Gyerek szemüvegkeret

Gyerek szemüvegkeret: milyen a tökéletes?

A gyerek szemüvegkeret kiválasztása nem könnyű feladat a szülő számára, aki azt szeretné, hogy a gyerek szemüvege szerethetően divatos, ugyanakkor biztonságos és tartós is legyen.
A helyes döntés meghozatalához az első lépés a szemvizsgálat, amely alapján a gyerek szemüveg receptje készül.

Mivel ez sok esetben meghatározza a szemüveglencsék vastagságát is, a választható gyerek szemüvegek köre már ezen a ponton szűkülhet, hiszen elsősorban a gyógyászati szempont az, amelynek az opcióinkat irányítania kell, mert a lencsékhez választunk keretet, és nem fordítva.
De hogyan tovább, ha a recept már a zsebünkben van?

gyerek szemuvegkeret

A gyerek szemüvegkeret kiválasztásának főbb szempontjai

Ha a recept aránylag nagy dioptriát ír elő, akkor valószínű, hogy a lencsék vastagabbak lesznek. Ilyen esetben kerülendő a nagyobb méretű, vastagabb keret, amely tovább növelné a teljes gyerek szemüveg súlyát.

A gyerek szemüvegkeret esetében sem érvényes az egyszerűsítő „minél nagyobb, annál jobb” elv, hogy úgymond a gyerek „minél jobban lásson”. Sőt, csaknem ellenkezőleg, a kisebb méretű keret javasolható abból a meggondolásból, hogy ez esetben a szemüveglencsék mérete is csekélyebb lesz, és így elejét vehetjük annak, hogy a szélükön torzítsanak.

Egyáltalán miből legyen a gyerek szemüvegkeret?

Ami a gyerek szemüvegkeret anyagát illeti, a műanyag és a fém között lehet választani.

A műanyag szemüvegkeretet a gyerekek esetében gyakrabban látni, mert tartósabbnak és könnyebbnek számítanak, ugyanakkor olcsóbbak is lehetnek.

De ha törés és elhajlás ellen eleve bebiztosított, gyakorlatilag törhetetlen gyerek szemüvegkeret iránt érdeklődik, akkor érdemes tudnia, hogy ennek nem feltétlenül kell műanyag, flexibilis gyerek szemüvegkeretnek lennie, mert ma már a korszerű fémkeretek is képesek ezeket az előnyöket biztosítani.
A fémkeretek pontos összetétele változó, ezért érdemes rákérdezni az optikusnál, hogy milyen ötvözetet ajánl a gyermeke számára, és figyelni kell arra is, hogy az hipoallergén legyen.

gyerek szemuvegkeret fembol

A gyerek szemüvegkeret kényelmét meghatározó orrpapucs

A tökéletesen megfelelő gyerek szemüveg kiválasztását megnehezítheti az a körülmény, hogy a gyermekek orra még nincs teljesen kifejlődve, ezért a még zsenge orrnyergük nem akadályozhatja meg a szemüveg lecsúszását.
Ez utóbbi jelenség kerülendő már csak azért is, mert így a lencse fókuszpontja eltávolodik a pupilla elől, a gyermek mintegy „kinéz” a szemüvege felett, és persze nem lát jól.

A fémből készült gyerek szemüvegkeret előnyösebb ebből a szempontból, mivel ennél az orrpapucs állítható, pontosan a gyermek orrnyergéhez lehet igazítani. Természetesen a műanyag, rugalmas gyerek szemüvegkeretek gyártói is felismerték ezt a nehézséget, és az egy darabból öntött, műanyag szemüvegkeretek orrnyereg részét is az ifjú viselőik anatómiai adottságaihoz szabják.

A műanyag kereteket mégis fokozott gondossággal kell felpróbálni, és nem csupán az esztétikai szempontokra való tekintettel, mert ha ‒ az egyébként szinte tökéletes illeszkedés és a szemüvegkeret tetszetős kinézete ellenére ‒ bármilyen csekély rés van a gyermek orrnyerge és a gyerek szemüvegkeret orrpapucsa között, ez a lencsék súlya miatt a szemüveg lecsúszásához fog vezetni.

Vajon jó választás a korbácsszáras gyerek szemüvegkeret?

Miután az orrnyeregre való illeszkedést figyelembe vettük, érdemes ugyanebből a szempontból a gyerek halántékára gondolni, pontosabban a szemüvegkeret szárára, amelynek a szemüveg leesését kell meggátolnia.

gyerek szemuvegkeret mozgas

A fül mögé hajló ún. korbácsszár (más néven sportszár) vagy a szár végére csatolható elasztikus pánt képes védelmet nyújtani a leesés ellen, és különösen a totyogó korú gyerekek számára kimondottan ajánlott, hogy a gyerek szemüvegkeret akár a hirtelen előrehajolás esetében is stabilan a helyén maradjon.
Mivel a gyerekek akciódús életet élnek, és ez így is van rendjén, amiben nem szeretnénk, ha a szemüveg korlátozná őket, általában minden óvintézkedést érdemes megtenni a keret és a lencsék épségéért – és természetesen még inkább a gyermek biztonságáért, az esetleges szemüveges balesetekre gondolva –, hogy az új szemüveg ne csak addig tartson, ameddig hazaérünk a szaküzletből.

Gyerek szemüvegkeret rugós zsanérral

Ha már a halántéki résznél tartunk, érdemes rugós szárban gondolkodni, hogy a szárak ne szorítsák a gyermek fejét, és kifelé hajolhassanak, eltávolodhassanak egymástól anélkül, hogy azt a szemüvegkeret megsínylené.

Ily módon a szemüveg hirtelen levételével és felvételével adódó problémákat, a szárak letörését is megakadályozhatjuk, és nem lesz szükség a szemüvegkeret gyakori igazítására az optikus által, sem pedig költséges javításokra.

A szárak plusz rugalmassága jól jön akkor is, ha a gyermek elalszik a szemüveggel az orrán, és oldalra hajtja a fejét, mert így a szemüvegkeret szára ép marad, és nem nyomja meg a halántékát.

Milyen lencse kerüljön a gyerek szemüvegkeretbe?

Nem is kérdés az, hogy minél ellenállóbb a szemüveglencse, annál jobb. Ha pedig így van, akkor a nagyobb biztonság érdekében érdemes polikarbonát lencsét választani, amely fokozottan ütésálló.

Ez az anyag még a hagyományos műanyag lencsékénél is könnyebb, nem beszélve az üveg szemüveglencséről, amelyet biztonsági okokból, a törésveszély miatt gyermekek számára nem is szívesen ajánlanánk.
A súly szempontja talán még elhanyagolható a kisebb dioptriák esetében, de a vastagabb, nagyobb dioptriájú szemüveglencsék esetében már valóban számíthat. Hiszen az a célunk, hogy a gyerekszemüveg még véletlenül se csússzon lejjebb a lencsék súlya miatt, és olyan kényelmes legyen a viselése, hogy a gyermek számára gyakorlatilag észrevétlen legyen.

gyerek szemuvegkeret jatek 1

Ha a szemüveglencse üvegből készülne, ez amúgy jót tenne a karcolódás megelőzése érdekében, de ugyanez az előny másképpen, némi plusz felületkezeléssel is biztosítható, külön bevonat alkalmazásával.
Ajánlott emellett a víz- és portaszító bevonat alkalmazása, még akkor is, ha a gyermek már elég nagy ahhoz, hogy gyakran tisztítsa a szemüvege lencséjét, mert a tiszta és éles látás a lehető legkényelmesebb, és minden külön rábeszélés és érv nélkül is képes még jobban megszerettetni a gyerekkel a szemüveget.

Végül, de nem utolsósorban említendő az is, hogy a jelenleg kötelező – és talán még hosszú időre „divatos” – maszkviselésre való tekintettel, amely a lencsék párásodását okozza, ügyfeleink egyre gyakrabban kérik tőlünk a páramentesítő lencsekikészítést, amely a gyermek kényelmes látásának biztosítása szempontjából is remek ötlet.

Csereszemüveg, pótszemüveg, gyerek sportszemüveg…

Semmiképpen sem árt, ha van egy tartalék gyerek szemüveg is otthon arra az esetre, ha az eredeti elkallódna vagy megsérülne, mint ahogyan az is ajánlott, hogy a sporthoz, intenzív mozgásos játékhoz legyen egy külön gyerek sportszemüveg, amely extra biztonságot képes nyújtani, és a gyermeket sem feszélyezi a viselése.

Ahogyan nem egyetlen pár cipőnk van, ugyanúgy a szemüvegből sem árt egy cseredarab, minden eshetőségre és akár a változatosság kedvéért is, hogy másként – de persze ugyanolyan tisztán és élesen – lássuk a világot akkor, amikor tanulunk, mint amikor sportolunk, vagy kirándulni megyünk.

gyerek szemuvegkeret foci

Kényelmes és biztonságos gyerek szemüvegkeretet, lencsét keres, sőt az sem baj, ha nem lesz méregdrága? Szeretettel várjuk szaküzletünkben, ahol mindig lelkes és szolgálatkész csapatunk szeretettel és kiemelt figyelemmel foglalkozik Önökkel!

Szólj hozzá!