Cilinderes szem

Több vevőnk is jön “cilinderes szem” problémával. Hogyan okozhat bajt egy szemüveg vásárlás?

A szaküzletek állványairól megvásárolt szemüveg problémát okozhat, ha nem személyre szabott. Még veszélyesebb, ha nincs szemvizsgálat vásárlás előtt. A vizsgálat egyben egy számodra hasznos szűrést is tartalmaz. Megelőzhető akár egy kialakulható vakság is.

Cilinderes szem

Cilinderes szem esetén miért kockázatosak az “egyen szemüvegek”?

Aki “cilinderes szem” témában tér be hozzánk, az minden bizonnyal tudja, hogy a szemüveg egyedisége mennyire fontos. Főleg nekik. Sok helyen kapható dioptriás szemüveg, akár hipermarketekben is könnyen beszerezhetőek. Azért kockázatosak, mert ezeknek a szemüvegeknek mind a kettő lencse dioptriája azonos. Az életben azonban ritka, hogy az embernek mindkét szeme egyformán jó vagy rossz legyen.

Azaz előfordulhat, hogy az “egyen szemüvegek” az egyik szemedet vagy túl vagy éppen alul korrigálják. Ennek az lehet a következménye, hogy fáj a fejed, romlik a látásod, vagy szédülsz. És még az is lehet, hogy a lencse fókusza sem esik oda, ahova kell. Az olcsóság itt megbosszulja magát és a szemed bánhatja. 

Sokáig nem viseltél semmilyen látási segédeszközt? Vagy már jelentős idő telt el a legutóbbi látásvizsgálatod óta? Egy új szemüveg mindig új feltételeket teremt, és ahogy a tökéletes látáshoz, úgy a szemüveghez is hozzá kell szokni. Akár egy olvasószemüveg, akár a cilinderes szemüveg megszokása nem tart hosszú ideig, és rövid időn belül komfortos, tökéletes látásnak örvendhetsz majd.

Cilinderes szem kiszűrése

A cilinderes szem kiszűrése az egyik legfontosabb vizsgálat, amelyet a szemészeti gyakorlatban alkalmaznak.

A cilinderes szem egy olyan állapot, amikor a szaruhártya vagy a szemlencse görbülete nem egyenletes. Ez azt eredményezi, hogy a fény nem egy pontban gyűlik össze a retinán, hanem elmosódott képet eredményez.

A cilinderes szem kiszűrése során az orvos különböző teszteket alkalmaz a beteg szemének vizsgálatára. Ezek a tesztek segítenek az orvosnak megállapítani a refrakciós hibát, valamint a szem szaruhártyájának vagy szemlencséjének görbületi hibáját.

Cilinderes szem a szemlencse görbületi hibája

Az egyik leggyakrabban használt teszt a szemvizsgálat során a látásvizsgálat. Ez a teszt lehetővé teszi az orvos számára, hogy megmérje a beteg látásélességét különböző távolságokban. Ha a betegnek cilinderes szeme van, akkor ez a teszt gyakran alacsonyabb látásélességet mutathat.

Ezenkívül az orvos a retinát is megvizsgálhatja a cilinderes szem kiszűrése során. Ehhez használhatja az ophthalmoszkópot vagy az optikai koherencia tomográfiát (OCT). Ezek a vizsgálatok részletes képet adnak a retina állapotáról, és segítenek az orvosnak meghatározni, hogy van-e valamilyen sérülés vagy rendellenesség a retinában.

A cilinderes szem kiszűrése rendkívül fontos, mert a refrakciós hibák, mint például a cilinderes szem, befolyásolhatják a beteg látását és életminőségét. Ha egy személynek cilinderes szeme van, akkor szemüveget vagy kontaktlencsét kell viselnie a látás korrekciójához. További hasznos tartalmat találhatsz a cilinderes kontaktlencse cikkünkben.

Ezért fontos, hogy rendszeresen ellátogassunk a szemészhez, hogy elvégezhessük a cilinderes szem kiszűrését, és szükség esetén kezelést kaphassunk. A korai felismerés és kezelés segíthet megőrizni a jó látást és megelőzni a további szövődményeket.

A szemvizsgálat nem csak az éleslátást vizsgálja

A tünetmentes betegségeket is szűri ilyenkor a szemész orvos. A szem a leginkább mutat valós képet az artériáink és vénáink állapotáról. Az anyagcsere rendellenességek a szemben a véredényeknél jól mérhetően megjelennek. Egy teljesen komplex szemészeti szűrés esetén ezeket a fenti betegségeket megelőző apró jelek után kutatnak.

Látásvizsgálat és szemvizsgálat közötti különbség

A cilinderes szem szűréséhez elengedhetetlen a szemvizsgálat, ha:

  1. Cukorbetegséged van. Ennek a szövődményei a szemfenéken levő erek elváltozásai. Lehet akár bevérzés vagy szemnyomás emelkedés is a következmény. Ha ez nincs gondozva akár zöldhályog is kialakulhat.
  2. Magas vérnyomás esetén is fontos a vizsgálat évente.
  3. Gyakori fejfájásnál is fontos a kivizsgálás. Meg kell tudni, hogy nem a koponyán belüli nyomásemelkedés a felelős.
  4. Ha a családban van szemüveges vagy zöldhályog beteg, akkor is javasolt a vizsgálat.
  5. Ha 40 éves elmúltál, akkor is évente javasolt egy szemvizsgálat.

Szólj hozzá!