Fáradt, kiszáradt szem

A szemünk a legérzékenyebb szervünk, amely állandóan ki van téve a külső hatásoknak. Ezért nem meglepő, hogy gyakran tapasztalunk különböző kellemetlenségeket a szemünkben, mint például a fáradtság vagy a kiszáradás érzését.

Miért alakul ki szemszárazság, mitől fárad el a szemünk? Mit tehetünk a fáradt, kiszáradt szem tüneteinek enyhítéséért?

Alábbi cikkünkben ezekre a kérdésekre is választ adunk.

Fáradt, kiszáradt szem

Mikor tapasztalható a fáradt, kiszáradt szem?

A fáradt szemek általában akkor jelentkeznek, amikor hosszabb ideig intenzív figyelemre van szükségünk. Például, ha sokat dolgozunk a számítógépen vagy olvasunk hosszú ideig, akkor könnyen kimerülhetnek a szemizmaink, ami fáradt érzést eredményezhet. Emellett a hosszú ideig tartó szemfeszítő tevékenységek, mint például a vezetés vagy a televíziózás is hozzájárulhatnak a fáradt szemek kialakulásához.

A kiszáradt szemek pedig akkor jelentkeznek, amikor nem termelődik elegendő könny a szemekben, vagy a könnyek nem megfelelő minőségűek. A kiszáradt szemek sok kellemetlenséget okozhatnak, mint például égő vagy viszkető érzés, homályos látás vagy akár szemirritáció is előfordulhat. A kiszáradt szemek leggyakoribb okai közé tartozik a környezeti tényezők, mint például a száraz levegő vagy a szél, valamint a hosszan tartó számítógép-használat is.

Fontos kiemelni, hogy a fáradt és kiszáradt szemek nemcsak kellemetlen tüneteket okozhatnak, hanem hosszú távon komolyabb problémákhoz is vezethetnek. Ezért fontos odafigyelni a szemünk egészségére, és megfelelő intézkedéseket tenni a megelőzés és kezelés érdekében.

Fáradt, kiszáradt szemek okai

A fáradt, kiszáradt szemek okai számos tényezőre vezethetők vissza.

Hosszabb ideig tartó képernyő előtt töltött idő

Az egyik leggyakoribb ok a hosszú ideig tartó képernyő előtt ülés, amely túlzott szemfeszítést eredményez. Ide tartozik a

 1. számítógép,
 2. okostelefon,
 3. táblagép,
 4. televízió képernyőjének huzamosabb ideig tartó nézése.

A számítógép, az okostelefon és a televízió ma már elengedhetetlen eszközöknek számítanak az életünkben. Használatuk sok előnnyel jár, de ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagynunk a hatásaikat a szemünkre.

A képernyő használata során fontos figyelmet fordítani a szemek megfelelő pihentetésére. Hosszú órákon át való folyamatos nézés ugyanis káros hatással lehet a szemek egészségére. A túlzottan hosszú képernyő bámulás során a szemek fáradtak lesznek, ami számos kellemetlen tünetet okozhat, mint például szemfájás, szemkivörösödés, homályos látás vagy akár fejfájás.

Képernyő hosszú ideig tartó bámulása szemfáradtságot okoz

Ennek elkerülése érdekében érdemes időről időre rövid szüneteket tartani, amikor a szemeket pihentetjük. Ilyenkor érdemes a szemeket néhány percig csukva tartani, vagy akár távolba nézni, hogy a szemizmok megfelelően ellazuljanak. Emellett fontos a megfelelő munkahelyi környezet kialakítása is, amely megfelelő világítást és optimális képernyőbeállításokat biztosít.

Fáradt, kiszáradt szem hátterében a környezeti tényezők és levegőminőség

A környezeti tényezők és a levegőminőség fontos szerepet játszanak a szem egészségében és jóllétében. Melyek ezek a környezeti tényezők?

 • Száraz levegő és légkondicionáló hatása a szemre
  A száraz levegő és a légkondicionáló berendezések hatása a szemre komoly problémákat okozhatnak. A száraz levegő kiszáríthatja a szemeket, ami kellemetlenséget és irritációt okozhat. Ez különösen problémát jelenthet azok számára, akik hosszú ideig tartózkodnak klímaberendezéssel felszerelt helyiségekben, például irodákban vagy repülőgépekben.A hideg levegő és a szellőztetett környezet kiszáradást okozhat a szemekben, ami szárazságot, viszketést és égő érzést eredményezhet. Ez különösen problémát jelenthet azok számára, akik száraz szem szindrómában szenvednek.Összességében tehát fontos odafigyelni a szemek megfelelő hidratálására és védelmére, különösen akkor, ha hosszú ideig tartózkodunk klímaberendezéssel felszerelt helyiségekben.
 • Por, pollen és más irritáló anyagok
  A por és a szennyezett levegő irritálhatja a szemeket, okozhat szárazságot, viszketést vagy égő érzést. Ez különösen problémás lehet azok számára, akik hosszú időn át vannak kitéve ilyen környezeti tényezőknek, például építőipari munkások vagy mezőgazdasági munkások.
  A káros vegyi anyagoknak való kitettség szintén súlyos problémákat okozhat a szemekben. Az ilyen anyagok, például a klórozott vegyszerek vagy a festékek, irritálhatják a szemeket, és akár súlyosabb problémákat is okozhatnak, mint például a kötőhártya-gyulladás vagy a szaruhártya sérülése.
  Emellett a szél, a klórozott víz, a dohányfüst, a szemcseppek és a kontaktlencsék használata is hozzájárulhat a szemek kiszáradásához.

A jó levegőminőség rendkívül fontos a szemek egészségének megőrzésében. A friss levegő és az alacsony szennyezettség segít csökkenteni a szem irritációját és javítja a könnyfilm minőségét. Ez különösen fontos azok számára, akik hosszú órákat töltenek zárt helyeken, például irodákban vagy autókban.

Azonban nemcsak a környezeti tényezők befolyásolják a szem egészségét, hanem az egyéni szokások és gondozási rutin is. Fontos, hogy megfelelően tisztítsuk és hidratáljuk a szemeket, valamint rendszeresen ellenőrizzük a látásunkat.

Fáradt szem

Cilinderes szemüveg viselése kezdetén szintén előfordulhat, hogy feszültséget vagy kellemetlenséget érzel a szemüveg viselése közben. A cilinderes szemüveg megszokása cikkünkben tippeket kaphatsz arra, hogy mit tehetsz ilyenkor.

Fáradt, kiszáradt szem problémájára van megoldás

Számos módszer létezik a fáradt, kiszáradt szemek enyhítésére. Íme, néhány tipp, amelyek segíthetnek:

 1. Masszázs a szemnek:
  Gyengéden masszírozd át a szemhéjadat naponta 20-30 másodpercig. Ez segíti a vérkeringést, ellazítja az izmokat és serkenti a könnymirigyeket. Mindezt 5-ször legalább ismételd meg.
 2. Szemtorna gyakorlatok:
  Az ilyen torna enyhíti a szem megerőltetését és javítja a vérkeringést. Egy tárgyat mozgás magad előtt kb. 15-szer hozd közel és távolítsd magadtól. Közben a szemeddel a tárgyra fókuszálj. Aztán a szemed forgasd óramutatóval megegyező és ellenkező irányba minimum 5-szőr.
 3. Hideg a szemnek (víz vagy jég)
  Segíti a hideg a szem körüli égető érzést. Ha van duzzanat azt leviszi. Javítja a vérkeringésedet. Csukd be a szemed és jó hideg vízzel öblítsd le az arcod és a szemedet is. Ezt bárhol gyorsan meg tudod csinálni. Még jobb, ha 5-10 percre jeget tudsz a szemhéjadra tenni, vagy akár vizes borogatást.
 4. Hidratálj
  Fontos a megfelelő hidratáció, a szemkörnyék rendszeres hidratálása és a szemegészség megőrzése érdekében. Itt megemlítendő, hogy belső hidratálás, vagyis a megfelelő folyadék bevitel legalább ilyen fontos a szem egészségének megőrzése érdekében.
 5. Élj egészségesen
  Továbbá, érdemes figyelmet fordítani az egészséges életmódra, amely magában foglalja a megfelelő táplálkozást, a rendszeres testmozgást és az elegendő mennyiségű és minőségű pihenést. Ezek az intézkedések segítenek csökkenteni a stresszt és javítani az általános egészségi állapotot, beleértve a szemek egészségét is.
Egészséges életmóddal javíthatók a fáradt, kiszáradt szem tünetei

Összességében tehát elmondható, hogy a fáradt, kiszáradt szemek jelentősége és gyakorisága nem elhanyagolható. Fontos odafigyelni a szemünk egészségére, és megfelelő intézkedéseket tenni a megelőzés és kezelés érdekében. A megfelelő pihenés, szemkímélő gyakorlatok és hidratálás nagyban segíthetnek a fáradt, kiszáradt szemek kezelésében és megelőzésében.

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.
A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes.

Szolgáltatás igénybevételéhez a “CIKK” jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tud most jelentkezni: 
06 1 466 59 66

Megjegyzés: vizsgálatra kontaklencse nélkül érkezzen!

Szólj hozzá!