Fáradt szem tünetei

faradt szem tunetei galeriaoptika

Napi munkája során számítógépet használ?
Egyre több okos eszköz segíti a mindennapjait?
Gyakran használja a közösségi média csatornáit mobiltelefonján?

Akkor talán ismerős az égő, szúró érzés a szem tájékán, amikor a legjobb becsukni és pihentetni, amikor önkéntelenül megdörzsöljük a szemünket, hogy csökkentsük a kellemetlenséget. Mitől alakul ki a szemfáradtság, melyek a fáradt szem tünetei, milyen hatással vannak mindennapjainkra? Alábbi bejegyzésünkből megtudhatja!

Mitől alakul ki szemfáradtság?

A szemfáradtság kialakulásának számos oka lehet.

 • Az egyik leggyakoribb ok az, amikor hosszú ideig nézünk egy képernyőt vagy könyvet anélkül, hogy szünetet tartanánk. A folyamatosan koncentrálás és a szemizmok folyamatos megfeszítése szemfáradtságot okozhat.
 • Emellett a rossz megvilágítás, a túlzott fény vagy a túlzott sötétség is befolyásolhatja a szem fáradását.
 • A szemfáradtságot okozhatja továbbá a szem szárazsága, amely a számítógép vagy a mobiltelefon körüli hosszabb ideig tartó munka következtében alakulhat ki.
 • Ezen túlmenően, ha nem megfelelő a szemüveg vagy a kontaktlencse, az is hozzájárulhat a szemfáradtság kialakulásához.
 • A helytelenül beállított számítógép képernyője vagy az ergonómiai problémák is befolyásolhatják a szem fáradását.

Fáradt szem tünetei

A fáradt szem tünetei sokak számára ismerősek lehetnek. Az egész napos monitor előtt ülés, a hosszú távú vezetés vagy akár a túlzottan fényes környezet mind olyan tényezők, amelyek fáradttá és irritálttá tehetik a szemet. Ez a kellemetlen érzés általában

 • a szemek kipirosodásával,
 • viszketéssel,
 • égő érzéssel,
 • fájdalommal,
 • fejfájással,
 • homályos látással és
 • szemszárazsággal járhat.

Mit lehet tenni, hogy elkerüljük a fáradt szem tüneteit?

Fáradt szem ellen

Vannak olyan egyszerű módszerek, amelyek segíthetnek enyhíteni a fáradt szem tüneteit. Elsősorban fontos, hogy rendszeresen szünetet tartsunk, különösen akkor, ha hosszú ideig nézünk képernyőt vagy vezetünk. Legalább óránként ajánlott 5-10 perces szünetet tartani, amikor távol nézünk és pihentetjük a szemet.

Emellett fontos a megfelelő fényviszonyok biztosítása is. A túl erős vagy túl gyenge fény mind fáraszthatja a szemet, ezért érdemes olyan helyet választani, ahol a megfelelő világítás van.

Megfelelő fényviszonyok biztosítása
Megfelelő fényviszonyok biztosítása segít megelőzni a fáradt szem tüneteit

Ezen túlmenően, jó minőségű szemüveg viselése is sokat segíthet a fáradt szemek enyhítésében. A speciális bevonatokkal ellátott szemüvegek csökkenthetik a káros kék fény mennyiségét, amelyet a képernyők és más elektronikai eszközök bocsátanak ki, ezáltal csökkentve a fáradtságot és az irritációt. Emellett a megfelelő szemüveg segíthet a látásélesség javításában is, ami szintén csökkentheti a szemfáradtság tüneteit.

Ne feledje, hogy az egészséges és pihentető alvás is kulcsfontosságú a fáradt szemek enyhítésében. Próbáljon meg minden éjjel legalább 7-8 órát aludni, és figyeljen oda arra, hogy a hálószobában megfelelő sötétség és csend legyen. Az alvás során a szemek pihenhetnek és regenerálódhatnak, így másnap frissebbnek és energikusabbnak érezheti magát.

Fáradt szem szemcsepp segítségével is enyhíthető

A fáradt szemek enyhítésére szolgáló számos lehetőség közül az egyik leggyakoribb módszer a szemcsepp használata. A szemcseppek segítségével könnyedén enyhíthetjük a szemfáradtságot és javíthatjuk a látást. A szemcseppek különféle hatóanyagokat tartalmazhatnak, amelyek segítenek csökkenteni a szemek kipirosodását, a szemek szárazságát és a szemfáradtság tüneteit. Ezek a hatóanyagok megnyugtató és hidratáló hatással bírnak, így segítik a szemek pihenését és regenerálódását.

Használatuk rendkívül egyszerű, elegendő néhány cseppet bejuttatni a szembe, majd hagyni, hogy a hatóanyagok kifejtsék jótékony hatásukat. A szemcseppek rendszeres használata hosszú távon is segít megőrizni a szemek egészségét és elkerülni a szemfáradtság kellemetlen tüneteit.

Fáradt szem homályos látás esetén mi a teendő

Sokakat érint, különösen a digitális eszközök használatának köszönhetően, hogy fáradt szem homályos látás tünetével társul. Mivel lehet javítani a helyzeten homályos látás esetén?

Először is pihentetni kell a szemet. A hosszú ideig tartó képernyő nézés vagy olvasás során szünetet kell tartani. Ez úgy a legkönnyebb, ha néhány percig csukva tartja a szemét, vagy az ablakon kinézve távolabbra fókuszál. Ez segít megnyugtatni a szemizmokat és frissíteni a látást.

Ezenkívül fontos a megfelelő táplálkozás és hidratálás. A szemek egészséges működéséhez szükséges vitaminok és ásványi anyagok megtalálhatók a megfelelő étrendben. Sok zöldség, gyümölcs és hal fogyasztása javasolt, amelyek gazdagok ezekben az anyagokban. Emellett fontos az elegendő mennyiségű vízfogyasztás, hogy hidratált maradjon a szervezet.

A szemgyakorlatok végzése segíthet megerősíteni a szemizmokat és javítani a látást. Például ilyen gyakorlat a lassú tempóban előre-hátra mozgatott ujj követése, vagy váltott fókuszálás távoli majd közeli tárgyakra.

Fáradt szem tünetei ellen szemtorna
Fáradt szem tünetei ellen hasznos a szemtorna

Fáradt szem szédülés tünetével is járhat

A fáradt szem sok kellemetlenséget okozhat, és a szédülés is lehet egyike ezeknek a tüneteknek. Amikor a szemünk fáradt, akkor gyakran érzünk szédülést is, ami tovább rontja a helyzetet. Ez a jelenség a szemünk túlzott terhelése miatt alakulhat ki, például hosszú órákon át tartó számítógépes munka vagy intenzív olvasás során. A fáradt szem szédülésének oka lehet az is, hogy a szemizmok túlzottan megterhelődnek, és ezáltal zavart okoznak a szem mozgásában és az egyensúlyunkban.

Ha fáradt szemet és szédülést tapasztalsz, fontos, hogy pihenj és szüneteket tarts a tevékenységeid között. Emellett ajánlott szemtornákat is végezni, amelyek segíthetnek enyhíteni a tüneteket és erősíteni a szemizmokat. Ha a fáradt szem és a szédülés tünetei hosszabb ideig fennállnak, érdemes orvoshoz fordulni, mivel ezek a jelek más egészségügyi problémákra is utalhatnak.

A fáradt szem tüneteinek enyhítésére további tippeket olvashat a Fáradt, kiszáradt szem bejegyzésünkben.

Fáradt szem tünetei a mindennapokban

A fáradt szem hatással van az egész testünkre. Amikor sokáig nézünk a számítógép vagy a mobiltelefon képernyőjére, a szem izmai fáradttá válnak. Ez a fáradtság nem csak a látásunkra, hanem az általános közérzetünkre is hatással van. A fáradt szemek miatt könnyen kialakulhat fejfájás vagy általános fáradtság érzése. Ezért fontos odafigyelni a szemünk egészségére és rendszeresen pihentetni őket.

Fáradt szem hatással van:

 1. munkavégzésre,
 2. koncentrációra,
 3. mindennapi tevékenységekhez szükséges komfortérzetre.

A fáradt szem tünetei nemcsak a látásunkra és a szem egészségére lehetnek károsak, hanem a mindennapi tevékenységeinkre is hatással vannak. Ha a szemünk fáradt és kiszáradt, akkor nehezebben tudunk koncentrálni, rosszabbul teljesítünk, és általában kevésbé produktívak vagyunk. Ezért fontos odafigyelni a szemünk egészségére, és szükség esetén orvoshoz fordulni, ahol többek között a szemészeti tábla alkalmazására is sor kerül a diagnózis felállításához.

A fáradt, kiszáradt szemek tehát sokkal többet jelentenek, mint amennyit elsőre gondolnánk. Fontos odafigyelni rájuk, és megfelelően gondoskodni róluk, hogy az életünk minősége ne szenvedjen csorbát.

Nő az ágyban fáradt szemét a laptopra hajtja
Fáradt szem hatással van a hatékony munkavégzésre

Fáradt szem tünetei – Összegzés

Összességében tehát a fáradt szemek tünetei igen kellemetlenek lehetnek, de szerencsére vannak olyan egyszerű módszerek, amelyek segíthetnek enyhíteni ezeket a tüneteket. Ne feledje, hogy a szemek egészsége és kényelme rendkívül fontos, ezért érdemes odafigyelni a megfelelő pihenésre, fényviszonyokra és a szemüveg viselésére. Ha azonban a tünetek tartósan fennállnak, mindenképpen keresse fel egy szemész szakorvost, aki segíthet a diagnózisban és a megfelelő kezelésben.

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.
A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes.

Szolgáltatás igénybevételéhez a “CIKK” jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tud most jelentkezni: 
06 1 466 59 66

Megjegyzés: vizsgálatra kontaktlencse nélkül érkezzen!

Szólj hozzá!