Gyerek szemüveg szoktatás

Gyerek szemüveg szoktatás: szülői útmutató

Hogyan történjen a gyerek szemüveg szoktatás, ha azt szeretnénk elérni, hogy a gyerek örömmel viselje vadonatúj, kényelmes szemüvegét?
A szemüveghez szoktatás alapja a türelem és a következetesség.

gyerek szemuveg szoktatas

Ha a gyereknek szemüveg kell, általában úgy véljük, hogy ez nem a legjobb hír. Holott arra is helyezhető a hangsúly, hogy a gyerek szemüveg különlegesebbé és felnőttesebbé teszi csemeténket a társai körében, vagy szemüveget viselő példaképeire, híres szemüvegesekre is jobban hasonlít általa.

Gyerek szemüveg szoktatás néhány bevált lélektani „trükkel”

A cél az, hogy a gyermek pontosan megértse, miért van szüksége a szemüvegre, és megszeresse, sőt büszkén viselje azt. Ehhez elsősorban az szükséges, hogy maga a szemüveg pontosan méretre igazított, kényelmes legyen számára a legapróbb részletekbe menően.
Ne csak strapabíró és törésbiztos legyen ‒ ahogyan azt mi, szülők szeretnénk ‒, hanem kellemesen viselhető, könnyű és szerethetően divatos, elegáns is.

Vonjuk be a gyereket a döntésbe!

A szemüveghez szoktatás első lépése az, hogy már a kiválasztás fázisába bevonjuk a látóeszköz leendő tulajdonosát. Ez a tulajdonlás pozitív érzését, a szemüvegviseléssel való lelki azonosulás örömét teremti meg számára.
Az első gyerek szemüveg megvásárlása többé nem olyasmi, ami akaratától függetlenül csupán megtörténik vele, hanem egy izgalmas kaland, amelynek maga is aktív alakítója és részese lehet.
Mi, emberek már egészen kicsi kortól is azt szeretjük, ami a döntés szintjén is a sajátunk, és nem azt, amiről úgy érezzük, hogy kívülről erőltetik ránk.

gyerek szemuveg dontes

Alkalmazzuk a kis lépések politikáját!

Fokozatossá is tehetjük az átmenetet a gyerek számára, ha nem eleve nagyobb dioptriáról van szó, amikor a szemüveg viselésére nem is kell különösebben rábeszélni őt, mert ezt a látás öröme magától, szavak nélkül is megteszi.
Kezdhetjük akár azzal is, hogy az első napon csak tizenöt percre hordja, mintegy kipróbálja, másnap fél órára, és így tovább. Egy-két héten belül könnyedén el lehet jutni oda, hogy a csemeténk ne is akarjon megválni a szemüvegétől.

Szövetkezzünk a szupersztárokkal!

Harry Potter, Taylor Swift, Justin Bieber. A szemüveges gyereksztárok klubja igen előkelő tagokat számlál, csak utalni kell rájuk. A gyerek érdeklődési körétől, lelkialkatától függően hivatkozni lehet szemüveges sportolókra és (még könnyebben) olyan híres tudósokra, nagy feltalálókra is, akikben közös az, hogy szemüveget viseltek, vagy viselnek.
Attól függ, hogy a gyermek kikkel tud jobban azonosulni: népszerű énekesekkel, irodalmi hősökkel, nagy felfedezőkkel vagy kortárs sportolókkal ‒ akár az összes híres szemüvegessel is! Elvégre még Superman is szemüveges civilben.

Gyakorlati tippek a gyerek szemüveg szoktatás területéről

Nem csupán érdemes, de a gyermekkel szemben méltányos is türelmesnek lenni a szoktatás során, mert teljesen normális, hogy a gyereket körülvevő, addig másként látott világ hirtelen megváltozása kezdetben legalábbis furcsa, vagy egyenesen zavaró.

Gondoljunk csak arra, hogy egy új cipő betörése is eltart egy darabig! Eleinte még az egyedi, méretre gyártott lábbeli is kényelmetlennek, szokatlannak tűnhet ‒ és paradox módon sokszor éppen azért, mert a kényelmetlenhez vagyunk hozzászokva ‒, pedig azt nem is hordjuk egész nap.

gyerek szemuveg hordani egesz nap

Ez persze nem amellett szóló érv, hogy a nem tökéletesen megfelelő, valóban zavaró gyerek szemüveget is el kell fogadni, mintha a hiba a felhasználóban volna. Éppen ellenkezőleg: ennek a tanácsunknak az üzenete az, hogy az új szemüvegnek már rövid időn belül kényelmessé kell válnia a gyermek számára ‒ vagy nyugodtan vissza lehet, sőt kell is, menni vele az optikushoz.

Ha a gyermek még sohasem viselt szemüveget, már maga az a tény is furcsa lesz számára, hogy szemüvegkeretet hord az arcán, nem beszélve a látómezeje megváltozásáról, vagyis arról, hogy mostantól „nagy felbontásban” látja a világot ‒ úgy, ahogyan eddig még talán sohasem tapasztalta.

De az új szemüveg akkor is szokatlan, és a gyerek szemüveg szoktatást igényel, ha előzőleg már volt szemüvege, és most újabb keretet és/vagy más dioptriájú lencsét kapott. A gyermek agya megszokta a régi szemüveget és a világnak azt a sajátos megjelenését a vizuális tapasztalatában, amelyet ez a már bejáratott látóeszköz határozott meg, most pedig időre van szüksége az alkalmazkodáshoz.

A gyermek agya és szeme új szokásokat tanul, alkalmazkodik a változáshoz, ehhez pedig akár néhány hétre is szüksége lehet. Ezt a hozzászokási időszakot nem csupán szubjektív kényelmetlenségérzés, hanem olyan, enyhébb szimptómák is kísérhetik, mint a szem megerőltetése, irritációja vagy az a benyomás, hogy az orvos túl erős dioptriát írt elő.

Előfordulhat az is, hogy a látás tisztának tűnik, mégis kellemetlen vagy torz benyomást kelt a perifériás látás, és a tárgyak közelebbinek vagy távolabbinak látszanak az eddigihez képest. Főleg a nagyobb mínuszos dioptriák esetén nyilvánul meg gyakrabban ez a gömbakváriumszerű hatás: a látótér mintha meghajlana a szélén, és előfordulhat enyhe fejfájás is.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy két-három hetes időtartamon belül mindez természetes velejárója a szoktatásnak, de annál tovább nem szabad tűrni, tenni kell ellene!

Hogyan lehet már a gyerek szemüveg szoktatási ideje alatt csökkenteni a kellemetlenségeket, sőt magát a hozzászokási időt?

hozzaszokasi ido

Ne tévesszük szem elől a célt: a gyerek szemüveg folyamatos viselését!

Ha a fokozatos szoktatás módszerét választottuk, akkor sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a tulajdonképpeni végcél a felírt szemüveg folyamatos viselése.
Az agy és a szem minél gyorsabb „betanításához” az ideális az lenne, ha a gyermek minél hamarabb, akár már az első naptól folyamatosan viselné a szemüveget, és csak akkor venné le rövid időre, pihenőképpen, ha szem- vagy fejfájást, esetleg szédülést tapasztal. Ezeknek a tüneteknek az elmúltával már újra fel is kerülhet a szemüveg.

Igazíttassuk tökéletesre a gyerek szemüvegét az optikussal!

Az optikusnak mindent meg kell tennie annak érdekében ‒ az orrtámasztó papucs és a szemüvegszárak beállításával ‒, hogy a gyerek szemüveg ne csússzon lejjebb az orron. A receptre felírt szemüvegek lencséi ugyanis egy olyan optikai középponttal rendelkeznek, amelynek a pupillával pontosan egy vonalban kell lennie ahhoz, hogy a szemüveg tökéletesen ellássa a szerepét.
Ha a szemüveg folyton lejjebb csúszkál, akkor nem is csoda, hogy nehéz megszokni a viselését, mert valóban nem megfelelő képet közvetít a világról a gyermek számára.

Tisztít(tas)suk rendszeresen a szemüveg lencséjét!

Végül, de nem utolsósorban szülőként azzal is segíthet a gyermekének megszokni és megszeretni az új szemüveget, hogy rendszeresen tisztítja számára, vagy ‒ nagyobb gyerek esetében ‒ megtanítja a tisztítására.
A lencsékre lerakódó por, az elkerülhetetlenül rátapadó ujjnyomok, zsíros foltok szintén nehezítik a megszokást, egyszerűen azért, mert zavaróak. Kiváltképpen reggel, mielőtt ráadnánk a gyerekre a szemüveget, fontos a lencsék alapos áttörlése, hogy tiszta látással, jól induljon a nap.
A későbbiekben fokozatosan lerakódó, apróbb szennyeződésektől már könnyebb eltekinteni, mert apránként keletkeznek, habár a szemüveget lehetőleg napközben is tisztítani kell.

gyerek szemuveg tisztitas

A jót könnyű megszokni. Válasszon elsőre tökéletes szemüveget a gyermeke számára!

Mint már említettük, a hiba sohasem a gyerekkel van, és a gyerek szemüveg szoktatása nem vehet igénybe túl sok időt, mert az azt jelenti, hogy a látóeszközzel van valami gond.

Szólj hozzá!