Gyerek szemüveg sportoláshoz

Gyerek szemüveg sportoláshoz: mire kell figyelnie a szülőnek?

Ahhoz, hogy a gyerek szemüveg sportoláshoz való legyen, még több biztonsági és kényelmi feltételnek kell eleget tennie, mint amennyinek egy hagyományos gyerek szemüvegkeret.

gyerek szemuveg sportolashoz 1

A tiszta és zavartalan látás elengedhetetlen a szem-kéz koordinációhoz, amely a legtöbb akaratlagos, összehangolt mozgásunkhoz szükséges, és a sportban, a mozgásos játék során vagy akár az iskolai tornaórán is nélkülözhetetlen a gyermeke számára.

A gyerek szemüveg sportoláshoz is kell!

Régebben eleve „kockafejként” tekintettek iskolatársaik azokra a gyerekekre, akik a szemüvegük miatt nem tudtak lépést tartani velük a sportban. Szerencsére ezek az idők a modern gyerek sportszemüvegeknek köszönhetően elmúltak.
Ma már csak a pozitív szülői döntés kell ahhoz, hogy a gyermek semmiből se maradjon ki a kisebb-nagyobb látási problémája miatt, hanem örömét lelje a mozgásban, sőt, akár tehetsége is ki tudjon teljesedni ezen a téren, a sportban is.

Ezzel szemben, ha nem áll rendelkezésre külön gyerek szemüveg sportoláshoz, illetve az intenzívebb fizikai aktivitáson alapuló játékhoz, ez nem csupán fontos sikerélményektől fosztja meg a gyereket, hanem sérülésveszéllyel is járhat a gyenge látás miatt.

Bármilyen, ügyességet és nem csupán nyers erőt feltételező sportágról van szó, elmondható, hogy az egyben a szem sportja is, mert pontos mélységérzékelés, villámgyors fókuszváltási képesség és mozgásérzékelés kell ahhoz, hogy ne csupán tudatilag, hanem az érzékszerveinkkel is átfogóan figyelni tudjunk a játék menetére ‒ azért, hogy jobban élvezzük, vagy akár (miért ne?) meg is nyerjük.

Néhány kötelező szempont, ha a gyerek szemüveg sportoláshoz készül

Általánosságban elmondható, hogy mindaz, ami a standard, mindennapos viseletre szánt gyerek szemüvegkeret és a lencsék esetében ajánlott, az egyenesen kötelező, ha gyerek sportszemüveget akarunk csináltatni.

Konkrétabban: a szemüvegkeret kellően szoros, ugyanakkor kényelmes kell, hogy legyen, és természetesen törésálló is, a lehetőleg erős műanyagból készített szemüveglencsékkel együtt. Az ideális szemüveglencse minden esetben könnyű, és a lehető legvékonyabb, ugyanakkor a sporthoz elengedhetetlen karcálló bevonat alkalmazására és a tükröződés csökkentésére is gondolni kell akkor, amikor csináltatjuk.

gyerek szemuveg fejpant

Már a normál gyerek szemüvegkeretek esetében is sokszor használatos az elasztikus biztonsági fejpánt, amely a leeséstől védi a szemüveget. Ilyen sportpántot kell alkalmazni a kimondottan sportoláshoz való gyerek szemüveg esetében, de elegendő lehet a korbácsszár is, amely a fül mögé nyúlik, ugyanezt a célt szolgálva.

Még olyankor is, ha nem kimondottan kontaktsportról van szó (pl. cselgáncs), hanem a népszerű labdajátékokról, fociról vagy teniszről, a puha orrtámasz és az arcpárnázás kellemetlen sérüléseket előzhet meg, ugyanakkor ezek kapcsán a megfelelő szellőzésre is gondolni kell.

Hogyan néz ki a gyerek sportszemüveg választék?

A sportoláshoz való gyerek szemüveg nem egyetlen konkrét terméket, hanem egy aránylag széles termékkategóriát jelent.

Ezen belül külön beszélhetünk az úszószemüvegekről, amelyek még előnyt is biztosítanak a nem szemüveges sporttársakkal szemben, mert megvédik gyermeke szemét az uszodai víz nemkívánatos összetevőitől (baktériumoktól, klórtól) vagy a tenger sós vizétől.

gyerek szemuveg uszas

Ha úszásról van szó, akkor még az átlagosnál is fontosabb a pontos illeszkedés, hogy a víz ne menjen a gyerek szemébe. Erről a szilikon szigetelés és az állítható elasztikus pánt gondoskodik, a dioptriás lencsével pedig még az úszás is kellemesebb, és jobban lehet tájékozódni közben a vízben.

A labdajátékokhoz rugalmas gyerekszemüveg, vagyis kimondottan flexibilis és törhetetlen szemüvegkeret szükséges, mert a repülő labda egyébként komolyabb sérüléseket is okozhat.

Ha sízésről vagy általában téli sportokról, játékokról van szó – a korcsolyázástól és a szánkózástól egészen egy elszántabb hógolyózásig –, akkor a különleges bevonatokra érdemes gondolni a tükröződés meggátolása, illetve a gyerek szemének fokozott fénytől való védelme érdekében.

Mivel a fehér hó a tükröződés által nagyobb fényhatással terheli meg a szemet, ajánlatos az UV-szűrő és a fokozott fényszűrés követelményének betartása. Ezt a célt szolgálják a polarizált lencsék, amelyek egy extra kémiai bevonattal rendelkeznek. Ez a vegyi bevonat elnyeli a sugarakat, és csökkenti a szem kellemetlen káprázását, amelyet egyébként a fényvisszaverődés okozna.

gyerek szemuveg szabadido

Akár a kerékpározáshoz is gyerek sportszemüveg használata ajánlott, ha hegyi utakon való biciklizést tervezünk, egyrészt a fényvédelem és az UV-sugárzás kiszűrése, másrészt a visszapattanó kavicsoktól és a szembe jutó bogarak elleni védelem kedvéért. Íme egy újabb eset, amikor szemüveges sportolónak lenni egyenesen előnyös!

Mindezek a szempontok a felnőtt sportolókra is teljes mértékben érvényesek, és annál inkább a gyerekekre, akiknek a szeme még érzékenyebb, mint a felnőtteké.

A gyerek sportszemüveg növeli a gyermek önbizalmát

Összefoglalva az előbbieket: a gyerek szemüveg sportoláshoz mindenképpen szükséges, hogy a látás problémái miatt ne kelljen lemondani az élet egyetlen öröméről sem.
Ehhez strapabíró, a környezeti hatásoknak fokozottan ellenálló gyerek szemüvegkeretet, szemüveglencsét javasolunk – nem csupán a külső fizikai behatásokkal szemben védelmet nyújtót, hanem olyant, amelynek az izzadság és az erős fény sem kottyan meg speciális kialakításának köszönhetően.

A megfelelő gyerek sportszemüveg nem csupán kiegyenlíti a kis sportolók esélyeit a fair play jegyében, hanem plusz védelmet is nyújt számukra már a labdajátékok esetében is.

A szemüveges gyerekek problémája a sporttal régebben főleg onnan eredt, hogy egyszerűen nem is merték komolyabban belevetni magukat a játékba – sokszor még csak egy szenvedélyes focimeccsbe, szenvedélyesebb labdázásba sem –, mert (teljesen érthető és ésszerű módon) féltették a szemüvegük és a szemük épségét.

Ez azonban korántsem ugyanaz, mint az alkati félénkség, bár idővel azzá válhat, és önbizalmi problémákhoz is vezethet, ha nem orvosolják biztonságos és kényelmes látóeszközzel, amelyért a gyereknek nem kell többé aggódnia, és ami még fontosabb, amely a szeme épségét is megóvja.

Ha ez a feltétel adott, a szemüveges gyerek ugyanolyan sikeres sportolóvá válhat, mint bármelyik nem szemüveges társa. De még abban az esetben is ajánlott a sportoláshoz való gyerekszemüveg beszerzése, ha a versenysportok űzése nem szerepel a gyermek tervei között, hanem csupán a szabadban való játék, a kinti hobbik során szeretne igazán fesztelenül és felszabadultan mozogni.

gyerek szemuveg roplabda

Egy megbízható gyerek napszemüvegre nagy valószínűséggel mindenképpen szüksége lesz ahhoz, hogy maradéktalanul kiélvezze a nyár örömeit. Márpedig, ha ez így van, akkor már rögtön inkább a dioptriás, sportkeretes opciót érdemes választani, hogy teljes körű megoldást biztosítsunk számára.

Úgy szeretné óvni gyermeke szeme fényét, hogy ne óvja őt túlságosan, „a széltől is”, megfosztva a szabad mozgás mókájától és vidámságától? Látogassanak el együtt a szaküzletünkbe, ahol egyaránt kapható gyerek szemüveg sportoláshoz és tanuláshoz, a csemetéje harmonikus testi-lelki fejlődése érdekében!

Szólj hozzá!