Sztereogramok

Sokszor érezhetjük azt a számítógépes munka közben, hogy egyre kevésbé tudunk koncentrálni, tompának érezzük magunkat, gyakran még a fejünk vagy a szemünk is fájni kezd. A közeli fókuszt igénylő irodai munkavégzés, a monitor használata problémát okozhat, hiszen a szemünk elsősorban a távolba tekintéshez fejlődött.

Sztereogram kép

Nagy megerőltetést jelent a látásunk számára, ha egy közeli pontot kell figyelni több órán keresztül, ez különféle tüneteket okozhat. A tünetek megjelenésének hátterében állhat a két szem nem kielégítő együttműködése is. A sztereogram tesztek fényt derítenek arra, hogy megfelelően működik-e a kétszemes együttlátás.

Az alábbiakban megnézzük, hogy mire való a sztereogram és mit kell tudni róla. Olvass tovább!

Mi az a sztereogram

A sztereogram egy vagy több sík kép segítségével létrehozott térhatású kép optikai illúziója. Eredetileg olyan kép-párt jelentett, amelyet sztereoszkóp segítségével lehetett megfelelő módon megnézni. – Wikipédia

Amit ma általában sztereogramoknak neveznek, azok csupán egyik fajtái ezeknek a 3D-s képeknek: olyan ábrák, amelyeket megfelelő technikával kell nézni ahhoz, hogy térhatású látványt kínáljanak.

Sztereogram kép

Akkomodáció és konvergencia

Az akkomodáció vagyis a szem alkalmazkodó képessége a szemlencse törőerejének megfelelő mértékű növelése annak érdekében, hogy a szem közelebbi tárgyakat is élesen legyen képes látni. Az életkor előrehaladásával ez a képesség, a szemlencse rugalmassága egyre csökken, ez áll a presbyopia hátterében.

A konvergencia jelenti a két szem által bezárt szöget, a két szem nézővonalának egymáshoz való közelítését, összetérítését. A két szem konvergál, ha egy távoli pont nézése után közelre fixálunk, pl. monitort nézünk. Amikor a szem konvergál, fokozódik a fénytörése, amikor azonban távolba néz a két szem, vagyis a konvergencia mértéke csökken, a szemek fénytörése is mérséklődik.

A sztereogramok intenzíven igénybe veszik a szem alkalmazkodó képességét (akkomodáció), illetve a szem nézővonalának összetérítését (konvergencia).

Sztereogram képek

A sztereogram képek használatával térképezi fel a térlátás területeit. A cikkünkben bemutatott képek segítségével fény derülhet az esetleges látási problémákra.

Sztereogram képek

A sztereogram képek használata

 1. Tedd karnyújtásnyi távolságba és szemmagasságba a két képet.
 2. A másik kezed mutatóujját pedig tedd kb. 20 cm-re az orrodtól a két kép közé.
 3. Nézz a mutatóujjadra!
 4. Ha a két kép között megjelent egy harmadik, ami a két kép összefésült változata, akkor abban már biztos lehetsz, hogy mind a két szemed részt vesz a kétszemes együttlátásban.

Amennyiben nem sikerül a két kép összeolvasása, vagy jelentős mértékben fáraszt, ne aggódj, számos dolog állhat a háttérben, amit egy funkcionális látásvizsgálat kideríthet.

Mikor van szükség sztereogramok alkalmazására?

Ha a közeli munkavégzés során, vagyis írás, olvasás, mobilozás, tablet vagy számítógép használata közben a következő tüneteket tapasztalod, akkor érdemes bejelentkezni szemészeti kivizsgálásra:

 • fejfájás,
 • kettős kép,
 • szem fáradtság,
 • homályos látás,
 • álmosság olvasás közben,
 • sor tévesztés,
 • elugráló szavak,
 • nehezített koncentráció,
 • szédülés,
 • rosszullét autózás, buszozás közben vagy bármilyen mozgó járművön.

Kalóz Melinda
optometrista

Funkcionális látásvizsgálat

Szólj hozzá!