is tapasztalható.

Általánosságban a szemeink akkor száradnak ki, amikor a könnyek már nem biztosítanak számukra elegendő nedvességet, természetes „kenőanyagot”. Ennek oka lehet az elégtelen könnytermelés, de a nedvességhiány a könnyek minőségével is összefügghet.

Elegendő (és megfelelő minőségű) nedvesség nélkül a szaruhártya irritálódhat. Ez utóbbi nem más, mint a szem elülső részének átlátszó burkolata, amely magában foglalja a szivárványhártyát és a pupillát. Normális esetben a könnyeink minden pislogáskor bevonják a szaruhártyát, így az nedves, szépen csillogó és egészséges marad.

Ezzel szemben a szemszárazsághoz, az égő és viszkető szem érzéséhez többféle biológiai és környezeti körülmény vezethet. Ezek közé tartozhatnak az alábbiak:

  • terhesség;
  • hormonpótló kezelés nőknél;
  • bizonyos dekongesztánsok, antihisztaminok és vérnyomáscsökkentők szedése, amelyek mellékhatásként szemszárazságot okozhatnak;
  • kontaktlencsék viselése;
  • lézeres szemműtét;
  • az elégtelen pislogás okozta szemterhelés;
  • szezonális allergia.

Sőt, még ez a lista sem teljes. Az immunrendszer egyes betegségei is (mint például a lupusz) okozhatnak szemszárazságot, csakúgy, mint a szem vagy a szemhéj körüli bőr betegségei. Ráadásul a szemszárazság az életkor előrehaladtával is gyakoribbá válik.

szemcsepp szaraz szemre idoskor

Ezért a szemcsepp száraz szemre akkor nyújt optimális megoldást, ha pontosan tudjuk, hogy mi szárítja a szemet.

Szemcsepp száraz szemre vény nélkül – vagy vénnyel

A legtöbb vény nélkül kapható szemcsepp száraz szemre úgynevezett humektánsokat (nedvesítő anyagokat), finom kenőanyagokat és elektrolitokat, például káliumot tartalmaz.

A szemszárazság ellen vény nélkül kaphatók egyes hagyományos szemcseppek, de gélek és kenőcsök is. Ez utóbbiak általában tovább maradnak a szemben, ezért éjszakai használatra ajánlottak.

A vényköteles szemcseppek tartalmazhatnak olyan gyógyszereket is, amelyek segítenek a krónikus szemproblémák kezelésében. Pl. a szemszárazságot okozó gyulladást kezelik. Ez általában a keratoconjunctivitis sicca (száraz szem szindróma) állapotot fedi. Specifikuma, hogy ilyen esetben a kötő- és szaruhártya szárazság miatti gyulladás is fennáll.

Az enyhítésére szolgáló cseppeket általában naponta többször használják a könnytermelés fokozására. Vannak olyan készítmények, amelyeket hosszabb távú használatra terveztek, és akadnak olyanok, amelyek a mellékhatások kockázata miatt is vénykötelesek.

Itt tehát már jócskán elhagytuk a túlzott monitorhasználattal összefüggő szemszáradás területét.

szemcsepp szaraz szemre csopogtet

Szemcsepp száraz szemre – a tartósítószer nélküli változat

A szemcseppek kétféle formában kaphatók: tartósítószerrel és tartósítószer nélkül. A szemcseppekhez azért adnak tartósítószereket, hogy megakadályozzák a baktériumok elszaporodását.

Egyes felhasználók azonban a tartósítószert tartalmazó cseppeket irritálónak találják – ahelyett, hogy a szemproblémájuk enyhülését éreznék tőle. Ezek szemcseppek tehát nem annyira ajánlottak a súlyosabb szemszárazságban szenvedőknek.

A tartósítószer nélküli cseppek a közepesen vagy súlyosan száraz szemre ajánlottak. Ezeket gyakran egyszer használatos tartályokba csomagolják, és az áruk is némileg magasabb.

Vegye mindig komolyan a szemproblémáját!

Az öndiagnosztizálás és az öngyógyítás veszélyes is lehet. Bizonyos termékek átmenetileg megszüntetik a szem kipirosodását, az égő érzést a szemben, de nem kezelik a szemszárazság okait.

Általánosságban elmondható, hogy az enyhébb szemszárazság mélyebben meghúzódó kiváltó tényezői közül is sok kezelhető vény nélkül kapható szemcseppekkel, gélekkel és kenőcsökkel.

szemcsepp tekint

Ám mint említettük, a szemszárazság súlyos egészségügyi problémák következménye is lehet! Ezért (ideális esetben) Önnek is évente ki kellene vizsgáltatnia szemének egészségét. Ilyenkor, ha a látását ellenőrizteti, mondja el orvosának az is, ha szemszárazságot tapasztal!

Az aranyszabály: minden esetben a szemorvos tanácsának kikérése a legjobb lépés, amit a szeme egészsége irányában tehet.

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.
A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes.

Szolgáltatás igénybevételéhez a “CIKK” jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tud most jelentkezni:
06 1 466 59 66

Szólj hozzá!