Látásvizsgálat és szemvizsgálat közötti különbség

Mit jelent a szemvizsgálat és a látásvizsgálat? Milyen különbség van közöttük? Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a cikkben.
Foglalkozunk a szemvizsgálat és látásvizsgálat elvégzésének módjával, az optometrista vagy szemész szakorvos által végzett vizsgálat különbségeivel.
Megismerkedünk az egyes vizsgálatokkal kapcsolatos ajánlott szabályokkal is. A cikkből megérthetjük, mi a különbség a látásvizsgálat és a szemvizsgálat között.

Szemvizsgálat és látásvizsgálat közötti különbség

Mi a szemvizsgálat?

A szemvizsgálat az egyik legfontosabb lépés egy szemész számára a beteg látásminőségének megállapításában. Szemvizsgálat az a megfigyelés, amelyet a szemész végez a szem szerkezetének és funkcióinak tesztelésére. Ennek során különböző berendezéseket és teszteket használ, hogy pontos képet kapjon a kliens szemének állapotáról, az esetleges ellátás szükségességéről.

A szakorvos a rendelkezésre álló eszközök közül a felmerülő probléma, tünetek alapján tud választani a pontos diagnózis felállítása érdekében.

A szemvizsgálat a látásproblémák diagnosztizálásán túl segíthet megelőzni is azokat. A szemész képes észrevenni azokat korai jeleket, amelyek a látásproblémák kialakulásához vezetnek, és azonnali kezelést javasolni, hogy megelőzze a jövőbeni szövődményeket. A szemvizsgálat segíthet meghatározni, hogy a betegnek szüksége van-e szemüveg vagy kontaktlencse viselésére.

Mi a látásvizsgálat?

A látásvizsgálat egy olyan eljárás, amelynek során a szemész vagy optometrista szakember a látás élességét határozza meg, illetve azt, hogy van-e a szemnek fénytörési hibája. Ezt meghatározva teszi meg a szükséges javaslatokat, szükség van-e korrekciós eszközre, indokolt-e szemüveg vagy kontaktlencse viselése.

Mi a látásvizsgálat?

Természetesen abban az esetben, ha az optometrista – a tünetek alapján – egyéb rendellenességet tapasztal (felmerül szemfenéki betegség, szürkehályog, zöldhályog, stb. gyanúja), tovább irányítja a beteget egy teljeskörű szemészeti kivizsgálásra.

A látásvizsgálat többek között felmérheti a szem előtt lévő tárgyak méretét és távolságát, a szem egyensúlyát, az optikai refrakciót, a kontrasztérzékenységet. A látásvizsgálat során használt eszközök egyike sem okoz fájdalmat, hiszen a vizsgálat legtöbb lépése érintésmentesen történik, vagyis az eszközök nem érnek a páciens szeméhez. Ez sokunkat megkímél a kellemetlenségektől.

Látásvizsgálat és szemvizsgálat közötti különbség

Ahogy láthatjuk, a szemvizsgálat egy komplex diagnosztikus eljárás, amely segít feltárni a szem betegségeit. Több információt is szolgáltat a szem működéséről, állapotáról, hozzásegítve a szakorvost a kezelés lehetőségének meghatározásához. A szemészeti vizsgálat olyan elemeket tartalmaz, mint a szemnyomás mérés, a szaruhártya vizsgálata, a szemfenéki vizuális megfigyelés, a központi élesség értékelése, a szemgolyó mozgásának értékelése, a szaruhártya betegségei és a szemüreget érintő betegség jeleinek feltérképezése. 

A fent említett szemvizsgálattal szemben a látásvizsgálat leginkább arra terjed ki, hogy a szem milyen mértékben képes a látásra, az éleslátásra. Az ép látáshoz képest fennálló eltérések esetén megállapítják annak mértékét, amely a szükséges korrekcióhoz nyújt támpontot. Ezt követően történik a próbakeret, próbalencsék felhelyezése, ami megmutatja, hogy milyen dioptriájú szemüveglencse szükséges ahhoz, hogy a páciens látása tökéletes legyen.

Próbalencse használata

Szemész vagy optometrista által végzett látásvizsgálat?

Annak a kérdése, hogy szemész vagy optometrikus által végzett látásvizsgálatra van-e szükség, függ a probléma jellegétől, a tapasztalt tünetektől, amellyel szakemberhez fordulunk.
Mi a legfőbb különbség?

A szemész és az optometrista által végzett látásvizsgálat különbözőségét úgy foglalhatjuk röviden össze, hogy a szemész a szemünk egészségére összpontosít, míg az optometrista a látásunk optimális működésére koncentrál. Ennek ismeretében, amikor azt tapasztalja a páciens, hogy nem optimális a látása, első lépésként felkeresheti az optometristát, aki szükség esetén továbbküldi tüzetesebb szemészeti vizsgálatra.

Szemvizsgálat és látásvizsgálat menete

A látásvizsgálatok több tekintetben eltérőek lehetnek a vizsgáló helyiség felszereltségétől, a választott szolgáltatástól, a felmerülő problémától és a szakember személyétől függően.

Vannak azonban kötelező elemek, amelyek minden vizsgálat során előkerülnek. Hogyan történik tehát a szemvizsgálat és látásvizsgálat menete?

Első lépés az anamnézis felvétel, vagyis egy beszélgetés a pácienssel, melynek során a szakember információt gyűjt a látogatás okáról, tudomást szerez a már meglévő tünetekről és meghallgatja a panasz kifejtését.

Computeres szemvizsgálat

A szemész és optometrista egyaránt alkalmazza a Refrakto-keratometriás mérést, azaz, következik a computeres vizsgálat, melynek segítségével meghatározható a szükséges dioptria körülbelüli értéke, ezenkívül a szemfelszín görbületét méri, amely a kontaktlencsénél kifejezetten fontos, illetve a pupilla távolság is meghatározható így.

Computeres szemvizsgálat

Szemnyomás mérés

A szemnyomás mérésnek különösen a zöldhályog kiszűrése, és nyomon követése céljából nagyon fontos lépés.

Szemvizsgálat tábla segítségével

Ezek azok a táblák, amelyeket a szemünk váltott eltakarásával kell felolvasnunk, körülbelül 5 méteres távolságból.

További információkat a Látásvizsgáló tábla cikkünkben olvashat.

Próbalencse használata

A szemész vagy az optometrista a szem elé helyezett lencsék segítségével határozza meg az éleslátáshoz szükséges dioptriát, illetve a cilindert is. Nem elég a dioptria pontos meghatározása, fontos a kényelem, a viselhetőség is, ezért a páciens a kapott próbalencse használata közben körbejárja a vizsgáló helyiséget, hogy tesztelésre kerüljön a dioptria. Amennyiben az derül ki, hogy a kapott lencse diszkomfortérzetet vált ki, esetleg túl erős, akkor a dioptriák korrigálásra kerülnek.

Réslámpás vizsgálat

A réslámpás vizsgálat a szemfelszín egészségi állapotának felmérését jelenti.
Ennek során megvizsgálják:

  • a kötőhártya és szaruhártya állapotát
  • az ínhártya állapotát,
  • a csarnokvíz tisztaságát, valamint a csarnok mélységét,
  • a pupillán át a szemlencsét és az üvegtestet.

Összegzés

Cikkünkben megnéztük, hogy mi mindenben mutatkozik meg a látásvizsgálat és szemvizsgálat közötti különbség, és azt láthatjuk, hogy mind a szemvizsgálat, mind látásvizsgálat olyan alapvető vizsgálatot foglal magában, amelyek segítenek megállapítani a látás minőségét.

Rendszeres szemvizsgálat szükséges

Összegezve elmondható, hogy a látásvizsgálat és a szemvizsgálat fontos része  egészségünk megőrzésének. Szükséges – különösen az infokommunikációs eszközök térhódításával – , hogy a felnőttek és a gyermekek rendszeresen vegyenek részt látásvizsgálaton, szemvizsgálaton, így biztosítva szemük egészségét.

Szólj hozzá!