Szemcsepp allergiára

Szemcsepp allergiára, ha könnyezik, viszket, fáj a szem

A szemcsepp allergiára megoldást nyújt, ha a tüneteket – a száraz és viszkető, könnyező szemet – szezonális allergia okozza. A vény nélkül kapható, antihisztaminokat és dekongesztánsokat (lohasztókat) tartalmazó szemcseppek szinte csodaszerként hatnak erre a problémára.

szemcsepp allergiara

Az allergiára való szemcsepp nem mindig hoz enyhülést

Előfordulhat ugyanis, hogy a tüneteknek bakteriális fertőzés az oka, és kezelésükhöz antibakteriális szemcseppeket kell felírni. Ezért van az, hogy a szakorvost nem igazán lehet „megúszni” – kivéve, ha a régi „jóbarátként” már megszokott allergiája köszön vissza (nagy valószínűséggel).

Az öndiagnosztizálás kockázatainak elkerülésére érdemes áttekinteni, hányféle szembetegség okozhat egymáshoz megtévesztően hasonló tüneteket. A leggyakoribb panaszok, amelyeknél az allergiára való szemcsepp nem mindig hoz enyhülést, a kötőhártya-gyulladás, a szemhéjgyulladás és az egyszerű szemszárazság. Lássuk, hogy is van ez!

Conjunctivitis esetén segíthet, ha a szemcsepp allergiára hat

Elsőként a kötőhártya-gyulladás, latin orvosi nevén a conjunctivitist említettük a könnyezős-viszketős szempanaszok közül. Ez olyan állapot, amikor a szemet borító hártya begyullad, és egyben az egyik leggyakoribb oka a szemviszketésnek.

A helyzetet az teszi bonyolulttá, hogy többféle kötőhártya-gyulladás van. Ezek sorában az allergiás eredetű – amin a szemcsepp allergiára kifejlesztett változata segít – csupán az egyik.

 • Vírusos: ugyanaz a vírus okozza, amely a nátháért felelős, és ugyanolyan fertőző is, mint a nátha. Ez a conjunctivitisnek ez a formája általában egy-két hét alatt magától elmúlik. A műkönnyek enyhíthetik a tüneteket, de súlyos esetekben vényköteles, gyulladáscsökkentő szemcseppekre lehet szükség.
 • Bakteriális: erősen fertőző, és nagy mennyiségű gennyesedés jellemzi. A szemhéjgyulladásnak ezt a formáját szintén vényköteles, (értelemszerűen) antibakteriális szemcseppel lehet kezelni.
 • Óriás papilláris: ezt a problémát, amely a belső szemhéjakat érinti, leggyakrabban a kontaktlencse viselése okozza.
 • Allergiás: ez a típus nem fertőző, mivel bizonyos anyagokra (allergénekre) adott egyéni reakciók okozzák. Az allergia olyan reakciókat válthat ki, mint a viszketés és a gyulladás a szemekben, az orrjáratokban, vagy mindkettőben. Ami a szemet illeti, a szemcsepp allergiára való fajtája a gyógyír!

Extra tipp: allergiás kötőhártya-gyulladás esetén a műkönnyek is enyhíthetik a szárazságot, és segíthetnek kimosni az irritáló anyagot az egyén szeméből. A műkönnyek hűtése tovább fokozhatja azok hatását az allergiások számára.

szemcsepp allergiara mukonny

A szemcsepp allergiára való fajtáinak némelyike tartalmazhat antihisztaminokat, amelyek tompítják a szervezet allergénekre adott válaszreakcióját, és összességében csökkenthetik a viszketést. Ezeket a szemcseppeket azonban csak rövid ideig szabad használni.

Más szemcseppek az allergiás tüneteket enyhítő antihisztaminokat a hízósejt-stabilizátorokkal kombinálják. Harmadik típusként a szteroidokat tartalmazó szemcseppek nyújtják a leghatékonyabb kezelést az allergiás kötőhártya-gyulladás egyes, hosszantartó eseteire.

A blefaritisz és a megváltó szemcseppek

A szemhéjgyulladás (blepharitis) olyan állapot, amelyben a szemhéjak különböző okok miatt irritáltak, pl. bakteriális fertőzés vagy egyszerű szemszárazság miatt.

A szemhéjgyulladás a szemhéjak megvastagodását okozhatja, elősegítheti az árpa kialakulását, és a szemek viszketését, égését, kipirosodását és kérgesedését eredményezheti.

Ennek az állapotnak a kezelése is magában foglalhatja a műkönny vagy szteroidos szemcseppek használatát. De ez esetben sem a szemcsepp allergiára való fajtája lesz az, ami segít!

szemcsepp allergia viszket

A szemszárazság okai, kezelése

A szemszárazság az az állapot, amikor a szervezet nem termel elegendő vagy megfelelő minőségű könnyet ahhoz, hogy a szemet nedvesen tartsa.

Számos tényező okozhatja, többek között:

 • vény nélkül kapható és vényköteles gyógyszerek;
 • a hormonszint változása;
 • környezeti irritáló anyagok, például füst;
 • egyes autoimmun betegségek, mint például a lupusz.

A szúró vagy égő szem, valamint az irritáció miatt gyakori szemviszketés gyakori tünetek, amelyek egyre gyakrabban sújtják a naphosszat képernyő előtt dolgozó személyeket. A képernyőre fókuszálva elfelejtünk pislogni, és a szemünk kiszárad! Nem allergia ez sem, műkönny használata enyhítheti a tüneteket.

Mielőtt a szemcsepp allergiára javasolt változatát megvenné, gondolja végig ezeket a kérdéseket

 • A viszketés gyorsan vagy lassan jelentkezett?
 • Kontaktlencsét visel?
 • Szezonális a probléma? (Más szóval: bizonyos évszakban, pl. tavasszal évente visszatér?)
 • Könnyezik a szeme?
 • Ég a szeme?
 • Van-e egyébként allergiája, asztmája, bőrkiütése vagy ekcémája?
 • Úgy érzi, mintha valamilyen idegen test került volna a szemébe?
 • Bizonyos helyzetek (például a macskákkal vagy kutyákkal való találkozás, pollennel való érintkezés) váltják ki a viszketés súlyosabb epizódjait?
 • Valamilyen új terméket, például szappant, sminket vagy hidratáló krémet kezdett el használni az elmúlt pár napban?
szemcsepp allergiara konnyezik

Ezektől a tényezőktől (is) függ, hogy milyen szemcseppet, műkönnyet vagy egyéb készítményt érdemes alkalmaznia a szemproblémájára.

Ha bizonytalan, forduljon szakemberhez!

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.
A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes.

Szolgáltatás igénybevételéhez a “CIKK” jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tud most jelentkezni:
06 1 466 59 66

Szólj hozzá!