Gyerek szemüveg

Gyerek szemüveg: 5 alapvető szempont a választáshoz

Bármilyen problémakörre érvényes a szabály, hogy legjobb megoldás is csak akkor működik, ha működtetik.
A mi esetünkre lefordítva: a legjobb gyerek szemüveg az, amit a gyerek valóban hordani fog, és nem vág azonnal zsebre, amint kikerül a szülői felügyelet alól.

Gyerek Szemuveg

Képzeljük magunkat a gyerek helyzetébe, akit társai csúfolhatnak és heccelhetnek a szemüvege miatt, ezért is fontos, hogy olcsó gyerek szemüvegkeret helyett minőségit és divatost válasszunk, amelyet meg tud szeretni, és büszkén fog viselni.

Ehhez pedig a véleményét is ki kell kérnünk a választáshoz, mert Neki kell majd bátran vállalnia és hordania nap mint nap a szemüveget ‒ miközben szülőként inkább a hasznossági és a gyakorlati szempontokat mérlegeljük, a rugalmas gyerek szemüvegkeret vagy éppen a törhetetlen gyerek szemüvegkeret irányába tájékozódva. Hagyjuk, hogy kicsit a gyerek vezessen a választáskor, és az ízléséből, egyéni preferenciáiból kiindulva jussunk el együtt a tökéletes megoldásig!

Plusz érv lehet a gyerek szemüveg elfogadása mellett, ha meg tudjuk értetni gyermekünkkel, hogy a viselése még egyedibbé, különlegessebbé teszi a társai között. Elmondhatjuk neki, hogy ezáltal felnőttesebben néz ki, vagy jobban hasonlít olyan hírességekre, példaképeire ‒ esetleg éppen anyura vagy apura ‒, akik szemüveget viselnek.

De mire érdemes még szülőként figyelnünk a gyerek szemüveg kiválasztásakor, hogy ne csak tetszetős és trendi, a viselője számára érzelmileg elfogadható, hanem gyógyászati szempontból is tökéletesen célszerű legyen a csemeténk első szemüvege?

Ehhez adunk az alábbiakban szakmai tippeket a kellemeset (és szerethetőt) a hasznossal a gyerek szemüvegkeret kapcsán is összeegyeztetni akaró szülő számára.

Műanyag kontra fém: egyáltalán miből legyen a gyerek szemüveg kerete?

Nem könnyű választani a két legelterjedtebb anyagtípus között, mert mindkettőnek megvannak a maga előnyei, amiket érdemes mérlegelni.

Gyerek Szemuveg Muanyag

A műanyagból készült gyerek szemüvegkeret legnagyobb előnye ‒ a gyermek szemszögéből nézve ‒, hogy színes lehet, és ezért első látásra tetszetősebb, népszerűbb megjelenést biztosít számára a barátai körében.

Az élénk színek vidámsága, derűje a legtöbbször vonzó a gyermekek számára, és jól is áll nekik.

Szülőként lehet, hogy inkább azért esne a választásunk a műanyagra, mert ez általában viszonylag olcsó gyerek szemüvegkeret, és az anyagi szempontot félretéve előnyös azért is, mert könnyebb a fémnél.

Márpedig a könnyebb gyerek szemüveg (értelemszerűen) kevésbé nyomja az orrot és a fület, ami hosszabb távú, egész napos viselésnél nagyon tud számítani.
Csekélyebb súlyánál fogva ráadásul nem is csúszik le olyan könnyen, mint egy nehezebb keret. Így nem alakul ki az a tikk (kényszeres, ideges cselekvés), hogy a fiatal viselője minduntalan fölfelé tologatja az orrnyergén lecsúszó szemüveget, és a szemüveglencse is a helyén marad, éppen a szem előtt, a lencse közepével éppen a pupilla magasságában.

A modern műanyag gyerek szemüvegkeretek rendkívül tartósak, de azért az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a fémkeret mögött némileg elmaradnak ebből a szempontból. A használat során elhajolhatnak, tágulhatnak a műanyag keretek, ezt azonban az optikus meg tudja igazítani, ha szükséges.

De valljuk be őszintén azt is, hogy ez még a jobbik eset, ha „csak” elhajlással, deformálódással van dolgunk! Ez még simán orvosolható. A műanyag keret azonban könnyebben eltörhet a különféle, kisebb-nagyobb balesetek folytán, amelyekből minden valamirevaló, eseménydús gyermekkorban akad, például az elevenebb játék, labdázás során, vagy ha a véletlenül ráül a szemüvegére a gyerek. Ilyen esetekben pedig a műanyagból készült gyerek szemüveg már nem igazán javítható.

Ha azt az elvet valljuk, hogy „strapabírás mindenekfelett”, akkor jobb választás a fémből készült gyerek szemüvegkeret, amelyet meg lehet forrasztani, és a formáját is egészen könnyen meg lehet igazítani, ha elhajlott. Ezt azonban inkább bízzuk az optikusra, még akkor is, ha egyébként nagyon ügyeskezű anyuka vagy apuka gondoskodna a javításról!

A strapabíróságáért, elnyűhetetlenségéért cserébe a fémkeret valamivel nehezebb, mint a műanyag, de a különbség minimális, és a műanyag keretek is éppen eléggé hosszú ideig kibírják a mozgalmas gyermekélet megpróbáltatásait ahhoz, hogy megérje a befektetés.

Az igazi különbség talán leginkább a színben mutatkozik meg, amit csak a műanyag képes nyújtani, úgyhogy ‒ visszautalva az elején mondottakra ‒ magát a gyerekünket érdemes megkérdezni, vagy a korához is lehet igazodni, aszerint, hogy felnőttesebb, komolyabb benyomást szeretne-e nyújtani, vagy inkább vidámabbat és játékosabbat.

A gyerek szemüveg orr felőli része, vagyis a híd anyaga + néhány szó a keret méretéről

Az előbbi szemponttal szorosan összefügg, hogy milyen anyagból van a keretnek az a része, amely az orrnyergen ül. A műanyag szemüvegkeretek egy darabból vannak öntve, így tehát a híd is műanyag, és ezért könnyebben lejjebb csúszhat az izzadt gyermeknózin. A fémkeretek ellenben speciális orrpapucs résszel vannak ellátva, amelyet külön az orrnyereghez lehet igazítani, és hajszálpontosan be lehet állítani, hogy kényelmes legyen.

A hídnak mindenképpen tökéletesnek kell lennie, hogy a szemüveg ne csúszkáljon, akár a saját súlya miatt is, ha nehezebb anyagból van. A jól beállított orrtámasztó papucs sehol sem nyomja az orrnyerget, a bőrt, és ha az orrtámasz állítható, akkor a stabilitás is biztosítva van.

Ha már a pontos illeszkedés követelményél tartunk, ez természetesen a teljes keretre érvényes, amely nem szabad, hogy túl széles legyen, de szoros sem, mert akkor a szára nyomja a halántékot, sőt akár bevágódásokat is okozhat, ha nem megfelelően volt kiválasztva.

Gyerek Szemuveg Illeszkedes

A teljes szemüvegkeretre érvényes, bármennyire tetszetős és divatos is egyébként, hogy elsősorban a látóeszköz részeként, gyógyászati segédeszközként kell tekintenünk rá, tehát minden esztétikai szempont mellett ‒ vagy azon túlmenően ‒ csak akkor érdemes a gyerekünknek leginkább tetsző keretet választani, ha a mérete a szemgödör nagyságához, az egyedi szemtávolsághoz és az arcmérethez igazodik.

A keretnek semmiképpen sem szabad túl szorosnak lennie, mert akkor nyomot hagy a viselője arcán, nem beszélve arról, hogy kényelmetlen is. Azonban a „minél nagyobb, annál jobb” elv sem érvényes, amire egyesek azért gondolnak, mert úgy vélik, hogy ezáltal nagyobb lehet a látótér, és még jobb, mert átfogóbb a látás.

A keret maximális magasságát a szemöldök határozza meg, és nem mehet afölé, szélesebbnek sem szabad lennie a gyermek arcánál. Nem a minél nagyobb méret a követendő eszmény, hanem a helyzet valójában inkább fordított: a kisebb méretű szemüvegkeret az, ami kevésbé zavarja a gyermeket.

Gyerek Szemuveg Meret

A keretnek éppen akkorának kell lennie, hogy a lencsék közepét pontosan a pupillákhoz igazítva lehetővé tegye a kényelmes látást minden irányban, a látótér szélén is.

Ahogyan cipőből sem vásárolnánk eleve nagyobbat csak azért, mert majd úgyis „hamarosan belenő” a viselője, mert ez kényelmetlen és káros volna számára, ugyanúgy a szemüvegből sem szabad ilyen alapon túl nagyot választani, mert a jó látás sokkal nagyobb értéket hordoz, mint az így megtakaríthatónak vélt pénzösszeg.

Mit érdemes figyelembe venni a gyerek szemüveg szára kapcsán?

A hagyományos felnőtt szemüvegkeretek szára általában egyenes, illetve a fül mögött ívelt, de csak enyhén, amelyet aztán a tapasztalt látszerész a vásárló egyedi igényeihez tud igazítani.

A gyerek szemüveg azonban speciális „műfaj”, mert különösen stabilnak kell lennie, a szárainak valósággal kapaszkodniuk kell a fülekre. Ezt az úgynevezett korbácsszár képes biztosítani, egyrészt azért, hogy a szemüveg ne csússzon le, és a gyerek ne nézzen ki a lencse felett, másrészt pedig annak érdekében, hogy még véletlenül se pottyanjon le az orráról, például a hirtelen előrehajoláskor.

A fül mögé hajló korbácsszár alkalmazása mellett ismeretes egy másik módszer is az extra stabilitás biztosítására: a szár végére csatolható pánt használata, amely a leeséstől védi a gyerek szemüveget.

Az, hogy ezek az óvintézkedések egyáltalán szükséges-e, vagy túlzott elővigyázatosságot jelentenek, attól függ, hogy milyen a gyermek természete, életvitele, vagyis attól, hogy nyugodtabb vagy sportosabb, izgő-mozgó gyereknek készül-e az adott szemüveg.

A korbácsszárat nemhiába nevezik sportszárnak is, mert inkább olyan viselőnek van szüksége rá, akinél a látóeszköz hosszú élettartamát a heti edzéseire, a kinti játékra vagy általában eleven, viharos természetére való tekintettel biztosítani kell.

A szár által adott stabilitás mellett ismét fontos szempont a kényelem és a biztonság. Ennek érdekében ajánlhatók a rugós szárak, amelyek rugós zsanérral csatlakoznak a keret elülső részéhez.

Ez a szerkezet hosszabb élettartamot biztosít a gyerek szemüveg számára, mert széthajlítás esetén is megvédi a keret épségét. A szárak így nagyobb szögben távolodhatnak el egymástól, tehát nagyobb a tűréshatár, amelyen belül még nem feszülnek szét, nem törnek le.

Szemuveg Szar

A rugók ugyanakkor megakadályozzák azt is, hogy a szár megnyomja a halántékot, ha a gyermek valamilyen okból oldalra támasztja a fejét, például mert elnyomta az álom, és elfelejtette levenni a szemüveget.

Nem csak a gyerek szemüvegkeret fontos. Milyen legyen a lencse?

Bármennyire tetszetős, biztonságos és kényelmes a keret, a lényeg mégiscsak az, amit közrefog és tart: az éles és pontos látást biztosító szemüveglencse, amely meghatározhatja az egyáltalán választható vagy legalábbis a javasolt keretek fajtáját is.

Ha egy mód van rá, érdemes vékonyított lencsét kérni ‒ különösen a viszonylag magas dioptriák esetében ‒, mert ezek könnyebbek és esztétikusabbak. A „szódásüveg” típusú gyerek szemüveg ma már a múlté, és nem kell elnézni, hogy a lencse nagyítja vagy kicsinyíti a gyerek szemét, sem azt eltűrni, hogy a szemüvege lecsússzon az orráról, vagy nyomot hagyjon rajta, és nyomja a fülét.

A vékonyított lencsék egyben laposabb kivitelűek is, ami azért előnyös, mert ennek köszönhetően nagyobb a hasznos felület, amelyen keresztül torzításmentesen láthat a szemüveget viselő gyerek. Elkerülhető a zavaró, távcsőszerű hatás, amely a vastagabb, viszonylag nagy dioptriájú lencsék esetében nyilvánul meg, mivel ezek a szélükön torzíthatnak, életlenné tehetik a perifériás látást.

Habár vékonyabbak (akár 50%-kal is) a hagyományosaknál, ezek a lencsék cseppet sem törékenyebbek, mert keményebb, ellenállóbb alapanyagból készülnek.

Ami a lencse anyagát illeti, sokak számára lehet, hogy nem is egészen tudatos az a tény, hogy a „gyerek szemüveg” kifejezés szinte megtévesztő, mert a lencsék ma már valójában rendszerint nem üvegből, hanem műanyagból (polikarbonátból) készülnek.

A műanyag lencsét nem kell külön kérni, mert ez mostanra inkább az alapértelmezett opció, a szükséges felületkezeléssel együtt, amely csökkenti a karcolódás esélyét. Arra azonban érdemes gondolni, hogy minél keményebb lencsét kérjünk az optikustól, hogy lehetőleg elejét vegyük a törésnek.

Gyerek Szemuveg Lencse Tores

Gyerek szemüveg külön a sporthoz? Megéri!

Régebben előfordult, hogy a gyermek szemüveges mivolta ‒ némi túlzással ‒ egész sorsát meghatározta a látóeszköz által diktált életvitelén keresztül, például mert megnehezítette, vagy szinte kizárta, hogy társaival együtt sportoljon, hancúrozzon.

Ezek az idők, amelyekben a félénkebb, visszahúzódóbb természettel lehetett társítani a szemüveg viselését, szerencsére elmúltak. Ma már azoknak a gyerekeknek sem kell semmiből kimaradniuk ‒ még a népszerű labdajátékokból vagy akár a küzdősportokból sem ‒, akik szemüveget viselnek, sőt még úszáshoz való dioptriás szemüvegek is kaphatók.

A megoldás kulcsát a gyerek sportszemüvegek jelentik. Ezeknek különlegesen megerősített keretük van, és a szemüveget rögzítő fejpánttal is el vannak látva, amely védelmet biztosít a leesés ellen. Egyes modellek egyenesen szár nélküliek, és a rögzítő funkciót teljes egészében az elasztikus fejpánt biztosítja.

Miben különbözik a kimondottan sportoláshoz való gyerek szemüveg a standardtól, amelynek kialakításánál szintén hangsúlyt fektetnek a robusztusságra és a biztonságra?

Mint az ránézésre is látszik, a sportszemüvegnek lekerekítettebb, íveltebb dizájnja van a szokásos gyerek szemüveghez képest, hogy még jobban ráfeküdjön a viselője fejére. Ez maga után vonja a lencse formájának íveltebb, különleges kialakítását és legtöbbször valamivel magasabb árát is.

Cserébe a régebben egyértelmű hátrányt jelentő szemüvegesség akár előnnyé is válhat a sportolásban, ha arra gondolunk, hogy a sportszemüveg még a nem szemüveges társaihoz képest is külön megóvja a viselője szemét az esetleges sérülésektől.

Legyen öröm a viselője számára a gyerek szemüveg!

Összefoglalva: a jó gyerekszemüveg divatos és szerethető, ugyanakkor strapabíró, biztonságos kialakítása van, és a viselése annyira kényelmes, hogy a szemüveg nélküli állapot az, ami a viselője számára kellemetlen.

Ehhez a szakavatott optikusnak pontosan be kell állítani a keretet, amely ‒ az általános kerettípusból csupán kiindulva ‒ éppen annyira egyedi és személyre szabott lesz, miután beállítja, mint amennyire bármelyikünk látása is az.
A legapróbb beállítási hibák is kényelmetlenek, mert a gyerek szemüveg esetében hosszú távon, nap mint nap folyamatosan használt eszközről van szó, ráadásul a pontatlan beállítás a lencsék optikai teljesítményét is jelentősen rontja.

Gyerek Szemuveg Orom

Ha a gyermeknek nagy dioptriája van, érdemes előre gondolni a pótszemüveg beszerzésére, ami szükség esetén kéznél van, ha a naponta hordott szemüvege esetleg eltörik, vagy javításra szorul, és egy elnyűhetetlen sportszemüveg külön kapóra jön az alapból megvásárolt mellé, hogy a látási problémája miatt semmilyen tevékenységből ne maradjon ki a gyerekünk.

Mindezek mellett, mint azt az elején is említettük, a legfontosabb, hogy a gyerek igazán szeresse, és a puszta megszokáson túl egyenesen büszkén vállalja és viselje az új szemüvegét.

Ezért mi csak akkor vagyunk maradéktalanul elégedettek a munkánkkal, ha ilyen látóeszközt tudunk biztosítani legfiatalabb ügyfeleink, a gyermekek számára.

Látogasson el hozzánk, és nézzen körül kedvére a kínálatunkban, mert mi nagy szeretettel és a gyermek tökéletes látása iránt maradéktalanul elkötelezett optikusi szaktudással várjuk az egész családot!

Szólj hozzá!