Fényes foltok látása

Zavaró, sőt ijesztő? Ez okozza a fényes foltok látását

A látótér szélén megjelenő szikrázás, villanás, fénypontok vagy fényes foltok látása sürgős szemészeti probléma előhírnöke is lehet, különösen, ha hirtelen jelenik meg. Kellemetlen vizuális zavarról van szó, amit általában hullócsillaghoz vagy villámhoz hasonlítanak, a jelenség oka azonban nem a testen kívül, hanem a szem belsejében keresendő.

foltokban látni

Fényes foltok látása és a szem anatómiája

A szemvillanás több okból is kialakulhat, az egyik leggyakoribb ok a szemben lévő gélszerű üvegtest zsugorodása, ami elkezdi húzni a retinát. A retina egy vékony, fényérzékeny szövetréteg a szem hátsó részén. Itt helyezkednek el azok az érzékelő sejtek, amelyek a látásinformációt az agyi látóközpont felé továbbítják. A szemgolyónak közvetlenül a retina előtti része tartalmazza az üvegtestet, ami segít a szemnek megtartani az alakját. Az üvegtesten apró, nagyon vékony rostok vannak, amikor ezek a rostok húzzák a retinát, látászavar jelentkezhet.

Az üvegtest zsugorodása természetes jelenség, az életkor előrehaladtával az üvegtest veszít a térfogatából, így nagyobb valószínűséggel lehet villanásokat látni. Ahogy öregszünk, úgy nő a retinaproblémák és a látásromlás kockázata.

Szemvillanások akkor is előfordulhatnak, ha egyéb fizikai hatások érik a retinát, például ha a szemet ütés éri vagy erősen megdörzsölik. A fényvillanások ilyenkor hirtelen jelennek meg, majd gyorsan elhalványulnak.

Ezzel szemben a hosszabb ideig fennmaradó fényes foltok, vonalak vagy pontok lehetnek migrénes aura vagy más betegség tünetei is.

fenyes foltok latasa galeria optika

Kiknél alakul ki nagyobb valószínűséggel a szemvillanás?

  • Rövidlátók, őket érinti a legtöbb esetben.
  • Öregedő szem.
  • Migrénben szenvedők.

Lehetséges, hogy a fényes foltok látása komoly szemproblémára utal?

Sokan látnak időnként fényvillanásokat, különösen az életkor előrehaladtával. Ezek az alkalmi villanások általában ártalmatlanok, de egy szemészeti vizsgálat során meg kell beszélnie őket az orvosával. Ha azonban hirtelen ismétlődő fényvillanásokat kezd látni, az komoly problémát jelenthet, különösen, ha egyéb elváltozásokat is tapasztal a látásában (homály, vakfolt, torzítás).

A szemvillanás lehet a retina leválásának vagy retinaszakadásnak a tünete. A retinaszakadás a retina megrepedését jelenti. A retinaleválást gyakran üvegtestleválás előzi meg. Ilyenkor az üvegtestben lévő folyadék a retina mögé kerül, és zavarja a képalkotás folyamatát.

A retinaleválás súlyos és kockázatos:  ha a szem belső faláról leválik a retina, akkor fennáll a súlyos látáskárosodás vagy legrosszabb esetben a megvakulás veszélye.

A retina leválása a legtöbb esetben a rövidlátókat érinti, akiknek vékony, sérülékeny a retinájuk. Az öregedő szem is ki van téve a sérülés veszélyének, az évek múlásával ugyanis zsugorodik az üvegtest, így nő a retinát érő húzóerő, ezért károsodik.

Szűrővizsgálat a retinaleválás megelőzésére?

Ajánlott a szűrővizsgálat azoknak, akiknek a családjában volt már nagyobb fokú rövidlátás, ideghártya-leválás, illetve koraszülöttek esetében.

A retinaleválás esélye megnő, ha a másik szemben már volt retinaleválás. A családban előfordult retinaleválás szintén növeli annak az esélyét, hogy ugyanez a probléma jelentkezik a páciensnél.

Fényes foltok látása
Fényes foltok látása

Bármilyen típusú szemsérülés hatással lehet a retinára, ezért fontos, hogy komolyan vegyük a védőszemüveg viselését. Az olyan kontaktsportok, mint a labdarúgás vagy ökölvívás, szintén növelik annak az esélyét, hogy erős ütés éri a fejet, ezért a retinasérülés szempontjából nagyobb kockázatot jelentenek.

Mi az összefüggés a fényes foltok látása és a migrén között?

A szemvillanás látványa a migrén egyik tünete is lehet. A migrénes fejfájás klasszikus megelőző tünete az úgynevezett vizuális aura, mely jelentheti szikrák, fényes pontok, cikkcakk vonalak megjelenését a látótérben. A migrénnel összefüggő szemvillanás jellemzően fiatalabb embereknél alakul ki (az üvegtest zsugorodása okozta szemvillanás a kor előrehaladtával jelenik meg). A migrén okozta vizuális zavarokat nem feltétlenül kíséri fejfájás.

A migrén okozta látási zavarok nem tartanak sokáig, de rendkívül zavaróak lehetnek. Különösen akkor riasztó a páciens számára, amikor nem kíséri fejfájás. Mindenképp érdemes kivizsgáltatni és kezeltetni.

Mikor kell aggódni a szemvillanás miatt?

A legtöbb esetben a szemvillanás nem olyasmi, ami miatt aggódni kellene. Gyakran előfordul az életkor előrehaladtával, és teljesen normális. Ha azonban a korábban tapasztaltnál sokkal több villanást észlel, vagy gyakrabban jelentkeznek, akkor orvoshoz kell fordulni. Komoly látásprobléma is állhat a háttérben, például retina leválásának jele lehet. Ha levált vagy elszakadt a retinája, akkor kezelésre van szüksége.

Azonnal hívja orvosát, ha:

  • Hirtelen villanások jelentkeznek, előzmények nélkül.
  • Hirtelen megnövekszik a villanások száma.
  • Ha a fényvillanásokkal párhuzamosan homályosodást vagy sötét foltokat észlel a látómezőben.
  • Sötét területet vagy „függönyt” lát.
  • Fényvillanásokat lát, miután a szemét vagy az arcát ütés éri.
fenyes foltok latasa szemvizsgalat

Fontos, hogy vigyázzon a szemére, különösen az életkor előrehaladtával. Ha bármi szokatlant észlel a látásával kapcsolatban, érdemes utánajárni. A rendszeres szemvizsgálat és az esetleges aggodalmak szakemberrel való megbeszélése jó módja annak, hogy szemei hosszú távon egészségesek maradjanak.

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.
A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes.

Szolgáltatás igénybevételéhez a “CIKK” jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tud most jelentkezni:
06 1 466 59 66

Szólj hozzá!