Mi a különbség a bifokális és a multifokális lencse között?

Szeretnéd, hogy a látásproblémád ne akadályozzon mindennapjaidban?
Szeretnéd elkerülni a bosszantó szemüvegcseréket?
Szeretnél jó döntést hozni a szemüvegválasztás során?

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy melyek a különbségek a bifokális és a multifokális szemüveglencse között, megkönnyítve számodra az ideális szemüveg kiválasztását.

Bifokális és multifokális szemüveglencse

Mi A Kulonbseg A Bifokalis Es Multifokalis Szemuveglencsek Kozott Kezdo

Fókuszpontban a különbség a bifokális és a multifokális szemüveglencse között

A bifokális szemüveg 2, míg a multifokális (progresszív) szemüveg használata 3 látási zónában nyújt magabiztos tájékozódást.

Utóbbinál a szemüveglencse 3 részre oszlik. A felső rész segít a távol látásban, így egy részlet sem kerülheti el a figyelmedet a mozivásznon futó történésekről.

A köztes zóna, a távoli és közeli korrekció közötti fokozatos átmenetet biztosítja, melynek köszönhetően a pattogatott kukoricára való koncentrálás sem okozhat gondot a moziban.

A szemüveglencse legalsó osztása pedig a közeli zónában való széles látóteret garantálja.

Bifokális és multifokális Lencse

Bifokalis Es Multifokalis Lencse

A bifokális szemüveg esetében nincs kialakítva a köztes látási zóna felülete, így az egy felső és egy alsó részre tagolódik, melyek a távolra meg a közelre látást teszik lehetővé.

Az éles választóvonal

Szemben a multifokális lencsékkel, a bifokális lencsék a távolra és közelre látást szolgáló részét egy látható vonal választja el.

Ez sokaknál kevésbé esztétikus megjelenést jelent. Ez a kis - talán jelentéktelennek tűnő - vonal információt adhat viselője életkoráról, hiszen a többfókuszú lencsék az életkor előrehaladtával szükségesebbé válhatnak.

A multifokális szemüveglencséknél a látómezők közti átmenet folyamatos, nincsen látható választóvonal.

Nézzük, milyen további jelentősége van ennek a választóvonalnak viselője számára…

Képugrás a bifokális szemüveg használata során

A bifokális szemüveglencsékben látható éles választóvonal nem csupán a kívülállóknak tűnhet fel, viselője is érzékelheti, mivel a közeli és a távoli korrekciót biztosító rész közt éles váltás következik be, ami képugrást okozhat a bifokális szemüveg használata során.

Mozgás közben jelenthet ez nagyobb zavart, például közlekedés, vezetés közben, vagy éppen lépcsőzés során adódhatnak kellemetlenségek.

Ahogy fent már említésre került, a multifokális szemüveglencséknél a látómezők közti átmenet folyamatos, ezért zavartalanabb a váltás.

Bifokális lencse képugrás

Bifokalis Lencse Kepugras

Munkatávolság

Egyre többen és többen dolgozunk naphosszat a számítógépünkhöz láncolva, a munkaidőn túl pedig forgatjuk az “okos eszközeinket”.
Ezeket olyan távolságban nézzük, amelyre egy olvasószemüveg kevés lehet, a távoli korrekciós szemüveg pedig túl sok, vagy éppen fordítva, de semmiképpen sem megfelelő.

Az egyik leglényegesebb különbség a multifokális és bifokális lencse között, hogy az utóbbi nem ad megfelelő korrekciót munkatávolságra (60-100 cm).
Ez azt jelenti, hogy jól tudunk vele olvasni, azonban a számítógép képernyőjét nem látjuk elég jól. Miért ajánlott a kékfény szűrő szemüveg viselése a digitális eszközök használata közben?
A bifokális szemüveglencse viselése e köztes távolságok esetén nem biztosít éles látást, viselőjének kellemetlen tapasztalatokban lehet része.

A multifokális szemüveglencse minden távolságra biztosítja az éleslátást, mivel a lencsén belül folyamatosan változik a dioptria fentről lefelé haladva.
Ennek köszönhetően ugyanolyan látásélményt biztosít minden körülmény között, a szemüvegek cserélgetése nélkül.

A kör, a pajzs és a homokóra

Hogy mi köze a síkidomoknak a többfókuszú szemüveglencsékhez?
Nagyon is sok.
A bifokális lencsének, ugye, két fókuszpontja van. Felül a széles távoli rész, alul pedig egy pajzs vagy kör alakú olvasó rész.
Ennek köszönhető, hogy tiszta képet ad távolra (közlekedés, mozi, előadóterem), valamint olvasó távolságra (olvasás, írás).

Multifokális lencse homokóra

Multifokalis Lencse Homokora

A multifokális szemüveglencséknél kör helyett homokórát képzelhetünk el, melynek felső, széles zónájában helyezkedik el a távoli éleslátást biztosító, alsó részében az olvasó, a középső keskenyebb részben pedig a munkatávolságokra használható csatorna.

Kettő vagy akár három az egyben

Mindkét típusú szemüveglencsének vitathatatlan előnye, hogy helyettesítik az egész napos fárasztó szemüvegcseréket.

A bifokális szemüveglencsék két szemüveget tehetnek feleslegessé, hiszen egyszerre biztosítanak makulátlan képet távolra (autóvezetéshez), illetve közelre (olvasáshoz).

A multifokális lencsék ennél több, akár három szemüveget is helyettesíthetnek a több zónának köszönhetően, a távoli és közeli éleslátás mellett a munkatávolságra is korrekciót biztosítanak, mely a számítógép használatát is kényelmessé teszi.

Melyiket könnyebb megszokni? - multifokális vs. bifokális lencse

Bármilyen új szemüveg esetén számolni kell azzal, hogy eleinte szokatlan lehet a viselése, rövidebb-hosszabb időnek el kell telnie ahhoz, hogy megszokjuk.

Fokozottan jelentkezhet ez, ha új szemüveglencsénk egyszerre több szemüveget helyettesít, legyen az bifokális lencse vagy multifokális lencse.
Azért rövidebb-hosszabb idő, mert ahányan viselünk szemüveget, annyiféleképpen reagálunk, s a hozzászokás ideje egyénenként eltérő lehet.

Multifokális és bifokális lencse megszokás

Multifokalis Es Bifokalis Lencse Megszokas

A bifokális szemüveglencse viselése során kezdeti nehézséget okozhat a dioptriaértékek közötti váltás, a határozott választóvonal, ez hatással lehet a mélységérzékelésre.
Minél kisebb a dioptriák közötti különbség, annál könnyebb a megszokás.

A multifokális lencsék használata során több hangsúlyt kell fektetni a helyes fejtartásra, a szemüvegviselőnek alkalmazkodnia kell a tekintési irányokhoz. Ez azt takarja, hogy vízszintesen távolra látunk, kissé lefelé a köztes távolságra tekintünk, meredeken lefelé pedig olvasunk.
Sokaknál néhány óra alatt természetessé válik a multifokális lencse használata, másoknál több hétig is eltarthat.

A bifokális vagy a multifokális lencse árak az alacsonyabbak?

A szemüveglencsék árát sok tényező befolyásolja, úgy mint a legkülönfélébb felületkezelések vagy az esztétikai szempontból fontos vékonyítás.

Tekintve, hogy a multifokális lencsék a legkorszerűbb és legbonyolultabb típusú lencsék, magasabb áron elérhetőek, a bifokális szemüveg árak ehhez képest alacsonyabbak.
Nem meglepő, hiszen e precízen csiszolt lencsék két vagy több eltérő dioptriából állhatnak össze, teljesen láthatatlan összeillesztéssel.

A tétet emelheti még a nagyobb csatornaszélesség, mely a látásélmény fokozott kényelméért felel.

Szemfáradtság

Multifokális és bifokális lencse szemfáradtság

Multifokalis Es Bifokalis Szemfaradtsag

Mondd csak, te is tapasztaltad már a szemfáradtság tüneteit?
Vajon ez nem lesz rosszabb egy új szemüveggel, amelyik ráadásul több szemüveget helyettesít?

A kezdeti nehézségeket követően, amikor agyunk hozzászokott az új helyzethez, a multifokális szemüveg igazán komfortos látásélményt nyújthat.

A bifokális szemüveg viselése során szemfáradást okozhat ha az olvasóterületet az alsó részével végzel például nagy mennyiségű számítógépes munkát.

Most, hogy áttekintettük a legfontosabb különbségeket a multifokális és a bifokális szemüveglencsék között, nem marad más hátra, kedves olvasó, hogy mérlegelj, dönts, aztán minden nap élvezd az új szemüveged nyújtotta látásélményt.

Foglaljon időpontot most díjmentesen vásárlási kötelezettség nélkül látásvizsgálatunkra és szakmai tanácsadásunkra.

A vizsgálat értéke 19.990 Ft, ami önnek, most díjmentes. Szolgáltatás igénybevételéhez a "CIKK" jeligét kérnénk bemondani.

Szemvizsgálatra itt tudsz most jelentkezni: 
06 1 466 59 66

Szólj hozzá!