A homályos látás 13 lehetséges oka

A homályos látás az egyik leggyakoribb szemmel kapcsolatos panasz. A szem bármely részének, a szaruhártyának, a retinának vagy a látóidegnek a legapróbb károsodása is homályos látást okozhat, de szemproblémáktól teljesen függetlenül is megjelenhet, egyéb egészségügyi problémák tüneteként.

homalyos latas 13 oka galeria optika

Homályos látás során a látás élessége nem megfelelő, nehezen fókuszálunk. A tárgyak elmosódottnak tűnnek, különböző távolságokban elvesztik élességüket, kontrasztjukat.

Homályos látás: mikor van szükség azonnali vizsgálatra és kezelésre?

A hirtelen leromló látásélesség hátterében sokszor orvosi vészhelyzetek állnak, amelyeket a lehető leghamarabb kezelni kell a maradandó károsodás és a látásvesztés megelőzése érdekében.

Retinaleválás

A retinaleválás esetén a retina elszakad a szem hátsó részétől, és elveszíti vér- és idegellátását. Ilyenkor a sérült villogó fényeket és fekete foltokat lát, amelyeket homályos látás vagy látásvesztés követ. Sürgősségi kezelés nélkül a látás véglegesen elveszhet.

Stroke

A homályos látás vagy látásvesztés annak a jele is lehet, hogy agyvérzés érte az agy látást irányító részét. A szemet érintő stroke csak az érintett szemben okoz homályos látást vagy látásvesztést. A hirtelen fellépő látászavar a stroke egyik leggyakoribb előjele. Éppen ezért, ha a látászavart szédülés, egyensúlyvesztés, beszédzavar, hirtelen gyengeség, illetve arc- vagy végtagzsibbadás kíséri, akkor azonnal mentőt kell hívni, mert nagyon valószínű, hogy stroke-kal van dolgunk.

Makuladegeneráció

A betegség elsősorban az 50 évesnél idősebbeket érinti, és az éleslátás helyének – a sárgafoltnak – a korral előrehaladó elfajulásával jár. Kezelés nélkül a betegek elvesztik olvasóképességüket és éleslátásukat.

homalyos latas 13 oka makula galeria optika

Elsődleges, zárt zugú glaukóma

Akkor alakul ki, amikor a szemen belüli vízelvezető rendszer elzáródik. A szemen belüli nyomás nagyon gyorsan megemelkedhet, ami bőrpírt, fájdalmat és hányingert okoz. Néhány óra alatt glaukómás roham alakulhat ki, általában az egyik szemet érintő heves szem- és homloktáji fájdalom, látásélesség csökkenés, homályos látás alakul ki, a fényforrások körül szivárványszínű karikák jelennek meg, és hányingerrel is járhat. Az érintett szem vörös, a pupilla oválisan tág, tapintásra kőkemény. A glaukómás roham azonnali szemészeti kórházi kezelést igényel, ennek hiányában az érintett szem 24 órán belül megvakulhat.

Megerőltetett szem

A szemet rendkívül terheli, ha valamit hosszú ideig, szünet nélkül nézünk és összpontosítunk. Ez lehet a számítógép monitorja, a mobiltelefon, ilyenkor digitális szemterhelésről beszélünk. Hasonló tünetet okozhat az olvasás és az autóvezetés is, különösen éjszaka és rossz időjárás esetén.

Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás a szem külső nyálkahártyájának fertőzése. Általában vírus okozza, de baktérium vagy allergia is állhat a háttérben.

Szaruhártya-kopás

A szaruhártya a szem elülső részén található átlátszó burkolat. Ha megkarcolódik vagy megsérül, homályos látás alakulhat ki, illetve a beteg gyakran úgy érzi, hogy valami van a szemében.

Magas vércukorszint

A nagyon magas vércukorszint miatt a szemlencse megduzzad, ami homályos látást eredményez.

homalyos latas 13 oka vercukorszint galeria optika

Szaruhártya-gyulladás

A szaruhártyának 5 rétege van. Mivel a gyulladás bármely rétegben kialakulhat, ezért több eltérő típusú szaruhártya-gyulladást is megkülönböztethetünk. A gyulladás egyik tünete a látásélesség csökkenése. A szaruhártya gyulladásának leggyakoribb okai: helytelenül tárolt és alkalmazott kontaktlencse viselése, apró sérülés a szem felszínén, illetve immunfolyamatok is kiválthatják a gyulladásos reakciót.

Makula lyuk

A makula lyuk egy szakadás vagy törés a retina közepén, kialakulásának oka pontosan nem ismert. Homályos látás, valamint torzlátás formájában jelentkezik, mely végül a centrális látás nagyfokú csökkenését okozza, az olvasó képesség jelentősen megromlik. Az esetek többségében 70 éves kor felett jelentkezik.

Aurás migrén

Egy súlyos migrén látászavart is okozhat. A leggyakoribb az aurás migrén, amikor a homályos látást fényes villanások és foltok kísérik. Egyéb érzékszervi zavarok is jelentkezhetnek.

Látóideg-gyulladások

Fő tünete, hogy a szemmozgást tompa vagy éles fájdalom is kíséri, és pár nappal később rohamos látásromlást is lehet tapasztalni. A fájdalom általában 1-2 nappal előzi meg a látásromlást, vagy vele egy időben jelentkezik, és 7-10 napig tarthat.

Mentális betegségek

Egyes mentális egészségügyi problémák, például a szorongás és a depresszió is járhatnak pszichoszomatikus tünetekkel, de a mély gyász is élőidézhet homályos látást vagy látásvesztést.

homalyos latas 13 oka 2 galeria optika

A szemésznél: kivizsgálás és kezelés

A homályos látásnak számos oka lehet, testünk arra figyelmeztet minket, hogy valamilyen egészségügyi problémánk van. Ahogy a fentiekben is láthattuk, egyes esetekben a látászavart nem feltétlenül a szem valamilyen betegsége okozza. Ha a látása hirtelen romlani kezd, keressen fel szakembert, hogy megtudja, mi áll a háttérben!

Szólj hozzá!