Műkönny

Műkönny – mire figyeljünk, amikor kiválasztjuk?

A műkönny olyan szemcsepp, amelyet a száraz szem kenésére, a szem külső felülete nedvességtartalmának fenntartására használnak.

szemcsepp szaraz szemre csopogtet

Az ilyen szemcseppeket az öregedés, bizonyos gyógyszerek, betegség, szemműtét vagy környezeti tényezők (pl. füstös vagy szeles körülmények miatt kialakult szemszárazság) kezelésére lehet használni.

Műkönny vény nélkül: a beszerzés szempontjai

Az, hogy a műkönny vény nélkül kapható, még nem feltétlenül könnyíti meg a vásárlást, mert a választék igen széles. A szem kenésén kívül a műkönny egyes fajtái elősegítik a szem gyógyulását is, mások pedig csökkentik a könnypárolgást. A műkönnyek sűrítőanyagokat is tartalmazhatnak, amelyek tovább tartják az oldatot a szem felszínén, meghosszabbítva a jótékony, szemszárazságot enyhítő hatást.

A műkönny két fő kategóriája – a tartósítószeres és a mentes

  • Tartósítószeres szemcsepp (műkönny). Ez a típus olyan vegyi anyagokat (tartósítószereket) tartalmaz, amelyek a baktériumok szaporodását gátolják, miután felbontották. A tartósítószerek irritálhatják a szemet, különösen, ha az közepesen vagy erősen száraz.
  • Tartósítószermentes szemcsepp. Ez a típus kevesebb adalékanyagot tartalmaz, és általában akkor ajánlott, ha naponta négynél többször alkalmazzuk műkönny készítményt, illetve ha közepesen vagy súlyosan száraz a szem. A tartósítószermentes műkönny egyadagos fiolákban kapható, szemben a többadagos, tartósítószert is tartalmazó változattal.

A műkönny nem csupán szemcsepp lehet…

A műkönny szemgélként is elérhető vény nélkül, de ebben a formájában átmenetileg homályos látást okozhat, ezért a kenőcsöt inkább közvetlenül lefekvés előtt alkalmazzák.

Ha a különböző termékek kipróbálása után sem tapasztal enyhülést, a következő lépés a műkönny kenőcs (gél) kipróbálása lehet.

szemkenocs szaraz szemre

Ha azonban a probléma még így sem javul, akkor feltétlenül kérjen időpontot szemorvoshoz, aki más kezelési módokat is javasolhat a probléma alaposabb vizsgálata alapján.

Tippek a műkönny biztonságos alkalmazásához:

  • A műkönny alkalmazása előtt mossunk kezet.
  • A szennyeződés elkerülése érdekében ügyeljünk arra, hogy ne érintse meg a cseppentőfejet vagy a kenőcstubus tetejét, és ne hagyjuk, hogy az a szemünkhöz érjen.
  • Minden használat után szorosan zárjuk vissza a kupakot.

Ami magát a műkönny felvitelét illeti, a lépések rendszerint az alábbiak.

  • Hajtsa hátra a fejét, nézzen felfelé, és húzza óvatosan lefelé az alsó szemhéjat, úgy, hogy pici „tasakot” hozzon létre a szem alatt, ahova a műkönny kerülhet.
  • Helyezze a cseppentőfejet közvetlenül a szeme fölé, és nyomjon ki belőle 1-2 cseppet szükség szerint.
  • Nézzen lefelé, és óvatosan csukja be a szemét 1-2 percre. Relaxáljon…
  • Helyezze egyik ujját a szem sarkára az orr közelében, és gyakoroljon gyengéd nyomást. Ez megakadályozza, hogy a műkönny kifolyjon a szemből.

Kenőcs típusú műkönny esetén tartsa a tubust közvetlenül a szem fölé, és óvatosan nyomjon egy kis csíkot a kenőcsből a „tasakocskába”, amelyet a szeme alatt képzett.

Engedje el a szemhéjat, csukja be a szemét, és lassan forgassa a szemét minden irányba, hogy a gyógyszer szétterüljön a szemen. Végül tiszta zsebkendővel törölje le a szem környékéről a felesleges kenőcsöt.

A műkönny és más szemgyógyszerek együttes alkalmazása

Ha többféle szemgyógyszert (pl. cseppeket vagy kenőcsöket) is használ, akkor általában várnia kell legalább 5 percet a másik készítmény alkalmazása előtt.

Ha kontaktlencsét visel, a legtöbb szemkenőcs, szemcsepp vagy műkönny használata előtt el kell azt távolítania. Érdemes ellenőrizni azt is a csomagoláson, hogy viselhet-e kontaktlencsét a termék használatának ideje alatt.

huzamos ideig hordhato kontaktlencse

Nagyon fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, ha állapota 3 nap után sem javul, vagy egyenesen rosszabbodik.

A műkönny kockázatmentes, hosszú távú használata

A műkönny általában hosszabb távon is biztonságosan használható, ha nem tartalmaz tartósítószert.

Sokan úgy találják, hogy a tartósítószerek irritálják a szemüket, különösen, ha súlyosabb szemszárazságban szenvednek. Ezért a szemorvosok azt ajánlják, hogy naponta négynél többször ne használjunk tartósítószert tartalmazó szemcseppet, műkönnyet.

Mint szinte mindennel, ami a szervezetünkbe kerül, az ökölszabály itt is az, hogy minél kevesebb adalékanyag van benne, annál jobb.

A műkönny nem mindenre megoldás!

A műkönny a száraz szem úgynevezett elsővonalbeli kezelésének számít: azt a módszert testesíti meg, amihez először nyúlunk, ha problémát tapasztalunk. Növelik a könnymennyiséget, minimalizálják a kiszáradást, és finoman átkenik a szemfelszínt. Gyakran átmenetileg enyhítik az irritációs tüneteket száraz szem esetén.

irritalt szem
A műkönny használata enyhíti az irritációs tüneteket.

Ha azonban a probléma hosszabb időn át fennáll, akkor további kezelésre, szemorvosi tanácsra, életmódváltásra lesz szükség, mert a látás túl értékes és fontos, hogy egyedül a műkönny használatára bízzuk a gondozását és a megőrzését.

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.
A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes.

Szolgáltatás igénybevételéhez a “CIKK” jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tud most jelentkezni: 
06 1 466 59 66

Megjegyzés: vizsgálatra kontaklencse nélkül érkezzen!

Szólj hozzá!