Hogyan „vértezze fel” szemeit a digitális kihívásokkal szemben?

Nyaki fájdalmak, fáradt, vörös, megerőltetett szemek, szemromlás, fejfájás, lehangoltság. Egyre gyakrabban és egyre tartósabban. Ma már nem titok: ezek a digitális kor kihívásai, melyek a kor áldásait akár átkokká változtathatják.

A folyamatok, melyek elindultak, nem megállíthatóak, nem megkerülhetőek. Egyet tehetünk, megérthetjük hatásait, megtanuljuk, hogyan alkalmazkodjunk hozzá, hogyan csökkentsük negatív hatásait minimálisra.

digitális kihívások

A digitalizáció életünk minden területén jelen van. Mivel október a látás hónapja, nézzük, hogyan teszik próbára szemünket életünk digitális kihívásai. A mobiltelefon, a laptop, az iPad, notebook és társai.

Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra mobilozás?

digitális kihívások

Persze, a cím kifacsart kicsit, de elgondolkodtatóak az adatok, melyek mögötte vannak:

 • Egy felmérés szerint az emberek átlagban 110 alakommal néznek rá a mobiljukra
 • Egy másik mérés azt mutatja: a felnőtt lakosság, mintegy 12 % fürdés közben is mobilozik, közel felük pedig a WC-re is magával viszi a mobilt.
 • 75% úgy nyilatkozott, hogy írt már üzenetet vezetés közben (az autóbalesetek 26%-a mobilozás miatt következik be)
 • Egy kutatás fényt derített rá, hogy az Egyesült Államokban egy átlagos felnőtt napi 8 órát és 47 percet tölt a képernyők előtt.

Nézzük most a gondok forrásait, azokat a digitális eszközöket, melyek használatát módosítanunk kell, ha nem akarunk az áldozataikká válnunk!

TartSD távol magadtól a mobilodat – avagy hogyan előzzük meg a „képernyő okozta távollátást”

digitális kihívások

A „képernyő okozta távollátást” új fogalom a szemészet világában. Megalkotója David Allamby szemsebész, aki kutatást végzett és megállapította, a mobiltelefonok megjelenésének 30 évében hozzávetőleg 35%-kal növekedett az előrehaladott rövidlátásban szenvedők száma.

Persze nem a képernyő maga az egyetlen probléma, hanem a távolság, ahogyan használjuk. Ugyanis túl közel tartjuk magunkhoz a képernyőket. Az ilyen hosszú ideig tartó közelre nézés nem természetes állapot szemünk számára. Ez a szemet erőteljesebb fókuszálásra készteti, mint az célszerű lenne, ami feszültséghez végül fáradtsághoz majd szemromláshoz vezet. A közelnézés mellett az is gondot jelent, hogy sokat vagyunk zárt térben.

Hogyan csökkentse a negatív hatásokat?

 • 1
  Tartsa távolabb a mobilját a szemétől használat közben, amennyire csak lehetséges (Ez persze nem garancia a szemromlás megakadályozására, de késleltetheti azt.)
 • 2
  Legyen tudatos, és gyakrabban tartson szünetet mobilozás, elektronikus eszközzel végezett munka közben. Ezeket az időszakokat használja arra, hogy távoli pontokra fókuszál a szünet nagy részében.
 • 3
  Rendkívül sok, nagyon hasznos szemtornát találhat az interneten, melyeket szintén elvégezhet naponta több alakommal is. Ezzel a berögzült szemizmokat kellemesen kilazíthatja, segítve szeme egészségének megőrzését.
 • 4
  Ahhoz, hogy a szabadban tartózkodás megelőző hatása valóban kialakuljon, a megfigyelések alapján legalább heti 10-14 órát kellene kint tartózkodnunk.

Kék fény, napfény, alvás, melatonin – mi kapcsolja össze ezeket a fogalmakat?

digitális kihívások

Az elektronikus eszközeink úgynevezett kék fényt bocsátanak ki. De miért is használják a kék fényt monitoraink? Mert így válnak láthatóvá a nappali világosságban is.

Azonban, ha a szemre hosszú időn át kék fény hat, az károkat okoz a retinán, és végül a makulára is roncsoló hatással van. A makula felel az éleslátásért is, ha a sejtjei elpusztulnak, akkor elveszítjük az éleslátásunkat!

Egy kutatás szerint a kék fény a szemünket melatonin termelésre serkenti, mely az alvási ciklusok helyes működését szabályozza, vagyis ha egész nap nyomkodjuk a mobilt, nehezebben alszunk el, fáradtabbak, kimerültek leszünk. Ennek persze nem csupán szemünk látja kárát, szervezetünkre gyakorolt negatív hatása szinte elképzelhetetlen.

Hogyan csökkentse a negatív hatásokat!

20/20/20 szabály szemünk épségéért. Ha régóta fókuszál a képernyőre: minden 20. percben tartson szünetet 20 másodpercre, és nézzen legalább 20 láb távolságra (kb. 6 méter). Használja a mobilja emlékeztető funkcióját erre a célra

· Pislogjon sokat és rendszeresen! Emlékeztesse magát a pislogás fontosságára. Nedvesítse szemeit a pislogás segítségével

· Használja az éjszakai üzemmódra váltást eszközein!

· Elalvás előtt legalább 1 órával fejezze be az okos kütyüinek használatát, sétáljon, olvasson, hallgasson zenét…

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.

A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes. Szolgáltatás igénybevételéhez a "CIKK" jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tud most jelentkezni: 
06 1 466 59 66

Szólj hozzá!